Gündem
01 Eyl 2014 09:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:37

Foley göz göre göre ölüme gönderilmiş!

IŞİD, Foley’i El Kaide Lady’siyle takas etmeyi teklif ettiği ancak ABD yönetimi tarafından bu teklifin kabul edilmediği ortaya atıldı.

Amerikalı gazeteci James Foley’i idam eden Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, gazetecinin ölümünden ABD yönetimini sorumlu tuttu.

İngiliz The Independent gazetesinin verdiği habere göre Foley’i Ortadoğu’da görevlendiren Global Post yönetiminin, IŞİD militanlarından aldığı mektupta, “Çalışanınızın serbest bırakılması konusunda anlaşmak için birçok fırsatınız vardı. Örneğin, diğer ülkelerdeki hükümetlerin yaptığı gibi fidyeyi ödeme yoluyla. Ayrıca, Müslüman kız kardeşimiz Dr. Afiye Sıddıki’yi cezaevinizden kurtarmak için esir takasını önerdik. Ancak hemen bununla ilgilenmediğinizi anlattınız” denilmişti.

Mektuptan IŞİD militanlarının Foley’in, El-Kaide Lady’si olarak bilinen Pakistan vatandaşı Afiye Sıddıki ile takasını teklif ettiği anlaşılıyor.

Sıddıki, 11 Eylül 2001 tarihinde New York ve Washington’daki saldırıları organize etmekle suçlanan El-Kaide liderlerinden Halid Şeyh Muhammed’le ilişkisi yüzünden ABD istihbaratı tarafından yakalanarak cezaevine konulmuştu.

İslamcılar ayrıca Foley için 80 milyon poundluk (137 milyon dolar) fidyenin ödenmesini teklif etmişti. Ancak Obama idaresi, tüm bu seçenekleri gözden geçirmeyi reddetmişti. 40 yaşındaki Amerikalı gazeteci, başı kesilerek idam edilmişti ve idam görüntüleri internette yayınlanmıştı.