CineRadar
17 Şub 2012 15:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:21

FETİH 1453 SİNEMA SALONLARINI FETHETMEYE GELİYOR!

Fetih 1453 salonları kuşattı ve sadece 3 yeni film gösterime girebildi. İşte haftanın tüm filmleri ve Murat Tolga Şen'in yanlış filme bilet almanızı önleyecek seyir izlenimleri...

Fetih 1453… Türk sinemasının epik bombası dün gösterime girdi ve 432 kopya ile 1000’e yakın salonda gösterilerek bir tür sinemasal fetih başarmış oldu! Gelen ilk haberlere göre seyirci ilgisi çok yoğun. Bakalım ilk 3 gün hasılatı ne olacak? Yine Faruk Aksoy’un şirketinden çıkma Recep İvedik’i tahttan indirebilecek mi? Haftanın rekabetten korkmayan diğer filmleri ise çizgi roman uyarlaması Hayalet Sürücü 2 ve çocukluk kahramanlarımız olan Muppet’lar…



Fetih 1453 / Tarihi, Savaş / 13 yaş sınırı

2 Nisan 1453… Konstantinopolis kalabalık bir Osmanlı ordusu tarafından kuşatıldı ve ordunun başında şehri fethetmeyi hayatının meselesi haline getirmiş Sultan II. Mehmed var. 60 günlük kuşatmadan sonra adı “Fatih” olarak anılacak olan…

Faruk Aksoy “tarihi epik” nasıl yapılır meselesini güzelce çözmüş ve Hollywood’un bu tarz yapımlar için şimdiye kadar ürettiği tüm formülleri kullanarak amaca ulaşmanın derdinde... Filmin geneline baktığımda bunu başardığını söyleyebilirim. Hollywood bu tür hikâyeleri hiç bir zaman sadece asıl kişiler üzerinden anlatmaz. Senaryonun odağına mutlaka daha sıradan insanları, onları birer karakter ve kahraman haline getirerek koyar. Bkz: Pearl Harbour, Kingdom of Heaven... Aksoy’da filmi sıkıcı bir tarih dersi olmaktan çıkarmak için gerçekten yaşadığı tartışmalı Ulubatlı Hasan, Macar Top ustası Urban’ın kızı Era ve Cenevizli Giustiniani arasındaki imkânsız bir aşk üçgeni kurgulamış. Hikâyenin bu tarafı tam da 70’lerin Kara Murat, Malkoçoğlu filmlerindekine benzer bir zorlama hali içeriyor. Era aslında obası Haçlılar tarafından basılan bir Türk, Urban onu köle pazarından kurtarıp evlat ediniyor. Yolu babası yüzünden Giustiniani ile kesişiyor, genç adam ona delice aşık oluyor ama Era babasıyla Osmanlı tarafına geçince gözü Ulubatlı’dan başkasını görmüyor ve bu iki adam sadece din ve bayrak adına değil genç ve güzel bir kadın için de dövüşüyorlar! Filmin bu zorlama hikayesini kendi adıma beğendiğimi ya da inandırıcı bulduğumu söyleyemem. Bu yüzden filmin belgesel bir ciddiyeti olmadığını iddia etmek bile mümkün. Fakat bu roller için seçilen aktörler, İffet’te de oynayan İbrahim Çelikkol ve Cengiz Coşkun genç kızların kalbini fena yakacağa benzer!

Fetih 1453 kötü bir film değil… Türk sineması için önemli başarımlar içeriyor. Örneğin Ulubatlı Hasan ve Giustiniani arasında geçen kılıç düellosu Hollywood standartlarında bir çalışma… Fakat filmin genelinde aynı başarıdan bahsetmek mümkün değil. Finalde "hadi geç oldu kapatıyoruz" gibisinden bir acele sezinledim. Fatih askerlerine şehrin yağmalanması sözünü vermesine rağmen şehir düştükten sonra yağmayı yasaklamıştı. Fakat onun emri askerlere tamamen ulaşıncaya kadar şehri tarumar eden bir (bazı kaynaklarda üç) günlük yağmadan hiç bahsedilmemiş. Bunun yerine Sultan Mehmed, Ayasofya’ya sığınmış Bizanslılara adalet ve merhamet dağıtıyor. Ayrıca figürasyondan kaynaklanan kimi sıkıntılar var. Yanan ok atan ama oku yayında kalan askerlerin olduğu sahnedeki gibi bazı çekimler de yeterince tekrar edilmemiş. Filmde fragmanlarda olduğu kadar başarılı ve iddialı efekt çalışmaları göremedim. Artık History Channel belgesellerinde dahi bu kalitede görsel vizyonlar yaratıyor elin adamı ama yiğidi öldürüp hakkını yemeyelim, Türk sinemasının şimdiye kadar başarabildiklerinin de ötesinde bir çaba var bu konuda.

