Gündem
30 Nis 2011 09:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:18

HÜRREM'İ ABD'YE, BİHTER'İ İTALYA'YA PAZARLADI!

Türkiye'den pek çok projeyi yurtdışına satan format avcısı İzzet Pinto son olarak Muhteşem Yüzyıl'ı sattı

Türk dizileri artık dünya televizyonlarında. Türkiye’den pek çok projeyi yurtdışına satan format avcısı İzzet Pinto son olarak Cannes’da Muhteşem Yüzyıl dizisini tanıttı. Dizi yakında ABD’de İspanyolca dublajlı olarak ekranlara gelecek

İthalat yapmanın en iyi yolu Uzakdoğu’ya gitmek” diyerek 19 yaşında Tayland’a yerleşmeye karar veren 31 yaşındaki genç işadamı İzzet Pinto, işportada ayakkabı sattı, borç alıp bir dükkan açtı, Türkiye’den getirdiği kıyafetleri dükkanında sattı. O dönemler çok iyi para kazandı fakat bu pek uzun sürmedi. Ekonomik krizden dolayı her şeyi Tayland’da bırakarak Türkiye’ye döndü. Uzun süre nasıl bir iş yapacağına karar veremeyen Pinto yazar olan kuzeni Stella Molinas Trevez’in Ben 44 Yaşımdayım, Oğlum 53 adlı kitabını yurtdışında pazarlamaya karar verdi. Başarılı olunca Ayşe Kulin ve Solmaz Kamuran’ın da kitaplarını da yabancı yayınevlerine sattı.

Yıllar sonra bir arkadaşının “Neden dizi ve yarışmaları da pazarlamıyorsun?” sorusu üzerine Gelinim Olur Musun? adlı yarışmanın formatını tam 30 ülkeye sattı. 40’tan fazla ülkeye de çeşitli dizi, yarışma ve film formatlarını ihraç etti.

Pinto şimdi Global Agency’nin sahibi ve tam bir format avcısı... Türkiye ve dünyada 26 televizyon formatının satış haklarına sahip. Üstelik Yunanistan’ın en büyük kanallarından biri olan Mega TV’nin de dünya temsilcisi. Son zamanlarda adından övgüyle bahsedilen bu genç işadamı öyle işlere imza atıyor ki dünya Türk dizilerini konuşuyor. Aşk-ı Memnu, Binbir Gece bunlardan sadece ikisi. Bu iki dizi de şu anda yurtdışında pek çok kanalda yayınlanıyor. Ama başka oyuncularla yeniden çekilerek... Aşk-ı Memnu İtalya’da  Mediaset’te Binbir Gece ise Hırvatistan RTL televizyonunda.

Muhteşem Yüzyıl’ı ABD’ye sattı

En son Muhteşem Yüzyıl adlı dizi için Cannes’da MIT TV fuarında büyük bir organizasyona evsahipliği yapan Pinto, dizinin ABD’den Hindistan’a, Venezuela’dan İspanya’ya pek çok ülkeden formatla ilgili teklif aldığını söylüyor: “Bu ülkeler genelde Türk formatlarıyla pek ilgili değil. Fakat Muhteşem Yüzyıl’ı izleyince neredeyse hepsi ülkelerinde dublajlı olarak yayınlamak için sıraya girdi. Örneğin ABD’de bir kanal İspanyolca dublaj ve altyazılı olarak bu sezon yayınlamak istiyor. Partiye 500 kişi davet etmiştik, 475 kişi katıldı. Sony Pictures, Warner Bros, Fox TV, NBC gibi dünyanın en büyük yayın kuruluşlarının patronları oradaydı. Halit Ergenç ve Meryem Uzerli de büyük ilgi gördü. Ayrıca Cannes’da yakında özel bir kanalda yayınlanacak olan Bana Her Şey Yakışır adlı yarışma programını tanıttık. O da bu yıl yurtdışında 15 ülkede Shopping Monsters adıyla yayınlanacak.”

Sırada sinema filmleri var

Şimdiye kadar hiçbir dizinin böyle büyük bir lansmanının yapılmadığının da altını çizen Pinto “Herkes organizasyonun yapılacağı mekanı Osmanlı motifleriyle süsleyeceğimizi düşündü ama bunu yapmak istemedim. Başkası olsa oyuncuları dizideki kıyafetleriyle getirir, mekanı da bir saraya çevirebilirdi. Bence yapmamamız daha iyi oldu. Herkesten çok güzel tepkiler aldık. Yapımcılar ve TV sahipleri oyuncularla fotoğraf çektirmek için sıraya girdi. Hürrem’e kendi hikayeleri olduğu için en çok ilgi Ukraynalılar’dan geldi” diyor.

Dizi ve yarışmaların dışında sinema filmlerini de dünyaya tanıtmaya hazırlanan İzzet Pinto Başka Dilde Aşk, Atlı Karınca, Aşk Geliyorum Demez, Aşk Tutulması gibi yapımların senaryolarını da film şirketlerine satmayı planlıyor.

Bütün yapımcılar peşimden koşuyor

İŞE ilk başladığı dönemlerde sürekli birilerini arayıp “Projelerinizi temsil edebilir miyim?” diyen İzzet Pinto artık kimseyi aramıyor. Çünkü uzun zamandır gerek Türkiye’den gerek yurtdışından teklifler aldığını söylüyor: “Artık roller değişti. Birçok yapımcı beni arayıp ‘Projelerimizi temsil eder misiniz?’ diyor. Bu da işimi iyi yaptığımı gösteriyor. Tabii ki rakiplerimiz hatta bizden sonra bu işe soyunanlar da var ama biz her zaman daha iyisini yapıyoruz.” Genç girişimci İzzet Pinto ayrıca projelerini paylaşmak ve para kazanmak isteyenlere de şans tanıyor: “Aklında güzel bir format olan herkes beni arayabilir. Örneğin en son biri Facebook’tan bana Eski Eşim Nikah Şahidim adlı bir format sundu. Şimdi bu formatı da dünyaya satmaya başlıyoruz.”