Gündem
02 Tem 2015 09:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:42

Google goril skandalı için özür diledi!

Google, yeni fotoğraf uygulamasının bir siyah çifti “goriller” diye etiketlemesi nedeniyle özür diledi.

Geçtiğimiz ay Google, Fotoğraflar uygulamasını Google+'tan ayırarak yeni özelliklerle kullanıma sunmuştu. Bu yeni özelliklerden biri de fotoğraflardaki hayvanları ve yemekleri otomatik olarak tanımlayarak etiketleme özelliğiydi. Ancak gelişmekte olan her yeni teknolojide olduğu gibi bu özellik de bir skandala imza atılmasına sebep oldu. Google Fotoğraflar, görünüşe göre sadece vahşi hayvanları fotoğraflarda belirlemekle kalmıyor, gerçek insanları da onlarla karıştırıyor. Geçtiğimiz pazartesi günü Afrikan-Amerikan kökenli bir kullanıcı Google Fotoğraflar albümüne baktığında kendisinin ve zenci bir kız arkadaşının "gorillas" yani goriller olarak etiketlendiğini fark etti.



Google'dan siyah çifte 'goril' gafı özrü

Bu durumdan etkilenen Jacky Alciné isimli kullanıcı @jackyalcine isimli Twitter hesabında bu durumun kanıtını da yayınladı. Alciné, Google'ın ne çeşit bir yöntemle fotoğraf verisi topladığını da merak ettiğini belirtti.



GOOGLE'DAN BEKLENEN ÖZÜR GELDİ

Salı günü Google'ın yöneticilerinden biri olan Yonatan Zunger Alciné'den resmi olarak özür diledi. "Gorillas" etiketinin veritabanından resmi olarak silindiğini belirten Zunger ayrıca uygulamanın bir zamanlar uygulamanın bütün insanları köpek olarak etiketlediği sorunlu bir dönemin de olduğunu belirtti. Durum hakkında yorum yapan Google sözcüsü "Bu durum bizi dehşete düşürdü ve bu durum gerçekleştiği için üzgünüz. Bu çeşit sonuçların tekrar ortaya çıkmasını engellemek için elimizden geleni yapıyoruz. Otomatik resim tanımlama konusunda yapılması gereken daha çok iş olduğu ortada ve gelecekte bu çeşit hataları önlemek için çalışıyoruz" dedi.