Güncel
06 Nis 2016 17:14 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 08:52

Filistin'deki elektrik sorunu

- İsrail elektrik şirketi, biriken borçlar nedeniyle Batı Şeria'ya verilecek elektriğin azaltılması yönündeki kararını dondurdu

RAMALLAH (AA) - Filistin ile İsrail Elektrik Dağıtım Şirketi arasında "biriken borçlar nedeniyle Batı Şeria'ya verilecek elektriğin azaltılması" yönündeki kararın dondurulması konusunda anlaşma sağlandığı bildirildi.

Filistin Enerji Kurumu Başkanı Zafir Milhim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail Elektrik Dağıtım Şirketi'ne ödenmesi gereken borçların birikmesi nedeniyle Batı Şeria'ya verilecek elektriğin azaltılması yönündeki kararın dondurulması konusunda İsrail tarafıyla anlaşma sağlandığını belirtti.

Öte yandan Kudüs Elektrik Dağıtım Şirketi Genel Müdürü Hişam el-Ömeri de Batı Şeria'daki kentlere verilecek elektriğin 10 gün içinde azaltılması yönündeki kararın şartlı olarak dondurulduğunu ifade etti.

Bugünden itibaren 4 gün içinde 60 milyon şikel ödemeleri durumunda 10 gün içinde Filistin tarafına yönelik herhangi bir elektrik kesintisi veya azaltılması yapılmayacağını belirten Ömeri, Filistin hükümetinin 14 milyon şikel verdiğini, kendilerinin de kalan miktar için bankalardan kredi alacağını kaydetti.

Elektrik ihtiyacının yüzde 90'ını İsrail'den tarafından karşılayan Filistin, Refah kenti için Mısır'dan ve Batı Şeria'nın doğusundaki Eriha kenti ve çevresi için ise elektriği Ürdün'den sağlıyor.

Filistin tarafının, İsrail Elektrik Dağıtım Şirketi'ne 1,3 milyar şikel (yaklaşık 342 milyon dolar) borcu olduğu belirtiliyor.