Gündem
01 Şub 2012 18:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:17

AHMET ÇALIK, SABAH-ATV'DE KARDA MI ZARARDA MI?

Sabah-atv'yi 3 yıl önce 1.1 milyar dolara satın alan Turkuvaz yönetimi, üç yılda karda mı zararda mı?

Yener Yalçın’ın analizi/Star

Bugünlerde medyada en önemli gelişme Sabah-atv’nin yani Çalık Grubu iştiraklerinden Turkuvaz Medya Grubu’nun satış süreci. Çalık Grubu’nun medyada ne kadar hisse satacağı bilinmiyor ama bilinen bir şey var ki o da oluşmaya başlayan fiyatın yüksekliği ve ilgilenen grupların kimliği.

Çalık Grubu’nun Sabah-atv’yi aldığı dönemle, satışa çıkardığı dönem hem satış fiyatı hem de yatırımcı kimlikleri açısından karşılaştırıldığında yaklaşık 3 yıl gibi kısa bir sürede elde edilen başarı da gözler önüne seriliyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) satışa çıkardığı 2007 yılında yapılan değerleme raporlarında Sabah ve atv’ye 700-800 milyon dolar fiyat biçilmişti. TMSF ise o dönemde devlete yüksek gelir sağlama hedefiyle piyasada yapılan değerleme rakamının çok üzerinde bir fiyat belirledi.

Ciner Grubu ve TMSF döneminde grubun marka değerleri iyice düşmesine rağmen Fon, milyar dolarlık beklentilerin üzerinde fiyat belirledi. 7 Aralık 2007’de yapılan ihaleye sadece Çalık Grubu teklif verdi ve 1.1 milyar dolar ödeyerek aldı.

Çalık Grubu’nun piyasa beklentilerinin üzerindeki bu fiyatı yani 1.1 milyar doları vermesinin nedeni ise medya sektörüne girmeyi öncelikleri arasına almasındandı. Sabah ve atv’nin satışına Fon Kurulu, 22 Nisan 2008’de onay verdi. Yani medya grubunun Çalık Grubu’na geçmesinin üzerinden 3 yıldan daha az bir süre geçti.

İşte aradan geçen bu süre zarfında, küresel kriz yaşandı. Avrupa ülkelerinin borç sorunu nedeniyle yaşanan kriz ise hâlâ devam ediyor. Ancak, aynı sürede atv’nin izlenirlik oranı hızla yükselirken, Sabah ve dergi grubunun reklam gelirleri ve satış rakamlarındaki artış dikkat çekti.

Yabancı devler ilgileniyor

Gelelim satış masasına... TMSF’nin değerleme raporlarının çok üzerinde fiyatla satış masasına koyduğu Sabah ve atv’ye sadece bir yatırımcı, o da yurt içinden gelmişti. Şimdi Çalık Grubu’nun satış masasına koyduğu Sabah ve atv’yle dünya devleri ilgileniyor. Üstelik Avrupa ülkelerindeki borç krizi nedeniyle ulusalararası piyasalarda eskisi kadar kolay kredi bulunamadığı, finansman koşullarının zorlaştığı bir dönemde konuşulan fiyat da milyar doların üzerinde. Yani Sabah ve atv’nin değeri, 3 yıl önce TMSF’nin belirlediği primli fiyatı yakaladı.

Çalık Holding bünyesindeki ATV ve Sabah gazetesinin satış sürecine Texas Pasific Group (TPG), Rupert Murdoch’un sahibi olduğu News Corp ve Time Warner ilgileniyordu. Ancak TPG son anda vazgeçti. Kaynaklara göre şuanda Sabah-ATV’ye 1 milyar dolar civarında teklifler geliyor. Bu durumda Çalık zarar yazacak ama teklif 1.1 Milyar Doları aşarsa Çalık ancak maliyeti kurtaracak..