Gündem
04 Kas 2012 15:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:20

TEDAVİ YÖNTEMLERİ GELİŞTİ, AŞK FİLMLERİ DEĞİŞTİ!

Türk Hematoloji Derneği tarafından düzenlenen Ulusal Hematoloji Kongresi'nde kongresinde ilginç bir sinema yorumu yapıldı.

Hematoloji alanında Türkiye’deki en geniş kapsamlı kongre olan ‘Ulusal Hematoloji Kongreleri’nin 38’ncisi, Maritim Pine Beach Otel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kan bilimi konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde uzman konuşmacıların katıldığı kongrede, kan biliminin her geçen gün gelişen tıpta yeri ve önemine dikkat çekildi. İlk kez, Avrupa Hematoloji Birliği (EHA) ile ortak planlanan oturumlar ve Türk Kan Bilim Ağı (TÜRKBA) adlı bir oturum da düzenlendi.

Oturumda konuşan THD üyesi Prof. Dr. Mehmet Ertem, ilginç bir yorumda bulundu.

Türkiye’de kan kanserinin eskiden tedavi edilemediğini ve çok sayıda hastaya ulaşılmadan ölümlerin yaşandığını belirten Ertem, son dönemde artan tedavilerle bu durumun değiştiğini belirtti.

Prof. Dr. Ertem, “Eskiden aşk filmlerde birisi kanser olurdu. Sevgililer ölür ayrı kalırdı. ‘Love Story’ hikayesi artık değişti. Türkiye’de bu oranda kök hücre nakli nasıldır derseniz? Yeterli değil. Bu durumdan mutlu değiliz ama olumlu olarak 10-20 yıl içerisinde muhteşem ilerledi. Gurur duyabiliriz. 20 yıl önce böyle bir kavram yoktu. Yılda kök hücre nakli 200 bile değildi. Hastalar tedaviye ulaşamadan ölüyordu. 5 yıl içerisinde 3 katı nakil sayısı arttı. Hiçbir sayı dünyada 5 yılda 3 misli artmamıştır" şeklinde konuştu.

İHA