Kültür Sanat
23 Tem 2016 11:26 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:31

FETÖ'nün darbe girişimine dünyadan tepkiler

- Filistin Reyhana Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Leyla Galyun:- "Başarısız darbe girişimini şiddetle ve üzüntüyle kınıyoruz. Allah, Türkiye'yi, halkını ve liderini korusun"- Cezayir Al Bassira Dergi Grubu Başkanı Dr. Abderrahman Tommy:- "Türk halkı Afrika, Arap dünyası ve Orta Doğu için örnek bir...

İSTANBUL (AA) - Ukrayna, Kosova, Hindistan, Filistin, Suudi Arabistan, Cezayir ve Almanya'da yayımlanan edebiyat dergileri, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini kınadı.

Ukrayna'da yayımlanan Minareth Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Kazım Kukhammedov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek, "Biz burada çok korktuk. Allah'a şükür Türkiye devleti yöneticileri ve milleti onları bertaraf ettiler." dedi.

Kukhammedov, Ukrayna'da yaşasalarda kalplerinin Türkiye'de olduğunu ifade ederek, "Allah Türkiye'ye, İslam toplumuna güç versin, her gününüz geçmiş gününüzden daha hayırlı geçsin." diye konuştu.

Kosova'da yayımlanan Türkçem Dergisi Yazı Kurulu Üyesi Canan Özer, "Anavatanımızda yaşanan elim olaylardan dolayı ülkemize ve tüm milletimize geçmiş olsun." diyerek, darbe girişimini kınadıklarını kaydetti.

Filistin'de yayımlanan Reyhana Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Leyla Galyun, "Başarısız darbe girişimini şiddetle ve üzüntüyle kınıyoruz. Allah, Türkiye'yi, halkını ve liderini korusun." ifadelerini kullandı.

- "Türk halkı tarihe geçmiştir"

Suudi Arabistan El Beyan dergisinden Muhammed Sadık, Türkiye halkına ihanet eden bir grup hain tarafından yapılan darbeyi kınadıklarını dile getirerek, şunları aktardı:

"Darbe girişimi başarısız olduğu için Allah'a şükrediyoruz. Allah'a şükrediyoruz ki hain ortaya çıkmıştır. Vatandaşların, topraklarının, liderlerinin güvenliği ve ülkenin istikrarını korumak için gösterdiği cesareti takdir ediyor ve onlar için Allah'a dua ediyoruz. Allah onları tüm kötülüklerden korusun. Türk halkı tarihe geçmiştir, harika insanlara selamlarımızı yolluyoruz."

Cezayir'de yayımlanan Al Bassira Dergi Grubu Başkanı Dr. Abderrahman Tommy, darbe girişiminin başarısızlığa uğramasından mutluluk duyduklarını vurgulayarak, "Vatanın düşmanlarına karşı anayasal görevini yürüten Cumhurbaşkanlarının yanında olan, silahsız bir şekilde samimiyetle tankların önüne atılan Türk halkını tebrik ediyoruz. Türk halkı Afrika, Arap dünyası ve Orta Doğu için örnek bir halk oldu. İçten tebrik ediyoruz." şeklinde konuştu.

Almanya'da yayımlanan Referans dergisinden Mahmut Aşkar, "Ülkemiz çok büyük bir beladan az hasarla kurtulmuştur. Bu millet her türlü takdire şayan bir duruş sergilemiştir. Şimdi insanımızla kucaklaşma zamanıdır." dedi.

- "Türk halkı tankların önünde Himalaya Dağı gibi durdu"

Hindistan'da yayımlanan Al Muallim Dergisi'nden Ubaidur Rehman ise, başarısız darbe girişimi sırasında yaşananları televizyonlardan takip ettiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Sevgili Türkler, sizin düşmanlarınıza karşı birlik olarak, demokrasinize sahip çıkarak onlara cesurca meydan okuyuşunuzu selamlıyoruz. Türkiye düşmanlarının tanklar ve savaş uçakları ile demokratik yolla seçilmiş hükümeti devirmeye çalışması sırasında Türk halkını tankların önünde Himalaya Dağı gibi durarak engelledi. Sonrasında da günlerce sokakları bir bayram yerine çevirdiler. Darbe girişiminin sona ermediğini, insanların tetikte kalması gerektiğini düşünüyorum. Temel özgürlüklerini, şeffaflıklarını, ulusal birliklerini korumaya devam etmeliler."

Türkiye ve Orta Doğu için zor bir zamandan geçildiği yorumunu yapan Rehman, "Allah salih işler yapanlara yardımcı olur. Biz de ülkesine sahip çıkan Türkiye halkını koruması, yardımcı olması için dua ediyoruz." dedi.