Gündem
28 Nis 2014 14:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:07

'Flo Rida' konseri TJK'yı karıştırdı

Gazi Koşusu kapsamında Amerikalı rapçi Flo Rida'ya yapılan 675 bin dolarlık ödeme 'Türkiye Jokey Kulübü' yönetimini karıştırdı.

Yasemin Yalçın ile oynadığı ‘Yasemince’ isimli dizide ‘İtilmiş’ rolünü canlandıran İlyas İlbey, yönetim kurulu üyesi olduğu Türkiye Jokey Kulubü’nün (TJK) diğer yöneticileri ile davalık oldu. İlbey, avukatları Şevket Çelik ve Bülent Ernas aracılığı ile geçtiğimiz 21 Nisan günü Bakırköy 8. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

GEÇİCİ UZAKLAŞTIRMA TALEBİ

İlbey’in mahkemeden talepleri üç temel noktada yoğunlaştı: ‘Başkan Serdar Adalı, Genel Sekreter Osman Hattat’ın da aralarında bulunduğu 6 yönetim kurulu üyesi ihtiyati tedbir kararıyla geçici olarak yönetimden uzaklaştırılsın. Dernek işlerinin aksamaması için İlyas İlbey ve denetim kurulu üyelerine olağanüstü genel kurul yapma yetkisi verilsin. Hakkında iki mahkumiyet kararı bulunan Başkan Adalı’nın dernek asli üyeliğinin de düştüğü mahkemece tescil edilsin.’

Hürriyet gazetesinden Dinçer Gökçe'nin haberine göre hazırlanan 16 sayfalık dava dilekçesi ve uzun bir delil listesinden edinilen bilgilere göre, yolsuzluk suçlamalarının odağında Amerikalı bir sanatçıya yapılan yüksek ödeme ve eski bir yöneticinin oğluna yaptırılan prodüksiyon işi yer alıyor.

Buna göre, geçtiğimiz yıl yapılan 87. Gazi Koşusu etkinlikleri kapsamında, sahne adı Flo Rida olan Amerikalı Rap sanatçısı Tramar Dillard ve Murat Boz’a konser verdirildi. Flo Rida’nın 2 saatlik konseri 7 Eylül 2013’te yapıldı. Flo Rida için başlangıçta 586 bin 800 dolar artı KDV üzerinde anlaşıldı. Ancak Gezi Parkı eylemleri nedeni konser kısa bir süre ertelendi.

Bu erteleme sonrası konserin yapılması için 87 bin 950 dolarlık bir ek ödeme daha yapılması kararlaştırıldı. Böylelikle Amerikalı sanatçıya toplam 675 bin dolar artı KDV ödendi. Yapılan toplam ödeme, KDV ile birlikte, 1.6 milyon TL’yi buldu. Flo Rida’dan bir gün sonra konser veren Murat Boz’a ise 30 bin TL ödeme yapıldı. Her iki sanatçıya yapılan ödeme arasında fark 50 katı aştı.



55 BİN TL’LİK İŞ

Mali usulsüzlük yapıldığı iddia edilen bir diğer harcama kalemi ise TJK’nın eski yönetim kurulu üyesi Demir Kamil Görgün’ün oğluna yaptırılan prodüksiyon işine ilişkin. İddiaya göre Gazi Koşusu etkinlikleri için Görgün’ün oğlu Ö. Görgün’ün şirketine hazırlatılan VTR (tanıtım filmi) için 15 bin Paund’luk ödeme yapıldı. 55 bin TL’ye denk gelen ödemenin fahiş olduğu iddia edilerek söz konusu işin maliyetinin 2 bin TL olduğu; üstelik TJK TV’nin aynı VTR’yi ücretsiz hazırlayabildiği kaydedildi.

İddiaya göre Ö. Görgün’ün şirketi de 1 Paund sermaye ile İngiltere’de kurulu bir tabela şirket konumunda. Söz konusu ödemenin kulüp içinde tartışmaya yol açması sonrası 55 bin TL, yöneticiler arasında toplanarak TJK’ya geri ödendi. 87. Gazi Koşusu Organizasyon Komitesi’nde de yer alan Demir Kamil Görgün’ün hakkında savcılık soruşturması ise sürüyor.

İKİ MAHKUMİYETİ VAR, ÜYE OLAMAZ

Dava dilekçesinde, mali suçlamaların yanı sıra Başkan Adalı’nın dernek asli üyeliğinden düşürülmesi talebi de yer alıyor. Gerekçe olarak ise, derneğin tüzüğü gösteriliyor. Tüzük maddelerinin birinde, ‘…Yüz kızartıcı bir suçtan dolayı mahkûm olanlar derneğe üye olamaz’ hükmünü taşıyor. Dava dilekçesinde Beşiktaş eski yöneticisi Adalı’nın ‘şike davası’ nedeniyle 1 yıl 3 ay hapis cezası, 5 bin gün de adli para cezası aldığı hatırlatıldı. Yargıtay’ın Adalı’ya ilişkin bozma kararının esasa ilişkin değil usul yönünde olduğu hatırlatıldı. Şike davası yanı sıra Adalı’nın 2009’da, Adana 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bir mahkûmiyetinin daha olduğu hatırlatıldı.

TJK YAPTIĞI KOVULMA SEBEBİ

TJK Genel Sekreteri Osman Hattat ise yaptığı açıklamada, dava dilekçesindeki suçlamaların temelsiz olduğuna işaret ederek “İlyas İlbey gündeme gelmek için böyle şeyler yapıyor. Bütün mesele bu… Bu yaptıkları kulüpten kovulma sebebidir. Genç izleyiciyi kulübe çekme, at sevgisini aşılamak için Flo Rida’ya getirttik. Alıp da parayı cebimize koymadık ya!.. Demir Kamil Görgün’ün oğlunun olayında ise o para kulübe geri iade edildi” şeklinde konuştu. Hattat, dava dilekçesinde yer alan Başkan Serdar Adalı’nın aldığı cezalar nedeni ile üyeliğinin düşürülmesi gerektiği yönündeki talebe ilişkin ise, Adalı’nın herhangi bir hukuki sorununun olmadığını, şike kararının ise Yargıtay’dan bozulduğuna işaret etti.

ATLAR PARA BASIYOR

Yıllık bütçesi 3.5 milyar TL seviyesinde olan TJK Derneği 23 Ekim 1950’de kuruldu. Üç yıl sonra da Bakanlar Kurulu kararı ile ‘kamu yararına çalışan dernekler’ statüsüne alındı; başına ise ‘Türkiye’ kelimesi eklendi. Ülke genelinde 9 modern hipodromu ve çok sayıda değerli gayrimenkulü bulunan TJK bünyesinde 2 bin 500 kişi çalışıyor. Toplam bayi sayısı ise 2 bin 825. TJK sayesinde ülke genelinde 150 bin kişinin geçimini sağladığı tahmin ediliyor.