Gündem
10 Ara 2016 13:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:15

Google'a 'Kötü Kedi Şerafettin' davası!

Korsan görüntülerinin kaldırılması için Google’a başvuran filmin yapımcıları, ret yanıtı alınca 100 bin TL’lik tazminat davası açtı.

Habertürk Gazetesi'nden Mustafa Şekeroğlu'nun haberine göre, Türkiye’nin ilk uzun metraj animasyon filmi “Kötü Kedi Şerafettin”in yapımcıları, Google arama motoru ile mahkemelik oldu. ‘Şero’ adıyla da bilinen ve şubat ayında gösterime giren çizgi romankahramanı Kötü Kedi Şerafettin filminin yapımcıları, Google’a maddi ve manevi tazminat davası açtı.

Şirketin avukatı Kadir Kurtuluş tarafından açılan davanın dilekçesinde, filmin vizyona girmesiyle, korsan görüntülerin yayınlandığı belirtilerek şöyle denildi:

“Film, internette yasalara aykırı şekilde yayınlanmaya başladı. Bu siteler hakkında suç duyurusunda bulunduk, erişimin engellenmesi kararı çıktı. Bu sitelere en fazla girişin Google’dan yapıldığını gördük. Şirkete yazı yazarak izinsiz kullanılan filmin Google arama sonuçlarında yer alan içeriğinin kaldırılmasını istedik. Filmin adı Google’a yazıldığında ‘indir, izle, hd izle’ gibi otomatik tamamlama yöntemleri çıkmakta, kullanıcılar yönlendirilmektedir.”

‘10 MİLYON TIKLAMA’

Taleplerinin Google tarafından kabul edilmediğini ifade eden Kurtuluş, “Şirket, bu sözcükler kaldırılsa bile web’de var olmaya devam edeceği ve sorunumuzu içerik sağlayıcılarla çözmemiz gerektiği şeklinde kabul edilemez bir cevap verdi. İçerik kaldırma talebimizi reddetti. Google, kanun nezdinde yer sağlayıcıdır ve yüklenen sorumluklara uymakla mükelleftir” dedi.

Dilekçede, filmi sinemalarda 359 bin 176 kişi izlerken, internette korsan yayından 10 milyon kişi tarafından arandığı da vurgulandı. Dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“Filmin sinemada izlenme oranının bu derece düşük olmasının tek sebebi, filmin internet ortamında izinsiz yayınlanmasıdır. Korsan sitelere girişin yüzde 93’ü Türkiye’den yapılmış. Bunlardan yüzde 91’i arama motorlarının aracılığıyla olmuş.”

TAZMİNAT DAVASI AÇILDI

Şirket tarafından, Google’a bin 500 TL maddi ve 100 bin TL manevi tazminat davası açıldı. Bu iddialar üzerine mahkeme tarafından bilirkişi tayin edilecek. Mahkeme Şero’yu haklı bulursa ve bilirkişi korsan sitelerinden yayınlanan filmi 10 milyon kişinin izlediğini tespit ederse, maddi tazminat milyon TL’lere çıkabilir.

CİHANGİRLİ ŞERO

KÖTÜ Kedi Şerafettin, kısa adıyla Şero, karikatürist Bülent Üstün’ün gerçek hayatta beslediği ve 1996 yılında kaybettiği kedisinin adıdır. Bundan ilham alan çizgi roman kahramanı Şero ise 1996 yılında L-Manyak Dergisi’nde doğdu. 2001 yılında Lombak Dergisi’ne geçen Bülent Üstün tarafından çizilen çizgi karakterin hikâyesi, İstanbulCihangir’de geçiyor. Şubat ayında beyazperdeye aktarılan animasyon filmde Uğur Yücel, Demet Evgar, Yekta Kopan gibi ünlü isimler dublaj yaptı. Ayşe Ünal ile Mehmet Kurtuluş’un yönettiği filmde yapımcı olarak Mehmet Kurtuluş, Vehbi Berksoy, Erdil Yaşaroğlu, Mehmet Budak ve Barış Ulus’un ismi geçiyor.