Gündem
23 Oca 2018 11:06 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 01:58

Fehmi Koru Sözcü davasında çark etti; Babası güzel insanlar demişti!

Sözcü davasında tanık olan gazeteci Fehmi Koru, Mahkemeden özür dileyerek geçen celseye neden katılamadığını açıkladı..

Sözcü Gazetesi yönetici ve çalışanları hakkında darbe girişimi günü Erdoğan’ın nerede olduğuna ilişkin haberleri ve 17-25 Aralık soruşturmasına ilişkin haberleri nedeniyle açılan davanın dün görülen ikinci duruşmasında, Zaman gazetesinin kurucularından gazeteci Fehmi Koru tanık olarak dinlendi.

Koru ifadesinde, Burak Akbay’ın babasının “güzel insanlar” tarifini cemaat olarak yorumladığını söyledi. Duruşma 30 Mayıs’a ertelendi.

Sözcü Gazetesi imtiyaz sahibi ile üç çalışan hakkında, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “terör örgütüne yardım etmek” suçlamalarıyla açılan davanın ikinci duruşması İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dün görülen duruşmada Mali İşler Müdürü Yonca Yücekaleli ile sanıkların avukatları hazır bulundu.

Duruşmayı izleyenler arasında hakkında yakalama kararı bulunan Sözcü gazetesinin imtiyaz sahibi Burak Akbay‘ın babası Ertuğrul Akbay da vardı. Fehmi Koru’nun tanık olarak dinleneceğini söyleyen mahkeme başkanı Erdoğan Şimşek, Ertuğrul Akbay’ın “tedbiren” dışarı çıkarılmasına karar verdi.

Mahkeme Başkanı gazete manşetlerini sordu

Duruşma, Sözcü gazetesi yazarlarından Rahmi Turan’ın tanık olarak dinlenmesiyle başladı. Mahkeme başkanı Şimşek Turan’a, gazetenin yayın politikasının ne olduğunu ve yayın politikasının FETÖ ile ilgisi olup olmadığını sordu. Sözcü gazetesindeki her şeye kurulduğu günden bu güne vakıf olduğunu beyan eden Turan, “Sözcü'den önce Gözcü çıkıyordu.

Doğan grubunun patronu Gözcü'yü kapatmaya karar verince ben çok eski arkadaşım Ertuğrul Akbay'a haber verdim. FETÖ ile ilişkilendirildiği vakit elimde olmadan tüylerim diken diken oluyor acı acı gülümsemek istiyorum.

Sözcü FETÖ ile ilişkili olsaydı kurulduğu yıllarda büyük reklamlarla girerdi ama öyle olmadı” dedi. Burak Akbay'ı doğduğu günden beri tanıdığını beyan eden Turan, Akbay’ın İsviçre’de bir yüksek okulda okuduğunu belirterek, “FETÖ okullarında okudu lafı bana sanki uzaydan uydurma bir söz gibi geliyor. Bu iddiaların hiçbirinin doğru olmadığı kanaatindeyim.

Muhalif bir yapısı vardır Sözcü'nün. Kurulduğu günden beri iktidarlara muhalifti. Şimdiki iktidar geldikten sonra da muhalefete devam etti. Gazetenin önünü kesmek için Burak Akbay'a böyle bir iftira atılmış olabilir” ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanı Şimşek, “Gazete manşetlerinin FETÖ ile ilgili gazetelerin manşetleri ile benzer olmasına ne diyorsunuz” diye sordu. Sözcü’nün FETÖ ile bir bağlantısı olamayacağını vurgulayan Turan bu soruyu, “FETÖ'den talimat alma gibi bir şey söz konusu bile olamaz. FETÖ ile ilgili hiçbir arkadaşımın ilgisini hiç kimse gösteremez” diye cevapladı.



‘Güzel insanları’ cemaat diye yorumlamış

Burak Akbay'ın yurtdışında cemaate ait bir evde yetiştiğine dair iddianın sahibi gazeteci Fehmi Koru da duruşmada tanık olarak dinlendi.

Gazetenin yayın politikası ve çalışanları ike ilgili bilgilere sahip olmadığını vurgulayan Koru, 2010'da yayımlanan yazısı nedeniyle tanık olarak Ağustos 2016'da savcılığa ifadeye çağrıldığını söyledi.

Koru, “Bir yurtdışı gezisi sırasında Ertuğrul Akbay, oğlu Burak Akbay’ın yurtdışında güzel insanlarla tanıştığını, dini hassasiyetle yetiştiğini söyledi.Son birkaç ay içerisindeki tartışmalar ekseninde baktığımda bunun o dönemin şartları altında mübalağalı bir övünme meselesi olduğunu ve gerçeklik payı olmadığı hissiyatına kapıldım.

Ertuğrul Akbay’ın ‘güzel insanlardan’ kastını yurtdışında başka faaliyet gösteren kimse olmadığı için cemaat olduğu yönüne çektim. Ancak bunun çocuğuyla övünmek amaçlı bir açıklama olduğunu düşünüyorum. İfademde Burak Akbay’ın cemaat evinde yetiştiği ile ilgili bir şey geçiyorsa bu doğru değildir” şeklinde beyanlarda bulundu.

Akbay hakkındaki yakalama kararı devam

Tanık beyanlarının ardından avukat Celal Ülgen mahkemeden, müvekkili Burak Akbay hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını talep etti.

Diğer sanık avukatları da, müvekkilleri hakkındaki adli kontrolün kalkmasını ve dijital materyallerin teslim edilmesini talep etti. Duruşma savcısı, Akbay hakkındaki tutuklamaya yönelik yakalama kararının devamını ve adli kontrol hükümlerinin aynen uygulanmasını talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme, Akbay hakkındaki tutuklamaya yönelik yakalama kararının ve adli kontrol hükümlerinin devamına, sanık avukatlarının dijital materyallerle ilgili talebinin bu aşamada reddine karar verdi. Bir sonraki duruşma 30 Mayıs’a ertelendi. (T24)