Gündem
29 Haz 2015 14:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:41

'Hırsız Vaaar' diyen yazarın 2 yıl hapsi isteniyor!

'Hırsız Vaaar!' adlı kitabın yazarına 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Yazar Ali Emre Özsoy hakkında, 'Hırsız Vaaar!' adlı kitabında eski bakan Binali Yıldırım'a hakaret ettiği iddiasıyla hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Binali Yıldırım'ın, yazar Özsoy'un Aralık 2014'te kaleme aldığı kitabında, kendisine yönelik hakarette bulunduğu ve kişilik haklarını alenen ihlal ettiği iddiasıyla şikayette bulunduğu ve bu kapsamda soruşturma başlatıldığı belirtildi.

İddianamede, Özsoy'un savunmasında, kitabın 17 ve 25 Aralık soruşturmaları sonrası birçok iş adamı, bürokrat ve siyasiler arasında sosyal medyaya düşen ses kayıtları ve yazılı basının manşetlerine yansıyan bilgiler doğrultusunda hazırlandığını iddia ettiği aktarıldı.

Özsoy'un savunmasında ayrıca, Yıldırım'a yönelik hakaret kastıyla hareket etmediğini, basın ve ifade özgürlüğü çerçevesinde kitabı yazdığını, kitabın güncel konularla ilgili kamuoyuna yansıyan bilgiler ihtiva ettiğini öne sürdüğü ifade edildi.

İddianamede, basının görevinin, geneli ilgilendiren olaylar hakkında halkı objektif ve gerçekleri yansıtacak biçimde aydınlatmak, içinde yaşadığı toplumun ve tüm insanlığın sorunları konusunda bireyi bilinçlendirmek olduğu vurgulandı.

Basın yoluyla işlenen suc¸larda hukuka uygunluk nedenini oluşturan hakların kabulü için açıklama, eleştiri veya değer yargısı biçimindeki bilginin gerçek ve güncel olması, açıklanmasında kamunun ilgi ve yararının bulunması, açıklanış şekli ile konusu arasında 'düşünsel bir bağ' bulunması ve açıklamada küçültücü sözlerin kullanılmaması gerektiği aktarılan iddianamede, bu unsurlardan birinin dahi gerçekleşmemesinin, haber verme ve eleştiri hakkını hakkını ortadan kaldıracağı kaydedildi.

İddianamede, kitabında eleştiri sınırlarını aştığı ve kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ettiği savunulan Özsoy'un 3 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.