CineRadar
12 Haz 2014 22:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:17

Haziran'da Kış Uykusu'na yatıyoruz!

Cannes fatihi, Altın Palmiye'li Kış Uykusu bu hafta vizyonda, hem de 150 salonda birden! Bu hafta tam 5 yeni film gösterime giriyor ve hangisi sizin için, öğrenmek isterseniz, Murat Tolga Şen'in hazırladığı Cineradar köşemizi mutlaka okuyun!

Kış Uykusu / Winter Sleep (Nuri Bilge Ceylan)
 
Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği ve Demet Akbağ, Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Ayberk Pekcan, Serhat Kılıç, Nejat İşler, Tamer Levent ile Nadir Sarıbacak’ın oynadığı Kış Uykusu, 13 Haziran 2014′de Pinema Film dağıtımıyla Zeyno Film – NBC Film tarafından vizyona çıkarılıyor.
 
Kış Uykusu, eski bir tiyatro oyuncusu olan Aydın’ın, Anadolu bozkırlarının ortasında, adeta bir kış uykusuna yatmış gibi görünen ıssız bir mekânda, kendisiyle, hayalleriyle, sevdikleri ve taşrayla kurduğu ve düşe kalka sürdürmeye çalıştığı ilişkilerini konu alıyor. Karı-koca ve kardeşlik bağları da dahil her türlü insan ilişkisinin ön yargılar ve çıkışsızlıkla mühürlenmiş olan o ağır kapısını aralıyor.



Eleştirmenler Kış Uykusu için ne yazdı?
 
Banu Bozdemir / Öteki Sinema: Kış Uykusu’nda yapılmak istenen şehirden uzaklarda, bir kasabada ama devam bir aydın kibrinin masaya yatırılması, hatta daha sert bir hamleyle tokatlanıp hastanelik edilmesi. Uzun yıllar şehirde, onun kargaşa ve karmaşasında yaşadıktan sonra taşrada, hem de o kadar sağıltılmış bir ortamda kuruyor ki kamerasını Ceylan, ya suskunluğun içinde kaybolacak ya da gevezeliğin içinde boğulacaksınız misali… Bir nevi bu ülkenin aydın insanları diyebileceğimiz bir kesimi kendi ortamı dışında bir arenaya, bir kapışma alanına atıyor ki, olan tam da kapışma…
 
Serdar Akbıyık / Star: Kış Uykusu Nuri Bilge Ceylan’ın geldiği noktayı göstermesi açısından çok önemli bir film. Türk burjuvazisinin entelektüelleşme macerasına ve geldiği noktada düştüğü boşluğu ve bütün değerlerden bağımsızlaşmasını, bu yüzden de bir değer erozyonuna uğramasını çok iyi anlatıyor.
 
Aynı zamanda filmde aydın karakteri sayesinde Nuri Bilge Ceylan’nın geldiği noktada kendisini nasıl nitelediğini de görüyoruz. Bunun üzerinden giderek Türk sinemasında fazla seslendirilmeyen Türk burjuvazisini, Türk entelektüelini bu filmle ifade edildiğini de görüyoruz. Sinemamız adına belki de hiç seslendirmemiş bir sınıfın ben de varım demesi olarak kabul edilebilir.
 
Alper Turgut / Cinedergi: Kış Uykusu ülke sineması üzerinde bir film. Genelde projeksiyonu kendine çevirmeyen ülke entelektüellerinin bir özeleştirisi gibi olması filmi değerli kılıyor.  Çünkü daha önce burjuvaziyle karışık entelektüel güruh diğer toplum katmanlarını aşağılamakla meşguldü; bu filmde aslında ötekileştirdikleri, köylü buldukları, değersiz gördükleri kesime bir özür mahiyetinde olmasa da özeleştiri anlamında görmek gerekir diye düşünüyorum.
 
