Gündem
25 Mar 2010 14:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:11

İKİ ESKİ EŞİN ARASINA GİRİP TUNA KİREMİTÇİ'Yİ İSTİFAYA İTEN KADIN KİM? MEDYARADAR AÇIKLIYOR!..

İclal Aydın ile Tuna Kiremitçi'nin tartışmasına neden olan kadın kim?

Vatan gazetesi yazarı İclal Aydın bugünkü yazısında kendisi gibi Vatan gazetesi’nde yazan eski eşi Tuna Kiremitçi’nin yazısını eleştirmişti.

Bu eleştirinin sebebi Tuna Kiremitçi’nin yazısında konu ettiği  1987 yılında ölen çellist Jacqueline du Pré’den başkası değildi..

Kavga çıkaran yazının tamamını okumak için TIKLAYIN

İclal Aydın ölen çellisti "gerçek sevgili" sanmış, eski eşine köşesinden çakmıştı.

İCLAL AYDIN'IN YAZISI İÇİN TIKLAYIN

İşte eski eşlerin arasını açan Jacqueline du Pr钒ın hayatı

26 ocak 1945 İngiltere - Oxford doğumlu. İkinci çocuk. Anne piyano öğretmeni, baba banka memuru. Ablası Hillary flüt eğitimi alır, kendisi 4 yaşında radyoda duyduğu çellonun sesinden çok etkilenip 5 yaşında ilk çellosuna kavuşur ve 6 yaşında “London Cello School”da derslere başlar.

7 yaşında ilk konserini verir, 10 yaşında “Suggia-Cello Prize” ödülünü kazanır, 12-13 yaşlarında BBC konserlerinde çalar, 1960 yılında meşhur “Guildhall School”u altın madalya alarak birincilikle bitirir. Görüldüğü üzere zıp zıp yükseliyor merdivenleri Jacqueline abla.


1961’de gizli bir hayran edinir, bu hayran tarafından 1673 yapımı isimsiz bir stradivarius hediye edilir. Bu isimsiz Strad’a sonraki sahibi Lynn Harrell tarafından “Jacqueline Du Pré Strad” adı verilir. Jacqueline 1961’de Strad’ıyla Londra Wigmore Hall’da ilk önemli konserini verir ve bu konserde “E.Elgar’ın Op. 85 in E Minor”unu çalar. Aynı eseri 1965 yılında Sir John Barbirolli yönetimindeki London Symphony Orchestra eşliğinde çalar ve bu kayıt onu dünya çapında ünlü yapar.


Bu arada 1964’de yine bir gizemli hayranından meşhur “Davydov Strad”ı hediye edilir. Davydov Strad şu anda Yo-Yo Ma’nın çaldığı çello. Jacqueline 1964-1970 arasındaki kayıtların hepsini bu Strad ile yapar.


1966 yılın Noel’inde piyanist ve şef Daniel Barenboim’la tanışır ve ertesi sene evlenirler.


1971’de Jacqueline’nin parmaklarında hissizleşme başlar ve giderek bütün vücuduna yayılır. Şubat 1973’te New York Philharmonic’le birlikte vereceği dört konserin üçünü hastalığının belirginleşen semptomları nedeniyle çok zor gerçekleştirir ve iyi performans gösteremez, dördüncüsünü ise iptal etmek zorunda kalır. Bu üç konser, onun son konserleri olur.


Ekim 1973’te “multiple sclerosis” teşhisi konur. Birkaç sene daha çello dersleri verir ama sonra hastalığının ağırlaşması üzerine evine kapanır ve 19 Ekim 1987’de 42 yaşında hayata veda eder.