Güncel
17 Tem 2017 17:55 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:34

Gazi Üniversitesi'nde 15 Temmuz şehitleri anıldı

- 15 Temmuz şehidi Mustafa Avcu'nun babası Ayhan Avcu:- "Ben gazi oldum, oğlum şehit oldu, yarın belki torunum şehit olacak ama bir milim sapmadan yine yolumuza devam edeceğiz"- 15 Temmuz şehidi Muhammed Yalçın'ın ablası Kader Yalçın:- "Allah şehitlerimize, önceden şehit olacaklarını hissettiriyor..

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı önünde şehit olan Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencisi 22 yaşındaki Mustafa Avcu'nun babası Ayhan Avcu, "Ben gazi oldum, oğlum şehit oldu, yarın belki torunum şehit olacak ama bir milim sapmadan yine yolumuza devam edeceğiz." dedi.

Gazi Üniversitesince, üniversitenin merkez yerleşkesindeki Mimar Kemaleddin Salonu'nda 15 Temmuz'da şehit olan öğrenciler için program düzenlendi.

Programa 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olan Gazi Üniversitesi öğrencilerinden Mustafa Avcu ve Muhammed Yalçın'ın ailesi ve yakınları da katıldı.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, programın açılışında yaptığı konuşmada, milli mücadele yıllarında tüm yoksunluğa rağmen Türk milletinin yedi düvel karşısında devleştiğini ve bu vatana sahip çıktığını, 15 Temmuz'da da milletin bir kez daha devleşerek destan yazdığını dile getirdi.

Çatışmaların ve savaşların aslında ordular arasında yaşandığına dikkati çeken Uslan, 15 Temmuz gecesinde ise Türk milletinin tanklara, jetlere ve asker kılıklı teröristlere karşı elinde hiçbir silah olmadan mücadele ettiğini hatırlattı.

- "Zillet içinde yaşamaktansa ölmek daha evladır"

15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı önünde şehit olan Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencisi 22 yaşındaki Mustafa Avcu'nun babası Ayhan Avcu, anma programındaki konuşmasında, köyde doğduğunu, çobanlık yaparak büyüdüğünü, askere gittiğinde de gazi olduğunu anlattı. Görev yeri dağıtımı yapılmadan kendilerine "Gönüllü doğuya gitmek isteyen var mı?" diye sorulduğunu dile getiren Avcu, gönüllü olarak gittiği Güneydoğu'da askerlik görevini yaparken yaralandığını kaydetti.

Avcu,15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaşananları aktarırken de oğlunun Müslümanlığı yaşayan bir evlat olduğunu, o gece de yatsı namazını beraber kıldıklarını, daha sonra uçakların sesini duyduklarında tuhaf bir şeyler olduğunun farkına vardıklarını belirtti.

Oğlunun Genelkurmay Başkanlığı önüne, kendisinin de Keçiören Belediyesi'ne gittiğini ifade eden Avcu, oğluna telefon edip "Zillet içinde yaşamaktansa ölmek daha evladır. Öleceksek bugün ölelim." dediğini söyledi.

Ordu'da astsubay olarak görev yapan diğer oğlunu da aradığını ve olanlardan haberdar ettiğini belirten Avcu, oğluna kimseye emir vermemesi ve halkın karşısına çıkmaması konusunda uyarıda bulunduğunu dile getirdi.

Gecenin ilerleyen saatlerinde büyük oğlu Yakup'dan, Mustafa'nın şehit olduğu haberini aldıklarını söyleyen Avcu, "Ben gazi oldum, oğlum şehit oldu, yarın belki torunum şehit olacak ama bir milim sapmadan yine yolumuza devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

- "Bütün gece irtibat halindeydik"

Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu'nda öğrenciyken 22 yaşında şehit olan Muhammed Yalçın'ın ablası Kader Yalçın da kardeşinin 15 Temmuz gecesi televizyonda bildiri okunduğunda, "Ben gidiyorum. Ben böyle bir şeyi kabul edemem. Vatan elden gidiyor." diyerek sokağa çıktığını söyledi.

Darbe girişimi gecesi, babasının Esenboğa Havaalanı'na, kardeşinin de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gittiğini söyleyen abla Yalçın, gece boyunca babasıyla ve kardeşiyle sürekli irtibat halinde olduklarını, babasının sabaha karşı eve döndüğünü ama kardeşinin dönmediğini anlattı.

Yalçın, olayları televizyondan takip ederken Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin önüne, saat 06.15'te bomba atıldığı haberini gördüklerini, o anda babasının telefonunun çaldığını ve babasının telefonda kardeşiyle konuştuğunu anlattı. Kardeşinin babasına, "50 metre ilerimize bomba atıldı baba." dediğini ve telefonun kesildiğini aktardı.

Kendilerinin, kardeşinin telefonunu düşürdüğünü fakat kaçmayı başardığını düşündüklerini anlatan Yalçın, evden çıkarak, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne kardeşini aramaya gittiklerini ifade etti. Daha sonra Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde kardeşinin şehit olduğu haberini aldıklarını söyledi.

Abla Yalçın, "Allah şehitlerimize, önceden şehit olacaklarını hissettiriyor. Kardeşim, anneme, arkadaşlarına ve birkaç hocasına 'Ben şehit olmak istiyorum.' demiş. Onlar bu dünyadan çok yüksek mertebeyle ayrıldılar." dedi.

Programda, 15 Temmuz gecesi Gazi Hastanesi'nde görev yapan personelin yaşadıkları da belgeselle anlatıldı.