Gündem
06 Mayıs 2015 08:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:31

Fransa Parlementosu'ndan Charlie Hebdo için kanun

Dergiye yapılan saldırının ardından Fransa, geniş izleme yetkileri getiren yeni yasa tasarısını onayladı.

Fransa Parlamentosu'nun ağırlıkla desteklediği tasarı, internet hizmeti veren şirketler, gazeteciler ve sivil toplum tarafından ise özel hayatın gizliliği konusunda doğurduğu endişeler nedeniyle tepki çekmiş durumda.
Yasa tasarısına karşı çıkanlar dijital ekonominin bağımsızlığının tehdit altında kalacağını ve insanların kitlesel şekilde izlenmesine sebep olacak şekilde hükümetin yetkilerinin genişleyeceğini söylüyor.
Ocak ayında Paris'te bulunan mizah dergisi Charlie Hebdo'nun toplantı halindeki ofisini basan iki saldırgan, aralarında ülkenin önde gelen karikatüristlerinin de olduğu 12 kişiyi öldürmüştü.
Bu saldırının hemen arkasından Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne bağlılık bildiren başka biri bir Yahudi marketinde bulunanları esir almış, dört kişiyi öldürmüştü.
Saldırılardan sonra oluşturulan hızlı bir prosedür sayesinde tasarı Temmuz ayında yasalaşması mümkün olacak.
Tasarının ana noktaları şöyle:
İnternet sağlayıcılarından metadatanın toplu şekilde toplanabilmesi
İstihbarat Teknikleri Ulusal Kontrol Komisyonu isminde, daha geniş yetkilere sahip bir üst kurul oluşturmak
Gizli istihbarat toplama yöntemlerinin devreye girebileceği yeni durumları tanımlamak
Tasarı metninde yer alan ifadeler tasarıya karşı çıkanların en büyük itiraz noktalarını oluşturuyor.
"Cumhuriyetçi kurumlara saldırıları önlemek" ya da "endüstriyel ve bilimsel çıkarlar" gibi kavramların izlemenin örneğin büyük Fransız şirketleri araştıran gazetecileri ya da 1968 Mayıs'ındaki gibi protestocuları hedef alıp almayacağı soruluyor.
Ayrıca internet sağlayıcılardan toplu metadata toplanabilmesi de endişe duyulan büyük konular arasında.
Hükümet ise bunun özel hayatın gizliliğini ihlal etmeyeceğini, çünkü toplanacak olan metadatanın içerikten ziyade tarih yer ve zaman gibi ayrıntılar olduğunu söylüyor.
Ancak bu açıklama tasarının muhaliflerini tatmin etmiş değil.
İnternet şirketi Mozilla da tepki verenler arasında. Şirket bir açıklama yayınlayarak tasarının "internet alt yapısını, kullanıcı mahremiyetini ve veri güvenliğini tehdit ettiğini" söyledi.