Gündem
24 Tem 2014 14:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:30

Gazetelerin AA'ya ne kadar borcu var?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anadolu Ajansı'yla ilgili sorulara yanıt verdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in soru önergesini Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğünden alınan bilgi notuyla yanıtladı.

Arınç, Anadolu Ajansı alacaklarının sözleşmeye bağlı ve faturalandırılmış olması nedeniyle tahsil edilememesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

"ULUSAL YAYIN YAPAN 1 GAZETENİN ABONELİK İPTALİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

Anadolu Ajansı'nın, ulusal yayın yapan gazetelerden 2013 yılından kalan vadesi geçmiş ve takibi yapılan alacağının yaklaşık 1 milyon 228 bin TL olduğunu ifade eden Arınç, "Alacakların tahsili için hukuki süreç devam etmektedir. Anadolu Ajansı'nda abonelik bedellerinin tahsilatı kapsamında her ay aboneler aranmakta, vadesi geçen borçlu abonelere uyarı yazıları gönderilmekte ve ödeme yapmayan abonelerin yayınları kesilmektedir. Bu işlemlerden netice elde edilememesi halinde yasal yollara başvurularak borcun tahsili yoluna gidilmektedir. Anadolu Ajansı tarafından sözleşme ve ticari teamüllere aykırı tutum ve davranışlarda bulundukları ve abonelik bedellerini ödemedikleri gerekçesiyle, ulusal yayın yapan 1 gazetenin abonelik iptali gerçekleştirilmiş, 2 gazetenin de yayınları kesilmiştir" dedi.

Soru önergesine verilen yanıtı değerlendiren Dibek, "AA'ya 1 milyon 228 bin TL borcu olan bir çok gazete olmasına karşın, yaptığı haberleri nedeniyle yalnızca Taraf gazetesinin aboneliğinin iptal edilmesi basın özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden biridir. Öte taraftan 2014 yılı AA alacaklarını açıklamayan Bülent Arınç, asıl büyük borcu gizlemektedir. 1 milyon 228 bin TL'lik 2013 yılı borçlularının da isimlerini açıklayamamaktadır. Açıklasa Taraf gazetesinin aboneliğinin iptal edilmesinin hiçbir haklı gerekçesi olmadığı ortaya çıkacaktır çünkü" diye konuştu.