Kültür Sanat
22 Tem 2016 14:22 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:31

Fotoğrafçı Coşkun Aral darbe girişimini kınadı

- Savaş fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Aral:- "Bu darbe girişimi amacına ulaşmış olsaydı belki de dünya tarihinin en kanlı darbelerinden biri olacaktı"

İSTANBUL (AA) - Savaş fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Coşkun Aral, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki göstererek, "Bu darbe girişimi amacına ulaşmış olsaydı belki de dünya tarihinin en kanlı darbelerinden biri olacaktı." dedi.

Aral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1960 darbesinden itibaren Türkiye'de yaşanan darbelere tanıklık ettiğini, en korkuncunun 12 Eylül olduğunu söyledi.

"Bu darbe girişimi amacına ulaşmış olsaydı belki de dünya tarihinin en kanlı darbelerinden biri olacaktı." diyen Aral, dünyada benzeri darbelere tanık olduğunu anlattı.

Darbenin halkın doğru yerde, doğru zamanda tavrını ortaya koymasıyla başarıya ulaşamadığını belirten Coşkun Aral, halkın tavrını koymasının işi darbecilerin kursağında bıraktığını kaydetti.

Türkiye'de veya dünyanın başka ülkelerinde darbe olmamasını temenni eden Aral, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Darbe girişiminde çok ciddi zafiyetler söz konusu. İnsanların böyle bir şeyin haberini alıp da söylememeleri bile korkunç bir olay. Devlet hiyerarşisi içinde çalışan insanların, görev sorumluluklarını çok iyi bilerek, hak ve hukuk doğrultusunda gerekeni yapmalı. Korkunun bu işlerde hiç kimseye yararı olmuyor. İşte şimdi daha da büyüdü olaylar. Geçmişten deneyimleri olan bir insan olarak ben burada çok büyük bir zafiyet gördüğümü söyleyebilirim.

Hukuk sistemi ve demokrasi içinde, her kesimden insanı dinlemek gerekir. Bu darbeye ve darbe girişimini yapanlara ilişkin geçmişte çok ciddi uyarılar vardı. Böyle bir örgütlenmenin bulunduğunu, dünya çapında değişimleri olduğunu herkes söylediği zaman, onları savunanlar çıktı yönetim içinde. O yüzden herkesin çok ciddi düşünmesi lazım. Demokrasi bizim gibi düşünmeyenlerin de hakkını savunmak ve dinlemekle hayata geçirilir. Yoksa sadece duymak istediğimiz şeyleri söyleyenleri ciddiye alırsak, bu darbe girişiminden daha beter günler ve dönemler de yaşanabilir. Tüm insanlık için bu çok önemli. Allah, Türkiyemizi ve dünyamızı korumuş diyorum çünkü böyle bir felaket zinciri olabilirdi."

Coşkun Aral, dünyada çeşitli ülkelerde darbeler yaşandığına işaret ederek, "Bu darbeler dünya üzerinde hep vardır ama Türkiye'de olmaması lazım. Gerçek hukuk devleti, gerçek anlamda da hakkın, doğruların, adaletin olduğu bir ülke olması lazım. Ne yazık ki hukukta ve hakta son dönemlerde özellikle çok ciddi farklılaşmalar, ötekileşmeler hissetmiştik. En büyük tehlike bu. Ben bunu defalarca söyledim ve korkuyorum. O korkum umarım bir daha haklı çıkmaz ve ülkem de bölge de huzur ve barışa kavuşur." diye konuştu.