Gündem
07 Mayıs 2015 09:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:32

'Gülen' polemiğinde 3'üncü raund!

Dışişleri Bakanlığı döneminde Fethullah Gülen’i ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasındaki polemik tam gaz sürüyor.

DIŞİŞLERİ Bakanlığı döneminde Fethullah Gülen’i ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasındaki polemik yeni boyut kazandı.

Davutoğlu, seçim çalışmalarını yürüttüğü parti kurmaylarına, Gülen ziyaretini yaptığı dönemde Cumhurbaşkanı Gül’le New York’ta aynı otelde kaldıklarını, her dakikalarını birlikte geçirdiklerini anlattı. 

GÜL GERİ ADIM ATMADI

Davutoğlu’nun 2013’te Dışişleri Bakanı olduğu dönemde, Pensilvanya’da Fethullah Gülen ile görüşmesi tartışma konusu olmuştu. Davutoğlu, o tarihte BM toplantısına beraber katıldığı dönemin Cumhurbaşkanı Gül’ün bilgisi dahilinde Pensilvanya’ya gittiğini söylemiş, Gül ise “Ben sonradan öğrenmiştim” diyerek bu sözleri düzeltmişti. Ardından Davutoğlu, ziyaretle ilgili bilgi verdiğini ve zihninin ‘berrak’ olduğunu söyleyince, Abdullah Gül de “Benim de zihnim berrak. Duyduğum ve etrafımla da paylaştığım rahatsızlık yüzünden de unutmam mümkün değil” yanıtını vermişti.

Seçim çalışmalarını değerlendirmek için kurmaylarıyla buluşan Davutoğlu, Gül’ün sözlerini burada da yorumladı. Davutoğlu’nun, “BM Genel Kurulu için New York’ta birlikteydik. Aynı otelde kaldık. Adeta 24 saati beraber geçirdik. Pensilvanya’ya haberi olmadan gitmem mümkün değil. Yarım saat dışarı çıksam, sokağa adımımı atsam haberi olurdu Cumhurbaşkanı’nın. O kadar bir aradaydık” dediği öğrenildi. Gülen’i ziyarete, önce Davutoğlu ardından da Çankaya Köşkü’nde Gül ile çalışan dış politika danışmanı Gülcan Balık’ın da eşlik ettiği öne sürüldü. Balık dün Twitter hesabından, “Yaptığımız görevlerin hassasiyeti ve devlet terbiyesi gereği açıklama yapmayacağım” dedi.  

İkisi de doğru söylüyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ‘Pensilvanya’daki görüşme’ konusu sorulunca ilginç bir yanıt verdi: “Ben de basından takip ettim. Ama sayın cumhurbaşkanımız Abdullah Gül dün bir vesile ile kendisine sorulduğunda ‘Konu kapanmıştır’ dedi. Onun ‘kapanmıştır’ dediği konu üzerinde benim esasen bilgim de yok. Yani Sayın Başbakanımızın sözleri mutlaka doğrudur. Sayın 11. Cumhurbaşkanımızın sözleri de mutlaka doğrudur. Bunun yorumunu yapmak isteyenler varsa bir şekilde yaparlar. Ama konunun kapandığı ifade ediliyor. Üzerinde fazlaca durulmasına da gerek yok.”

Arınç, Manisa’da Gülen Cemaati’ne yakın bazı derneklere operasyonlara ise “ayıptır, günahtır” diye tepki gösterdi. Arınç, “Bunlar masum sivil toplum kuruluşları” dedi.