Gündem
25 Tem 2014 17:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:30

Flaş!.. Turkcell için çok kritik karar

Çukurova ve Alfa, Turkcell'deki payların geri alımı konusunda finansman için gereken koşullarda anlaştı. Privy Council anlaşmayı onayladı.

Turkcell'in hissedarları Rus Altimo (Alfa) ve Çukurova Holding arasında şirketin kontrol hisselerine ilişkin davayı gören İngiltere Yüksek Mahkemesi (Privy Council), Çukurova'nın Turkcell'deki paylarını geri alması için gereken finansmanın şartları konusunda tarafların anlaştığını ve mahkemenin anlaşmayı onayladığını açıkladı.

Privy Council, taraflar arasındaki ticari anlaşmanın detaylarını açıklamadı.

Privy Council'den bugün yapılan açıklamada, "16 Haziran'daki duruşmanın ardından taraflar hisse geri alımının finansmanına imkan veren şartlar konusunda anlaşmaya vardı. Taraflar arasındaki anlaşma (mahkeme tarafından) 24 Temmuz'da onaylandı ve 30 Temmuz'da yapılması planlanan duruşma gerçekleşmeyecek" denildi.

Turkcell hisseleri Privy Council açıklamasının ardından yüzde 4.2 primle 13.65 liradan kapandı.

Privy Council 18 Haziran tarihinde Çukurova'nın yapacağı ödeme için son ödeme tarihini 30 Temmuz'a ertelemişti.

Çukurova Holding, Turkcell'de hissedar kalabilmek için yapması gereken ödemenin finansmanı için Yıldız Holding'in iştiraki Gözde Girişim ile görüşmeler yürütüyordu.

ÇUKUROVA KİLİDİ B PLANIYLA ÇÖZDÜ
Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet'in, Rus Alfa Grubu’nun elindeki yüzde 13.8’lik Turkcell hisselerini geri alabilmek için gerekli finansmanın temini için Ülker ile daha önce anlaşmaya vardığı iddia edilmişti. Fakat Gözde Girişim Sermayesi üzerinden sağlanması planlanan 1.6 milyar dolarlık hisse bedelinin aktarımı için Hazine'nin devreye girerek bu anlaşmaya vize vermediği ortaya çıkmıştı.

İngiliz Yüksek Mahkemesi Privy Council, Turkcell’in sahibi Mehmet Emin Karamehmet’e 1.6 milyar dolarlık borcunu ödemesi için 1 ay ek süre vermiş ve son ödeme tarihini 30 Temmuz olarak belirlemişti.

Privy Council, Nisan ayı sonundaki kararında Çukurova Grubu’nun Turkcell’in Altimo tarafından rehnedilen yüzde 13.8 hissesini geri alarak şirkette hissedar kalabilmesi için 24 Haziran’a kadar Altimo’ya 1.6 milyar dolar ödemesine hükmetmişti.

Gözde Girişim Sermayesi ile yapılacak finansal mühendislik anlaşmasına Hazine vetosunun ardından Karamehmet'in B planını devreye soktuğu iddiaları ortaya atılmıştı. Privy Council'den bugün gelen açıklama, sorunun B planıyla çözüldüğünü ortaya koydu. Fakat B planının yani finansörün kim olduğu halen açıklanmış değil.

TEMETTÜNÜN ÖNÜ AÇILABİLİR
Karamehmet’in Turkcell’deki yüzde 13.8’lik hisseyi geri almasının ardından biriken 7.4 milyar TL’yi bulan 4 yıllık temettünün de önü açılabilir. Hisse devriyle birlikte yeni bir genel kurul toplantı çağrısı yapılabilecek. Turkcell’in Genel Kurul toplantısının yapılabilmesi için yüzde 51 payla ana hissedar olan Turkcell Holding temsilcisinin toplantıya katılması gerekiyor. Ancak, hissedarlar Çukurova Grubu ve Altimo arasında henüz sonuçlanmayan dava süreci nedeniyle temsilci belirlenemiyordu.