Medya
10 Ağu 2017 12:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 23:02

Her şey bir tweetle başladı; İşte 'Organik Hoşaf' olayının iç yüzü!

Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu, TRT Haber'de yayınlanan yarışma programında ortaya çıkan Organik Hoşaf konusunu derinlemesine inceledi ve arka planındaki tüm detayları yazdı.

TRT Haber'de yayınlanan “Bir Fikrin mi Var” isimli yarışmada batmayan deniz gözlüğü, portatif fizik tedavi cihazı ve organik hoşaf fikirlerinin yarıştığı programda finale gitmeye hak kazanan proje organik hoşaf oldu.

"Organik hoşaf" projesinin de finalde yer aldığı yarışmayı "hız ayarlı yol kasisi" projesiyle Adnan ve Uğur Kal kardeşler kazandı.

"Organik hoşaf" projesinin finale kalması sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu da sosyal medyada gündem olan bu olayın arka planını araştırdı. 

İşte Ali Eyüboğlu'nun bugünkü yazısından "'Organik Hoşaf’ olayının iç yüzü" başlıklı o bölüm: 

Şu tweetle başladı her şey:

“Benim türbanlı bacımın ‘Organik hoşafını’ birinci yapmışlar. Alzheimer hastalarına çip bence de çok gereksiz... TRT’de projelerin yarıştığı programda ‘organik hoşaf’ projesi, ‘Alzheimer hastaları için çip’ projesini geride bıraktı. Tebrik ederiz. Hoşaf şart tabii.”

Ulusal medyadan bazılarının sosyal medyadaki bu paylaşımı haber yapmasının ardından binlerce Twitter kullanıcısı, TRT Haber’in proje yarışmasında finale kalan ‘organik hoşaf’ı diline doladı.

TRT’nin ilime ve bilime değer vermeyen zihniyet yüzünden geri kaldığı üstüne binlerce tweet atıldı.

Girişimcileri yarıştırıp, ödüllendiren ve maddi olarak destekleyen bir yarışmanın gündemde kalması sevindirici. Ancak, bir sosyal medya yalanının gerçek gibi sunulması, bu gerekçeyle adeta algı operasyonu yapılması da üzücü.

‘Bir Fikrim Var’ın yapımcısı Fuat Sami’ye sordum, yarışmayı ‘Hız Ayarlı Yol Kasisi Projesi’yle Adnan ve Uğur Kal kardeşlerin kazanmasına rağmen ‘organik hoşaf’ yalanının gündeme oturma sebebini. Yapımcının anlattıkları ilginç:

“10 yıldır ekranlarda olan bilim değil, girişimcilik yarışması ‘Bir Fikrin mi Var?’  yarışmamızda gündeme gelen birçok proje, verdiğimiz destekle hayata geçti. ‘Bir Fikrin mi Var?’ onlarca şirketi ekonomiye kazandırmış, Türkiye’nin yanı sıra Arnavutluk ve Suudi Arabistan’da da yayında olan bir yarışma. Sosyal medyada ‘organik hoşaf’ diye alay konusu projenin de aslı şu:

Gıda mühendisi Kübra Ağca, hoşafı bulduğunu iddia ettiği için değil, hoşafı pastörize etmeden ayran gibi raf ömrünü uzatan projesiyle finale yükseldi, ama finalde elendi. Jüri, Adnan ve Uğur Kal’ın ‘Hız Ayarlı Yol Kasisi Projesi’ni birinci seçti.”

Sizi bilemem, ama ben ‘organik hoşaf’ın ilk versiyonunu okuduğumda yok artık demiştim; yapımcıyı dinledikten sonra da aynı şeyi söyledim.