Gündem
28 Mayıs 2015 12:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:36

Fatma Şahin'den Stephen Kinzer açıklaması!

Pulitzer ödüllü gazeteci Stephen Kinzer'a, fahri hemşehrilik beratı verilmesinden vazgeçilmesini Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin açıkladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yazılarıyla Zeugma Mozaik Müzesi'nin tanıtımına büyük katkıda bulunmasından dolayı Stephen Kinzer'e"Fahri Hemşehrilik Beratı" verilmesini kararlaştırmış ve ünlü gazeteciyi şehre davet etmişti.

New York Times Gazetesi'nin Pulitzer Ödüllü yazarı Stephen Kinzer'e dün  Gaziantep'te verilecek "Fahri Hemşehrilik Beratı" son anda iptal edilmişti.

İptal kararı ile ilgili Twitter'da bir dizi açıklama yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kararı kendisinin aldığını açıkladı.

GAZİANTEP'E GELDİM, ERDOĞAN'IN TALİMATI İLE İPTAL EDİLDİ

Kinzer, davet üzerine Gaziantep'e gelmiş ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devreye girmesinden dolayı ödül töreninin iptal edildiğini açıklamıştı.

New York Times gazetesinin eski Türkiye şefi Kinzer, Erdoğan'ın yardımcılarından birisinin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i arayarak  talimat verdiğini ileri sürmüş ve şöyle demişti:

"Bu sabah Gaziantep'e geldim. Çok şık bir tören organize etmişler. Resepsiyon için Mozaik Müzesi ayarlanmış. Biletler basılmış. Ankara'dan özel bir tercüman getirtilmiş. Fakat bu sabah organizatörler utanarak yanıma geldi. Törenin ve fahri vatandaşlığımın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahsi talimatı ile iptal edildiğini söylediler." Kinzer, açıklamasında "Bana söylenene göre, Erdoğan'ın bir yardımcısı Belediye Başkanı'nı aramış. Ardından bir faks çekilerek benim 'hükümetin ve Türkiye'nin düşmanı' olduğum yazılmış."

KİNZER NE YAZMIŞTI?

New York Times gazetesinin eski Türkiye şefi Stephen Kinzer, ocak ayında Boston Globe gazetesinde yayımlanan makalesinde "Hırslı diktatör, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2014'te ülkesinin stratejik gücünü ciddi ölçüde harcadı" ifadelerini kullanmıştı. Makalede çağdaş küresel liderliğin nasıl olması gerektiğini irdeleyen Kinzer, Erdoğan'ı siyasi cinnet getirmekle de suçlamıştı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, twitter'dan yaptığı açıklama ile Kinzer'in ismini anmadan, "Bir yabancı gazeteciye Gaziantep fahri hemşerilik beratı verilmesinden vazgeçilmesi tamamen kendi inisiyatifimizle aldığımız bir karardır." dedi.

Kinzer'in fahri vatandaşlık ödülünün iptal edilmesi kararında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın herhangi bir müdahalesi olmadığının altını çizen Şahin,  "Adı geçen gazeteciye fahri hemşerilik beratı vermekten, yazılarında Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik haksız ithamları nedeniyle vazgeçtik" dedi ve ekledi:

"Cumhurbaşkanımıza asılsız ithamlarda bulunan bir kişiye, her kim olursa olsun, Gazi şehrimizin hemşerilik beratını vermemiz düşünülemez."