Gündem
03 Tem 2015 16:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:42

Haziran ayında en çok kimi konuştuk?

Medya Takip Merkezi (MTM) Haziran ayı siyaset gündemini araştırdı. İşte en çok konuşulan partiden en çok haber olan politikacıya

Türkiye, 7 Haziran’da yapılan genel seçim heyecanını geride bırakırken, birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Genel seçim sonuçlarına göre hiçbir parti tek başına iktidar olamadı. Hangi partilerin ittifak yapacağı merak edilen konular arasında. Koalisyon hükümeti tartışmaları sürerken, Meclis Başkanlığı seçimi ise tamamlandı. Sırada yeni hükümet kurma süreci var. Medya Takip Merkezi (MTM) Haziran ayı siyaset gündemini araştırdı. Araştırmaya göre, en çok konuşulan siyasi parti AK Parti olurken, en çok konuşulan siyasi lider Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. 

Tartışmalı geçen seçim sonrası seçilen 550 milletvekilinin yemin etmesiyle TBMM, yeni döneme start verdi. Siyasi partiler, 26. Meclis Başkan adaylarını açıkladı. Diğer yandan gündemdeki iç siyasetin konusu, kurulamayan hükümet tartışmalarıydı. Siyasetin sıcak gelişmelerinden biri de kuşkusuz koalisyon tartışmaları oldu. Siyasi partiler koalisyona yönelik tavırlarını belirlerken, mecliste koalisyona alternatif olarak erken seçim ve azınlık hükümeti gibi farklı sesler yükseldi.

HDP’ nin listelerdeki rekor çıkışı…



Medya Takip Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre, siyaset gündeminin vurgusu, genel seçim ve beraberinde getirdiği tartışmalar oldu. Genel seçim sonuçlarında tek başına iktidar olmak için yeterli milletvekili sayısı çıkaramayan AK Parti, 365 bin 685 haberle medyada en çok konuşulan parti oldu. Listenin ikinci sırasında HDP 250 bin 882 haberle yer aldı. İyi bir çıkış yapan HDP’nin seçim sonrası yüzde 10 barajını geçmesiyle, listedeki yeri de değişti. CHP, 250 bin 145 haberle üçüncü, MHP 190 bin 984 haberle dördüncü sırada yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvede yerini aldı…



Genel seçim sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATO Congresium’da düzenlenen 4. Uluslararası öğrenciler mezuniyet töreninde sessizliğini bozdu. Hükümet kurma çalışmalarına değinen Erdoğan, partilerin daha sağduyulu davranmalarına yönelik adımlar atmasıyla ilgili çağrıda bulundu. Erdoğan, 184 bin 60 haberle zirvede yerini tamamladı. Ahmet Davutoğlu, listenin ikinci sırasında 97 bin 481 haberle yerini aldı. Davutoğlu, prosedür gereği bakanlar kurulunda istifasını sundu ve kabul edildi. Artık yeni hükümet kurulana kadar geçici olarak görevinde kalacak. Listenin üçüncü sırasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 76 bin 992 haberle yer aldı. Listenin devamında ise Devlet Bahçeli ve Selahattin Demirtaş vardı.

Adaylar arasında Baykal medyada öne çıktı, ancak son turda İsmet Yılmaz Meclis Başkanı seçildi.



MTM, ay boyunca en çok konuşulan Meclis Başkan adaylarını da araştırdı. Araştırmaya göre, CHP’den Deniz Baykal listenin ilk sırasında yerini aldı. Baykal’ın Meclis Başkan adaylığı, oluşabilecek koalisyon tartışmalarını da beraberinde getirdi. Baykal, toplamda 37 bini aşan haberle yazılı, görsel ve elektronik medyada en çok konuşulan Meclis Başkan adayı oldu. AK Parti’nin Meclis Başkan adayı ise Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz kulislerde en çok konuşulan isimdi. Listenin ikinci sırasında toplam 11 bin 297 haberle yer alan Yılmaz, yapılan son seçim turunda Meclis Başkanı seçildi. MHP 25. Dönem İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu’nun hakkında yapılan haber sayısı ise toplamda 10 bini aştı.

Eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olan Dengi Mir Mehmet Fırat, 7 Haziran’da gerçekleştirilen genel seçimlerinde HDP Mersin 1. Adayı olmuştu. Meclis Başkan adaylığı açıklanmasıyla Fırat, listelerde 4 bin 154 haberle dördüncü sırada yer buldu.

Kullanılan siyasi kavramlar arasında ‘koalisyon’ zirvede…

Siyasetin sıcak gelişmelerinden biri de kuşkusuz partilerin koalisyon tartışmaları oldu. Haziran ayında konuşulan siyaset terimleri arasında Koalisyon, 25 bin 934 haberle öne çıktı. Listenin ikinci sırasında genel seçim 23 bin 936 haberle yer alırken, TBMM ise 16 bin 95 haberle üçüncü sırada bulundu. Erken seçim, meclis başkanı, milletvekili, yüksek seçim kurulu, yemin töreni gibi terimler, ay boyunca basında sıkça kullanılan kavramlar oldular.