Gündem
28 Tem 2015 13:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:46

Harry Potter'ın Maraşlı 'çarıkçısı' ABD yolcusu!

Ünlü Hollywood filmlerinin 'çarıkçısı' olarak bilinen Kahramanmaraşlı çarık ustası Hüseyin Kopar Amerika'ya gidiyor.

'Ünlü Hollywood filmlerinin çarıkçısı' olarak bilinen Kahramanmaraşlı çarık ustası Hüseyin Kopar, ABD'nin Chicago şehrinde düzenlenecek El Sanatları Festivali'ne katılacak.

Kahramanmaraş'ta 43 yıldır çarık üreten Hüseyin Kopar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar yerli ve yabancı çok sayıda film şirketi için halk arasında 'yemeni' diye adlandırılan kostümler hazırladığını söyledi.

Büyük İskender, Fetih 1453, Truva, Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, Aregon ve Avatar gibi filmler için çarık ve kostüm yaptığını belirten Kopar, bu filmlerin hazırlık sürecinde birkaç kez ABD'ye gittiğini ifade etti.

Sevilen filmler için hazırladığı kostüm ve çarıklar nedeniyle sergi daveti aldığını dile getiren Kopar, "30 Ağustos'ta ABD'nin Chicago şehrinde düzenlenecek El Sanatları Festivali'ne katılarak çarıkları sergileyeceğim" dedi.

Kahramanmaraş'ın Türkiye'de el sanatlarıyla ünlü illerden birisi olduğunu anımsatan Kopar, festivalde kente özgü başka el sanatlarının da sergileneceğini kaydetti.

"Kimyevi madde kullanmıyoruz"

Birçok ilde çarık imalatı olduğunu ancak özellikle Kahramanmaraş'takilerin aslına uygun ve organik üretildiğini savunan Kopar, yaptığı çarıkların günlük hayatta, suda, çamurda ve denizde giyilebilecek özellik taşıdığını dile getirdi.

Kopar, üretim yaparken kimyevi madde kullanmadıklarını kaydederek, "Osmanlı ve Selçuklu döneminde ondan daha önceki dönemlerde deri elde nasıl işleniyorsa öyle yapıyoruz. Kök boya tekniği kullanıyoruz. Bizim yaptığımız çarıkların en büyük özelliklerinden biri de tabanla astar arasında kil olmasıdır. Bu kil, ayağın terini çekiyor. Organik olduğu için ayakta mantar ve kaşıntı gibi rahatsızlıklar oluşturmuyor" bilgisini aktardı.