Gündem
19 Mayıs 2011 22:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:22

GAZETECİ MÜRSEL ACAY'IN ''YAŞAMIN RENKLERİ-SAVAŞIN ÖTEKİ YÜZÜ'' KİTABI 3.BASKI YAPTI!

Gazeteci Mürsel Acay'ın "Yaşamın Renkleri-Savaşın Öteki Yüzü" adlı kitabı Türkçe, Kürtçe ve İngilizce olarak 3. baskısı yapıldı.

Tarihi 1 Mart tezkeresi Meclis’te reddedildiğinde  fırtınalar kopmuş, Türkiye ile ABD arasında Türk askerinin başına çuval geçirilmesine kadar uzanan gerilimli bir dönemin fitilini ateşlemişti.
Türkiye kendi sınırları üzerinden, ABD askerinin Irak’a geçmesine vize vermemişti ama o döneme ilişkin çok ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı… Kuzey Cephesinde omuz omuza çarpışan ABD askerleriyle Peşmergeler, Türkiye’den gönderilen top mermisi ve mühimmatlarla savaşıyorlardı. Üzerinde Türkçe ‘Tahrip Mermisi’ yazan top mermileri  ve sandıklar dolusu mühimmatla.
Tıpkı Wikileaks belgelerindeki kriptolar gibi, sonradan gün yüzüne çıkan çarpıcı bir fotoğraf karesiydi bu..Fotoğrafı belgeleyen ise o dönemde cephede görev yapan Gazeteci Mürsel Acay’dı.
ABD askerleri ve Barzani’ye bağlı Peşmergeler, Saddam’ın sağ kolu Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz’in doğduğu Musul’un Bertella Kasabasını kuşatmış, Türk menşeili 166’lık top mermileriyle dövüyorlardı.
Yaşamın Renkleri- Savaşın Öteki Yüzü adlı kitabının 3. Baskısında bu fotoğraflara da yer veren Mürsel Acay o sıcak anları şöyle anlatıyor: “ Taarrruz sırasında ABD’li topçu birlikleri, topların nasıl kullanıldığını peşmergelere öğretiyorlardı… Paraşütlerle inen ABD askerleri hızla bu bölgeye kaymıştı…ABD askerleri buraya giderken toplar konuşlandırılmış ve kullanılmaya hazır hale getirilmişti. ABD’li topçu subaylar bu silah ve mühimmatlarla Saddam birliklerine yoğun topçu ateşi açıyordu…’
Acay’ın savaş döneminde Irak Savaş’nın kuzey cephesi ve Güneydoğu’da çektiği fotoğrafların yer aldığı kitabın 3.baskısı Türkçe-Kürtçe-İngilizce  yapıldı…
 
Yaşamın Acı Yüzü
22 yıllık gazetecilik mesleği boyunca Güneydoğu’nun renkli yaşamlarını fotoğraf karelerine yansıtan Mürsel Acay, son olarak 2003 yılında Irak Savaşı sırasında ve sonrasında meydana gelen göçle birlikte başlayan yaşamın zorluklarına, savaştan kaçışa ve savaşa rağmen objektiflere gülümseyen kadın ve çocukların fotoğraflarına kitabında yer verdi.  Kitapta Sezen Aksu’nun geçmiş yıllarda Diyarbakır’da nevruz alanında verdiği konser sırasında çekilmiş fotoğrafta yer aldı.. Güneydoğu’da anne ve kadın olmanın zorlukları da kitapta yer alan fotoğraf karelerinde hissediliyor…
 
80 fotoğraftan oluşan kitap ilk kez 3 dilde yayınlanan albüm tadında fotoğraf niteliğini taşıyor.
”Her fotoğraf karesi beni geçmişe götürüyor” diyen Mürsel Acay, "Irak ve bölgedeki renkli görüntüleri, renkli yaşamları yansıtan kareleri kitabımda yayınlamak daha ağır bastı. Savaşın acı ve kanlı yüzünü yansıtmak istemedim. 2003 Irak Savaşı’nda yaşanan göçü, göçün getirdiği zorlu yaşamı, savaşa rağmen gülen yüzleri, savaşın ’bitti’ dendiği günden sonrasını... Güneydoğu’daki kadınların, çocukların renkli yaşam karelerini yansıtmak istedim sadece" dedi.