Gündem
02 Eki 2014 12:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:47

HDP'den "Abdülkadir Selvi" açıklaması:Özür borcu var! (Medyaradar/Özel)

HDP, Selvi ve HDP milletvekili Altan Tan'ın CNN Türk ekranlarında yaşanan gerginliğin ardından konuyla ilgili açıklama yaptı.

CNN Türk’te yayınlanan Şirin Payzın’ın programı ‘Ne Oluyor?’da geçtiğimiz gün Irak ve Suriye’ye yönelik tezkere konuşulmuş, konu Kürdistan’da çıkarılan petrolün nereye gittiği, parasını kimlerin cebine girdiği gibi sorulara gelince Abdülkadir Selvi ve Altan Tan birbirine girmişti.

Altan Tan'ın AKP’nin savunuculuğunu yapmakla suçladığı Abdülkadir Selvi’nin “Sana haddini bildiririm, çok iyi bildiririm” demesi üzerine Tan sert bir  üslupla “Sen değil, senin kralın bana haddini bildiremez” diye karşılık vermişti.

Bu yaşananlar üzerine HDP'den konuyla ilgili açıklama geldi. İşte HDP'nin "Gazetecilik etiğine uygun davranmaya çağrı" başlıklı açıklaması:

Yeni Şafak gazetesi Ankara Temsilcisi ve köşe yazarı Abdülkadir Selvi, CNN Türk haber kanalında canlı yayınlanan “Ne oluyor?” programında Diyarbakır Milletvekilimiz Sayın Altan Tan’a yönelik tehditkar ve hakaret içerikli ifadeler kullanmıştır. Bir basın kuruluşu temsilcisinin, halkın seçilmiş temsilcisine karşı bu tür bir yaklaşım içerisinde olması son derece üzücü ve düşündürücüdür.
Basın-yayın kuruluşları ve gazeteciler üzerindeki baskıların arttığı, hükümet ile medya arasındaki ekonomik ve siyasi boyutları da olan ilişkilerin kamu vicdanında derin bir güvensizlik yarattığı, düşünce, ifade ve haber alma özgürlüklerinin tartışmalı hale geldiği bu dönemde, gazetecilik etiğine sahip basın mensuplarından beklenen, bu özgürlüklerden yana olmalarıdır. Böylesi bir yaklaşım hem toplumsal iletişim ortamının hem de kamuoyunun gündemini belirleyen basın-yayın kuruluşlarının itibarının iyileşmesi için elzemdir.

Bütün bunlara karşın, Abdülkadir Selvi, CNN Türk’te canlı yayınlanan “Ne oluyor?” programında, Diyarbakır Milletvekilimiz Sayın Altan Tan’a yönelik “Sana haddini ben iyi bildiririm, otur yerine”, “Sen kimsin?” ve “Terbiyesiz” ifadelerini kullanarak halkın seçilmiş vekilini değersizleştirici bir söyleme başvurmuş, kendisini tehdit ve hakaretle sindirmeye çalışmıştır. Selvi’nin gazetecilik etiği açısından kabul edilemez olan bu tutumunu kınıyoruz. Yaşananlar, Abdülkadir Selvi’nin halkın seçilmiş temsilcisine “haddini bildirecek” ve itibarını sorgulayacak gücü nereden aldığı sorusunu sormayı zorunlu kılmaktadır.

Siyasi görüşü ve desteklediği siyasi parti ne olursa olsun, bir gazetecinin asıl görevi karşısında bulunan kişinin kendisini daha iyi ifade etmesini sağlamakken, karşısındakini tehdit ve hakaret yoluyla sindirmeye ve susturmaya çalışması kabul edilemez.

Yeni Şafak gazetesi Ankara temsilcisi ve köşe yazarı Abdülkadir Selvi’yi gazetecilik etiği sınırlarına davet ediyor, herkesten ve her şeyden çok haber alma özgürlüğüne hizmet etmeye çağırıyoruz. Halkların Demokratik Partisi vekillerinin bu türden tehditkar ve hakaretamiz yaklaşımlar karşısında, toplumsal hak ve özgürlükler ile halkların ortak ve eşit yaşamı için mücadele etmekten geri durması söz konusu değildir.

Yeni Şafak gazetesi Ankara temsilcisi ve köşe yazarı Abdülkadir Selvi’nin, Sayın Altan Tan ve onu temsilcisi olarak seçmiş halka bir özür borcu vardır...

Medyaradar/Özel