Gündem
16 Şub 2017 13:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:29

Haluk Bilginer'e festival şoku! İzin verilmedi!

!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde gösterilmesi planlanan Haluk Bilginer'in oynadığı ‘Son Şnitzel’ isimli filme eser işletme belgesi verilmediği belirtildi.

Filmin yönetmenleri İsmet Kurtuluş ve Kaan Arıcı, İstanbul Telif ve Sinema Müdürlüğü’ne yaptıkları eser işletme belgesi başvurusuna Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurulu tarafından verilen yanıtta bazı sahnelerin çıkarılmasının istendiğini ifade ettiler.

Sinema yazarı Şenay Aydemir'in Gazete Duvar'daki haberine göre, bugün başlayan 16’ncı !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin programında yer alan “Son Şnitzel” isimli film eser işletme belgesi alamadığı için festivalde gösterilemeyecek. İsmet Kurtuluş ve Kaan Arıcı’nın yönettiği 22 dakikalık kurmaca filmin 16 Şubat’ta seyirciyle buluşması bekleniyordu.

Filmin yönetmenleri bir açıklama yaparak, İstanbul Telif ve Sinema Müdürlüğü’ne yaptıkları eser işletme belgesi başvurusuna 10 Şubat tarihinde Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurulu tarafından verilen yanıtta bazı sahnelerin çıkarılmasının istendiğini ifade ettiler.

Yönetmenler değişiklikleri yapmayı reddettiler. Filmin yönetmenleri, bu koşullar altında “Son Şnitzel” filminin Türkiye’de eser işletme belgesi talep edilen festivallerde gösteriminin mümkün olmayacağını belirttiler.

Filmde Haluk Bilginer’in Büyük Türkiye Cumhuriyeti’nin 47’nci başkanını canlandırdığı film 2467 yılında geçiyor. Birleşmiş Milletler “Dünyayı Terk Edin Mars’taki Kolonilere Yerleşin’ çağrısı yapınca son arzusu şnitzel yemek olan başkan yaverini görevlendiriyor. Ancak son tavuk 200 yıl önce görülmüştür ve yaverin işi oldukça zordur. Filmi göremediğimiz için net bir yorumda bulunmak zor ama tanıtım bültenlerinde yer alan yukarıdaki ibarelere bakarak sansür gerekçesinin politik olduğunu öngörmek kahinlik olmasa gerek.

ESER İŞLETME BELGESİ NEDİR

Resmi adıyla “Zorunlu Kayıt Tescil Uygulaması”, bilinen adıyla Eser İşletme Belgesi, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunun 13 üncü maddesinde düzenleniyor. Buna göre müzik, sinema ve bilgisayar oyunları ticari dolaşımdan önce bu belgeyi almaları gerekiyor.