Melis Zararsız / Beyazperde: Nuri Bilge Ceylan insandan yola çıkmak istiyor. Toplumu insanların oluşturduğunu ve herşeyin bireyde başladığını hatırlatıyor ve filmlerinde insan doğasını deşerek bazı sonuçlara varmak, veya belki de varmamak istiyor. Bu düşüncelerde de her zaman etkilendiği Çehov’un hikayelerinin esintilerini serpiştiriveriyor senaryosuna.
 
*** HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ ***
 
Muppets Aranıyor / Muppets Most Wanted (James Bobin)
 
James Bobin’in yönettiği ve Ricky Gervais, Ty Burrell, Tina Fey ile Steve Whitmire’ın oynadığı Muppets Aranıyor (Muppets Most Wanted), 13 Haziran 2014’de UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Filmde Muppets ekibi dünya turuna çıkıyor ve en heyecan verici şehirlerinde büyük salonlarda satılan biletleri tükeniyor. Ama kargaşa Muppets ekibinin peşini yurt dışında da bırakmıyor ve kendilerini istemeden, Dünya’nın Bir Numaralı Suçlusu ve Kermit’in tıpatıp benzeri Constantine ve İki Numara adıyla da bilinen, Ricky Gervais’in canlandırdığı, korkak yardımcısı Dominic tarafından yönetilen uluslararası bir suç hareketinin içinde buluyorlar.
 
Locke (Steven Knight)
 
Steven Knight’ın yönettiği ve Tom Hardy, Olivia Colman, Ruth Wilson ile Andrew Scott’ın oynadığı Locke, 13 Haziran 2014’de M3 Film dağıtımıyla Calinos Films tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Film kariyerinin en önemli gününde hiç kimseye bir şey demeden ortadan kaybolan Ivan Locke’un hikâyesini anlatıyor. Locke’un hayatı adeta bir rüya gibidir; mükemmel bir ailesi ve sevdiği bir işi vardır. Bunlara ek olarak bir sonraki gün kariyerinde uzun zamandır beklediği adımı atacaktır. Fakat aniden gelen bir telefon Locke’un bütün hayatını kâbusa çevirecek ve her şeyi bir kenara bırakmasına neden olacaktır. Locke’un hayatını bir arada tutma çabası adeta zamana karşı bir yarışa dönüşür.
 
Karışık Aile / Blended (Frank Coraci)
 
Frank Coraci’nin yönettiği ve Adam Sandler, Drew Barrymore, Kevin Nealon ile Terry Crews’in oynadığı Karışık Aile (Blended), 13 Haziran 2014’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Felâkete dönüşen görücü usulü ilk buluşmalarının ardından bekâr ebeveynler Lauren (Drew Barrymore) ve Jim (Adam Sandler), bir tek şey konusunda anlaşırlar: Bir daha asla birbirlerini görmek istememektedirler. Ancak, birbirlerinden habersiz çocuklarıyla organize ettikleri muhteşem bir aile tatili için, Afrika’da lüks bir safari tatil köyünde, bir hafta muhteşem bir suit odayı paylaşmak durumunda kalırlar. Karışık Aile (Blended) Güney Afrika’da çekildi.
 
Tutturamayanlar (Emir Orhan Kılıç)
 
Emir Orhan Kılıç’ın yönettiği ve Devrim Doğuş Akbaş, Ali Onat Tamergil, Göktuğ Engel ile Kutay Kunt’un oynadığı Tutturamayanlar, 13 Haziran 2014’de Özen Film dağıtımıyla Sinetik Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Tutturamayanlar, belirsiz bir zamanda, “O-Land” adlı hayali bir ülkede geçer. Modern hayatın insanlar üzerindeki yabancılaştırma etkisi, insanların toplumdan ve dünyadan soyutlaşması, maddi çıkarların manevi olguları yok etmesi ve insanların kolay yoldan paraya ulaşma çabasıdır. Tutturamayanlar, günümüzün kapitalist dünya düzeninde insanların ne kadar kolay sömürüldüklerinin, hiçe sayıldıklarının ve sadece müşteri olarak görüldüklerinin öyküsüdür.

CİNERADAR köşesi sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. / Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.