Medya
02 Şub 2012 13:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:18

HABER DİYE YAYINLANANLARIN ÇOĞU ÇÖPLÜK!..

Reyting operasyonundan sonra ilk kez MediaCat dergisine konuşan Nielsen AGB Başkanı Craig Johnson'dan sert eleştiriler geldi.


MediaCat’ten reyting karmaşasını anlama kılavuzu
 
Geçen yılın son ayında polis, yapım şirketlerine reyting paneli üzerinde manipülasyona yol açtıkları iddiasıyla baskın düzenledi. Basında konuyla ilgili pek çok haber çıksa da, kafalardaki sorular ortaktı: Gerçekte ne oldu? Bundan sonra ne olacak? MediaCat son sayısında sektörde yaşanan kafa karışıklığına çözüm bulmak için süreci detaylarıyla ele alırken konunun gerçek muhatapları olan AGB Nielsen Başkanı Craig Johnson, AyYapım’ın sahibi Fatih Aksoy, RTÜK Başkanı Davut Dursun, TİAK Başkanı Hidayet Karaca, Yurddaş + Partners kurucusu Murat Yurddaş’ın yanında reklamveren şirketlerden Coca-Cola ve Turkcell’den yöneticilerle konuştu.
 
Basına pek çok defa ‘Reyting şikesi’ olarak yansıyan bu hadiseyle ilgili onca olumsuzluğun yanında sektör bir konuda hemfikir: Yapılan bu görüşmeler sektörü neredeyse ilk kez masanın etrafında topladı ve ortak karar vermeye yöneltti!
 
Ne dediler?
 
Nielsen AGB Başkanı Craig Johnson


“Bizim itibarımız zedelendi. Bütün bu itibarı uluslararası düzeyde düzeltmemiz lazım çünkü 31 ülkede ölçüm yapıyoruz. Haber diye yayınlanan onca çöplüğü temizlememiz gerek. Bunun arkasında muhtemelen para var! AGB Nielsen en yüksek standartta televizyon izleyici ölçümlemesi yapan ve çok saygı duyulan bir marka olarak bilinirdi. Ne üzücü ki bu süreçte çok sayıda insan bize saldırdı ve bugüne kadar bunun sebebini anlamadık. Tek emin olduğumuz şey birilerinin bundan kâr elde ettiği. Yoksa neden bir araştırma şirketine sataşılır ki? Biz insanların televizyonda ne izlediğini ölçüyoruz!”
 
AyYapım’ın sahibi Fatih Aksoy


“Eğer bin adet denek deşifre olsaydı sistem karmakarışık olurdu. Çünkü programların yüzde 50 oranında reytinge ulaşması gerekirdi. Türkiye’de televizyon izleyenlerin toplamı nüfusun yüzde 50’si değil.

Televizyon kanalları reklamverenlerin elinde oyuncak oldu. Reklam gelirleri ciddi ölçüde düştü. Bu kuralsızlık sektöre yarar sağlamıyor. TİAK SBT’nin ölçümünü kabul etmedi. Ama televizyon kanalları SBT’ye razıydı. Ölçümü kimin yapacağı çok önemli değil. Bu sorunun çözülmesi gerek.”
 
RTÜK Başkanı Davut Dursun


“İçerik kalitesini etkilediği için konuya ilgisiz kalamayız. RTÜK olarak reyting ölçümlerini yapmak gibi bir niyetimiz de yok. Dünyanın hiçbir yerinde yayıncılık düzenleyici otoritelerinin böyle bir görev üstlenmesi söz konusu değil.”
 
TİAK Başkanı Hidayet Karaca


“800 hanenin manipüle edildiğini tespit ettik. Tüm denek listelerinin de birçok kişide mevcut olduğunu öğrendik. Yıllardır AGB hakkında bir takım spekülasyonlar vardı. Bu kadar büyük bir bütçeye sahip bu sektör de yıllar boyunca bundan zarar gördü. Veri tabanı araştırması devam eden yeni ölçüm sisteminin yani TNS’nin güvenli ve sağlıklı olması için azami gayret göstereceğimizin bilinmesini istiyoruz.”
 
Medya dünyasını yakından ilgilendiren reyting şikeleriyle ilgili bütün bilinmeyenleri içeren yazının tamamı MediaCat’ın Şubat sayısında yer alıyor.