Ekonomi
22 Kas 2016 13:08 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:36

GMKA "Gıda Kümesi Projesi" odak grup toplantısı

- Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği Başkanı Özdamar:- "Kümelenerek, bir şeylere birlikte el vererek bir araya getirme çabası içindeyiz"

ÇANAKKALE (AA) - Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın (GMKA) AB Sivil Toplum Diyaloğu Programı çerçevesinde hazırladığı, Güney Marmara'nın gıda konusunda rekabet edebilirliğini artırmak amacıyla başlattığı kümelenme çalışmaları kapsamında odak grup toplantısı düzenlendi.

Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği ve Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Meclis Başkanı Hakan Özdamar, Çanakkale'de bir otelde yapılan toplantıda, bölgedeki gıda kümelenmesini sağlayabilmek amacıyla dernek kurma çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.

Balıkesir ve Çanakkale'deki iş adamlarının, ticaret erbaplarının emrine kurulu olarak dernek sistemlerini sunduklarını anlatan Özdamar, birlikte çalıştıkları uzman danışmanlık şirketi ile şirket ve firmaları ziyaret ettiklerini ifade etti.

Özdamar, bu ziyaretlerde, derneklerinin ne amaçla kurulduğunu anlattıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Danışmanlık şirketimiz, bizim ne amaçla kurulduğumuzu anlatıyor. Şirketlere nasıl yardımda bulunabileceğimizi anlatmaya çalışıyorlar. Tabii derneğimiz bireysel yardım yapma şansına sahip değil. Kümelenme, adından da belli. Kümelenerek, bir şeylere birlikte el vererek bir araya getirme çabası içindeyiz. Bilim Sanayi ve Teknoloji ile Ekonomi Bakanlığının bu konuda destekleri var. AB'nin bu konuda önemli destekleri var. Biz bu desteklerden ve hibelerden faydalanmayı amaçlıyoruz. Ana amacımız bu. Hem yurt içi hem de yurt dışında ürünlerimizi pazarlamak, daha değişik pazarlara, daha değişik imkanlara sahip olabilmeyi beraberce önümüze çıkabilecek engelleri aşmayı amaçlayan bir dernek yapısına sahibiz."

Balıkesir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve dernek yöneticisi Doç. Dr. Elif Savaş ise derneğin kurulmasının ardından Balıkesir'de 35, Çanakkale'de ise 25 firma ile birebir görüşme sağladıklarını söyledi.

Sektörde faaliyet gösteren firmaların ihtiyaç analizlerini yapmaya çalıştıklarına işaret eden Savaş, şunları kaydetti:

"Gıda sektöründe Balıkesir ve Çanakkale bölgesi Türkiye'yi besleyen bir değer. Ancak bölgemizde faaliyet gösteren firmalarımızın birçok sorunları var. Ne yazık ki birçok segmentte bu sorunları gündeme getirsek de gerçekçi çözümler üretmekte zayıf kalıyoruz. Bunlarla ilgili AB ülkeleri büyük yol katetti. Onların temelinde, katettikleri yolların aslında temelinde yatan gerçek insanların birlikte birşeyler yapabilme inancı. Bizde ne yazık ki, bu biraz daha zayıf. Buradaki amacımız, bireysel olarak herkes bir değer ve bunun herkes tarafından fark edilmesi gerekiyor. Ancak rekabete kadar olan süreçte ne yazık ki devlet kurumları yeterince üzerine düşeni yapamadığı için bizler birlikte olarak ne yapabilirizin sorusunun cevabını arıyoruz."

Toplantıya, Çanakkale'deki gıda ve gıda ile ilişkili sektörlerden ve ilgili kurumlardan temsilciler katıldı.