3*** Fena değil, daha iyi de olabilirdi ama...



Hayalet Sürücü 2: İntikam Ateşi / Ghost Driver 2 / Fantastik, 3D / 13 yaş sınırı

Johnny Blaze, tehlikeli motorsiklet sahnelerinde oynayan bir dublör... Beklenmedik olaylar sonucu babası ve kız arkadaşının hayatı karşılığında ruhunu şeytana satar, ancak bu değiş tokuş onu geceleri ortaya çıkıp intikam alan, alev alev yanan bir kurukafadan ibaret şeytani ve lânetli bir ruha dönüştürür. Bu devam macerasında Şeytan kendinden olan Danny adında bir çocuğun bedenini ele geçirerek dünyaya hükmetmenin peşinde… Johnny Blaze ise yanına sarhoş bir rahip ve çocuğun seksi annesini alarak, hem lanetten kurtulmak hem de Şeytandan intikam almanın peşine düşüyor.Hayalet Sürücü projesi, bir sürü Marvel uyarlamasının akıbetinde olduğu gibi, başından beri yanlış yöne doğru gidiyor. 50 yaşına gelmiş Nicolas Cage’i aksiyon kahramanı olarak başrolde oynatmak büyük hata! Çizgi romandaki Jonny Blaze’in filmdekiyle hiç bir yakınlığı yok! Nicolas Cage böyle bir rol için çok yaşlı ve saç kesimi her filmde daha da kötü görünüyor! Kötü filmlerde harcadığı oyunculuğunun da artık pek ciddiye alınacak bir tarafı kalmadı doğrusu... Neyse ki karizmatik İdris Alba ve filmin güzeli Violante Placido seyirciyi oyalıyor. Filmde eski toprak Christopher Lambert’ı da görmek mümkün. Tarikatın başrahibi olarak gayet önemsiz bir rolde, Nicolas Cage’e "eğer böyle uyduruk filmlerde oynamaya devam edersen sonun benim gibi olur" dercesine oynamış.

Türkiye’de çekilen sahneleri epey bir magazin malzemesi olan filmde, abartılı gökyüzü filtrelerine bulanmış bir sürü Kapadokya görüntüsü izlemek mümkün. Türk olduğu belli figüranların Yeşilçam filmlerinden kalma kasılma hallerini seyretmekte bir miktar eğlence duygusu yaratabilir. Finaldeki Mad Max konseptli yol takibi sahnesini saymazsak eğer Hayalet Sürücü 2’nin bir numarası yok. TV’de geceyarısından sonra gösterilen B filmleri gibi… Orijinal değil ve çoğu anda sıkıcı. 3D olmak adına, her geniş plana bolca yansıma efekti vererek seyircisini kandıran bu filme gözlükler için fazladan para ödemek çok üzücü… Tam bir ergen eğlencesi ama onu da becerebildiği pek söylenemez! Aktörün iflah olmaz hayranları dışında kimseye önerilecek bir film değil.

2** İyi bir film sayılmaz ama bu türün meraklısıysanız siz bilirsiniz!



Muppets / Komedi, Aile

Dünyanın en büyük kukla hayranı Walter ve arkadaşları, Los Angeles’da tatil yaparken petrolcü Tex Richman’ın Kukla Tiyatrosu’nu yıkarak mekânın altında petrol araması yapacağını ortaya çıkarırlar. Walter, Mary ve Gary tiyatroyu kurtarmak için gereken 10 milyon doları toplamak amacıyla farklı yönlere dağılmış olan kuklaları yeniden bir araya getirmesi için Kermit’e yardım ederler.

Çocukluğumuzun kukla dostları Muppet’lar geri döndüler. Bu ilk sinema filmi maceraları değil fakat onları çok özlemişim. Tam da 80’ler filmlerine yakışacak türden bir “ekibi yeniden topluyoruz” senaryosunda hala çok fırlama ve eğlenceliler. Filmin aslında seyrederken yürek burkan bir tarafı da var. Kermit’i ne zaman görsem “ben ne zaman büyüdüm ve yaşlandım?” diye sordum kendime… Her yaştan çocuklar için harika bir kaçış kapsülü… Mutlaka izleyin!

4**** Gerçekten güçlü bir film, bilet parasının karşılığını veriyor.

Twitter.com/murattolga

murattolga@gmail.com