Röportaj
07 Haz 2013 22:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:12

HALK HABER MUHABİRİ GEZİ PARKI DİRENİŞİNİ DÜNYAYA ANLATTI!

Gezi Parkı direnişini ilk günden bu yana takip eden ve direnişin sembol ismi olan Halk Haber tv muhabiri Makbule Cengiz yaşadıklarını Fransız gazeteci Diana Jean'e anlattı.

Gezi parkı direnişini ilk günden bu yana takip eden, gezi parkı direnişinin sembol ismi olan, yaşananları canlı yayınlarla Halk Haber ekranlarından anlatan Halk Haber tv muhabiri Makbule Cengiz yaşadıklarını Fransız gazeteci Diana Jean’e anlattı. İngilizce ve Fransızca olarak yayınlanan işte o röportaj...
 
Halk Tv Turkiye’deki Gezi Parkı Direnişi olaylarını yayınlayan ilk kanal. Web üzerinden yaklaşık 60000 kişi şu an takip etmekte, Ülke çapındaki pek çok Türk tarafından an be an daha fazla seyredilmekte. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin özgür kanalı olarak tanındı. Makbule Cengiz İstanbul şubesindeki tek muhabir. Zaman azlığına rağmen bu röportajı bizimle yapmayı kabul etti.
 
Bize biraz Halk Tv’den bahsedebilir misiniz?

 
Halk Tv olayların en başından beri burada, hükümetin baskısına sessiz kalmayab ender kanallardan biri. Erdoğan’dan etkilenmiyoruz çünkü özgür bir kanalız. Şunu söyleyebilirim ki Halk Tv muhalif bir kanaldır. AKP tarafından konulmuş kurallar , iktidar partisinin diktatörlük kurallarıdır. İnsan haklarına saygıları yok, insanların yaşam biçimlerine karışıyorlar. Türkiye’de gerçek bir özgürlüğünüz yok. Hükümetin bildiği tek şey paraya para katmak. Halk Tv’nin misyonu İstanbul’dan ibaret olmadığımız ve ne olup bittiği hakkında herkesin bilgisi olması gerektiğidir. Politik ve Ekonomik sansür sebebiyle ana akım medyanın yapamadığını yapıyoruz.
 
Türk medyasının son günlerdeki olaylara bakışı hakkında ne düşünüyorsunuz?
 
Geçmiş 5 senede , hükümet ana akım medya üzerindeki baskıyı arttırdı. Ancak bazı Tv kanalları bunu değiştirmeye çalışıyor. Pek çok zorluğa rağmen, gerçek bu. Dün Ntv yöneticisi kendi kanalının haberleri yorumlamada yetersizliği için özür diledi. Ancak Cumartesiden beri buradaki kalabalık büyük tv kanallarına karşı öfkeli. NTV CNNTURK gibi. Çünkü insanlar biber gazına maruz kalırken Beşiktaşta, CNNTURK penguen belgeseli veriyordu. Ve şimdi insanlar çok sinirliler. Şimdilerde ben protestocularla röportaj yaparken insanlar Halk Tv’de çalışıp çalışmadığımı sormak ihtiyacı hissediyorlar. Hangi kanalla konuştuklarını bilmek bundan emin olmak istiyorlar. Eğer gazeteci halk tv’den değilse, kayda alınmak istemiyorlar. Ancak bu tip medyayı suçlamamak lazım. Onlar için de çok zor, dayanılmaz bir baskı altındalar.
 
Dün akşam Halk TV’nin web sitesi hacklendi bu konuda ne söylemek istersiniz?
 
Aslında ilk defa dün akşam hacklenmedik. Geçen cumadan bu yana sitemiz pek çok kez hacklendi. Şimdi başka bir site ile haberlerimizi yayınlıyoruz. Hükümetle uğraşmasak bile onların direk baskısına maruz kalmasak bile RTUK ince eleyip sık dokuyarak yayınlarımızı takip ediyor. Bu bir utanç.
 
Cumadan beri Halk Tv’nin İstanbuldaki çalışmalarından bahsedermisiniz?
 
Öncelikle üzerimizde büyük bir sorumluluk var çünkü İstanbulda olan bitenle ilgili gerçekleri yansıtan tek kanalız. Altı gazeteciden oluşan bir ekibiz kameramanımız da dahil. Ama sahada olan tek görevli benim. Tahmin edersiniz ki çok yorgunum ama bu önemli değil. Her gün insanlarla konustukça onların ne yaptıklarını sordukça ne düşündüklerini neler olduğunu sordukça ben de polisin bir kurbanı oldum. Olayların en yakınında olmak ve haber yapmak isterim. Biber gazına maruz kalmak işimin bir parçası ama bilirsiniz buradaki tek gazeteci olduğumdan insanlar beni tanımaya başladılar. Bana kask maske gibi kendimi koruyacağım şeyler önerdiler. (kendisine verilen hediyeleri çantasından çıkardı neler verildiğini gösterdi). Eylemcilerin destekleri benim için çok önemli tüm yorgunluğum bununla karşılaştırıldığında hiçbir şey. Ve bilirsiniz işimi yapma özgürlüğüm her şeyden üstündür. Türkiyede bunu yapmaya şansı olan çok az kişiyiz. Bu paha biçilemez bir şey.
 
Halk tv hükümet olmadan nasıl ayakta kalıyor ekonomik destek sponsorluk?
 
Kanal reklamlar sayesinde ayakta kalıyor. Tabi ki büyük şirketlerden gelmiyor bu reklamlar onlar ana akım medyaya veriyorlar. Bu ümit verici çünkü hala bağımsız işleri destekleyenler var.
 
Ancak Halk TV CHP ile bağlantılı ki hükümete en büyük muhalefet onlar değil mi?
 
Halk TV Chp’li yöneticiler tarafından kurulmadı. Ancak kurucuların CHP ile bağları olduğu doğrudur. Ancak günümüzde CHP ile olan bağlar o derece kuvvetli değil. CHP bizi kısmen destekliyor. Aslında bizim bir anlaşmamız var biz onların miting ve haberlerini yayınlıyoruz ancak onlar bizim işimize CHP ile ilgili olmadığı sürece dahil değiller. Başka bir değişle biz her partiden insanla röportaj yaparız.
 
Halk tv’nin bu haberleri yayınlayan tek bağımsız kanal olduğunu söylediniz Ulusal Kanal hakkında ne diyeceksiniz?
 
Ulusal kanal da haberleri yayınladı. Ancak onlar bizden daha fazla kendi partilerine bağlılar. Halk tv daha liberaldir. Ulusal Kanal İşçi partisine bağlıdır ki aşırı ulusalcı kanala bağlı bir partidir. (not: Makbule ulusal parti değil işçi partisi dedin herhalde) yani bizden daha fazla önyargılılardır.
 
Başka eklemek istediğiniz bir şey?
 
Evet , söylemek isterim ki pek çok direnişçi gibi benim de kan grubum kolumda yazıyor. Bu şu anda karşı karşıya olduğumuz durum hakkında güzel bir sembol. Hükümet biber gazını halka karşı kullanıyor ve bu çok vahşice. Özgürlük için direniyorlar, hükümet bununla başa çıkmaya çalışıyor. Biz barışçıyız, polis ise zalim. Bu direniş hareketinin çok önemli bir çıkışı var politik değil ideolojik olması.