Röportaj
16 Eki 2006 09:35 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:46

ORHAN PAMUK'UN ANNESİ İLK KEZ KONUŞTU: "ORHAN YANLIŞ BİRŞEY SÖYLEMİŞ"!

Orhan Pamuk'un "Benim Adım Kırmızı"kitabındaki kahramanına adını verdiği annesi Şekure Hanım, oğlunun "1 milyon Ermeni,30 milyon Kürt öldürüldü" sözleri için 1,5 yıl sonra ilk kez konuştu.

TÜRK BASINI BÜYÜTTÜ

"Orhan ufak bir Avrupa gazetesine yanlış bir şey söylemiş. Ancak bu işi Türk basını çok büyüttü. Olayın üzerine gitti. Hükümet olayın üstünü kapamak istese de basın kurcaladı."

BİLGİSİ YANLIŞ HERHALDE

"Benim de Ermeni olaylarıyla ilgili hiçbir fikrim yok. Okulda öğrenmedik. Orhan da öğrenmedi. Bilgisi yanlıştı herhalde. Nobel'i aldığını duyunca 'Aman Allahım acaba ne söyleyecekler şimdi' dedim..."

NOBEL'E SEVİNDİM

Anne Şekure Basman, "Orhan'ın Nobel almasına çok sevindim. Aslında hiç düşünmüyordum" dedi. Pamuk, İstanbul kitabında annesiyle bu fotoğrafına yer verdi.



'Oğlum yanlış söyledi'

Orhan Pamuk'un "Benim Adım Kırmızı" kitabının kahramanlarından birine adını veren annesi Basman oğlunun, "Bu topraklarda 1 milyon Ermeni öldürüldü" sözü için, "Orhan yanlış bir şey söylemiş" dedi.

Nobelli ilk Türk yazarın en çok ilgi gören kitabı "Benim Adım Kırmızı"nın kahramanlarından birine hem adını veren hem de esin kaynağı olan Orhan Pamuk'un annesi Şekure Basman eleştirilerden dert yandı. SABAH'a konuşan Şekure Basman, "Sevindim ama bir yandan da 'Aman Allahım, ne söyleyecekler acaba şimdi' dedim" derken, Pamuk'un yargılanmasına da yol açan, "Bu topraklarda 1 milyon Ermeni öldürüldü" sözünü eleştirip, "Orhan yanlış bir şey söylemiş. Bilgisi yanlıştı herhalde" dedi.

TV'den öğrendi

Oğlunun Nobel ödülünü kazandığını televizyondan öğrendiğini aktaran Şekure hanım, "O an çok sevindim, duygularımı anlatamam. Çok güzel bir olay. Aslında Nobel'i alacağını hiç düşünmemiştim, aklıma bile gelmemişti" dedi. Yapılan eleştiriler ise anne Basman'ın sevincine gölge düşürdü. Şekure Basman, "Duyduğumda çok sevindim ama bir yandan da 'Aman Allahım, ne söyleyecekler acaba şimdi' dedim. Sonra bunları aldırmamaya karar verdim" diye konuştu. Orhan Pamuk, annesini ödül aldığının açıklanmasından bir gün sonra aramış. Oğluyla yüz yüze en son ekim ayı başında görüşen Şekure Hanım, telefon konuşmasında oğluna yürekten tebriklerini iletmiş. Şekure Basman, "eleştirilere aldırmadığını" söyledi ama Orhan Pamuk'un "Bu topraklarda 1 milyon Ermeni, 30 bin Kürtöldürüldü" sözlerini eleştirmekten de geri kalmadı. Şekure Hanım, "Orhan yanlış bir şey söylemiş. Bilgisi yanlıştı herhalde" dedi. Ermeni iddiaları konusundaki soruya ise, "Ermeni olaylarıyla ilgili benim hiçbir fikrim yok. Bunları biz okulda öğrenmedik. Tarih kitaplarında böyle birşey yazmadığından, bize de öğretmediler, Orhan da öğrenmedi" karşılığını verdi. Olayları basının abarttığını belirten Şekure Basman, şöyle konuştu:

'Yanlış söylemiş'

"Orhan, ufak bir İsveç gazetesine yanlış bir şey söylemiş. Bu gazetenin trajı ülkede 30-40 bin civarında. Ancak bu işi Türk basını çok büyüttü. İşin üzerine gitti, aşırı milliyetçiler dava açtı. Hükümet bu olayın üstünü kapatmak istese de basın kurcaladı. Basın kurcalamasaydı, böyle küçük bir İsveç gazetesine verdiği demeç büyümezdi. Avrupa'da da böyle kararlar alınmazdı. Basın bunu kurcalamaktan keyif duydu. Bu işte basın hatalı. Devletin dahli yoktur." Orhan Pamuk'un bütün kitaplarını okuduğunu söyleyen Şekure Basman, "Bütün kitaplarını okudum, hepsi muhteşem" dedi. Şekure Hanım'ın en sevdiği kitap ise bir karakterine hem adını verdiği hem de esin kaynağı olduğu "Benim Adım Kırmızı" romanı. Pamuk da "Benim Adım Kırmızı"daki "Şekure" karakterinin annesinden esinlendiğini anlatmıştı.


"Kavgalı değ