Televizyon
07 Oca 2013 18:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:36

MİT'TEN ÇARPICI KURTLAR VADİSİ YORUMU; POLAT ALEMDAR GERÇEĞE UYGUN MU?

MİT, Kurtlar Vadisi ile bu dizinin kahramanı Polat Alemdar'ın gerçeğe ne kadar uygun olduğu konusunda değerlendirmede bulundu

MİT, istihbarat görevlisi kahramanların hikayelerinin anlatıldığı diziler konusunda, "Yarattıkları karakterlere odaklanan film yapımcılarının gerçekle kurgu arasındaki aralığı genişletmeleri yanlış anlamaları da beraberinde getirebilmektedir. Bu tür yapımların, ticarî kaygıları da içerdiği izleyici tarafından göz ardı edilmemelidir" uyarısında bulundu.

İnternet sitesi yenilendi

MİT'in internet sitesi teşkilatın yeni yapılanma ve anlayışı çerçevesinde yenilendi. Yeni sitede, İngilizce, Arapça, Rusça, Almanca ve Fransızca dillerinden de yayına başlandı. MİT özellikle Arapça yayını, Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerdeki geniş kitlelere ulaşmayı hedefledi. "Nasıl Yardım Edebilirsin" linki, Arapça sayfasında da yer aldı. MİT, bu yolla internet yoluyla Arap ülkelerindeki vatandaşlardan da sanal ortamda doğrudan bilgi sağlamayı hedefledi.

Kurtlar Vadisi yorumu

Sitenin "Merak Edilenler" bölümündeki sorulara yenileri eklenerek yanıt verildi. MİT ve faaliyetleri hakkında bilgi verilen bu bölümde soruların yanıtları metnin yanısıra video görüntülü olarak da veriliyor. MİT, isim vermeden başta Kurtlar Vadisi gibi diziler ile bunların Polat Alemdar gibi istihbarat görevlisi kahramanları konusunda da değerlendirmede bulundu. "Yerli dizi ve filmlerde konu edilen İstihbarat Görevlisi MİT Görevlisi modeli aslına ne kadar uygundur?" sorusuna, şu yanıt verildi:

"MİT Müsteşarlığı personeli devlet memuru niteliği taşımakta olup, 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Millî İstihbarat Teşkilâtı Kanunu çerçevesinde görev yapmaktadır. Senaryo yazarları, ürünlerini pazarlayabilmek için eserlerine doğal olarak gerçeğin ötesinde heyecan ve cazibe katma ihtiyacı hisseder. Yarattıkları karakterlere odaklanan film yapımcılarının gerçekle kurgu arasındaki aralığı genişletmeleri yanlış anlamaları da beraberinde getirebilmektedir. Bu tür yapımların, ticarî kaygıları da içerdiği izleyici tarafından göz ardı edilmemelidir."