Gündem
26 Kas 2014 16:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:56

Europalia sanat festivali’nin yol haritası belirlendi!

45. Yıl Konuk Ülkesi Türkiye olan Europalia Festivali’nin Genel Komiserleri Dr. Erman Ilıcak ve Baron Luc Bertrand, “Europalia.Turkiye”nin takvimi ve içeriğini Brüksel’de açıkladılar.

45. Yıl “Konuk Ülkesi” Türkiye olan dünyanın en önemli uluslararası sanat festivali Europalia’nın yol haritası belirlendi. Festival’in “Genel Komiserleri” olarak atanan Türkiye tarafını temsilen Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ile Belçika tarafını temsilen Ackermans&van Haren Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Luc Bertrand, bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenledikleri basın toplantısında, “Europalia.Turkiye”nin takvimi ve içeriğini açıkladılar.

Türkiye’nin, ‘Anadolu: Sonsuzluğun Evi’ temasıyla katılacağı festivalin basın toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Belçika Enerji Bakanı Marie-Christine Marghem ve Europalia International Başkanı Count Jacobs de Hagen de katıldılar. Toplantı açılışında konuşan  Bakan Çelik, “Anadolu, devasa bir açık hava müzesidir. Hititler’den Friglere kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan köklü bir mirastır Anadolu medeniyeti. Bu nedenle festivaldeki sergimizin temasını ‘Anadolu: Sonsuzluğun Evi’ şeklinde belirledik. Bu festivalin ülkemizin sahip olduğu değerleri Avrupa’ya tanıtacağına inanıyoruz” dedi.

Toplantıda, Türkiye’nin Europalia’ya neden seçildiği anlatılırken, Festival programı değerlendirildi ve uzman görüşleri alındı. Ayrıca, katkıda bulunanlara teşekkür edildi.

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Europalia Festivali’ne konuk ülke olarak katılımına ilişkin “Çerçeve Anlaşması”nın Mayıs ayında Ankara’da imzalandığını hatırlatarak, o günden bu yana yoğun bir hazırlık süreci içerisine girdiklerini söyledi.
Ilıcak, Türkiye’nin tanıtımı ve kültürlerarası etkileşim adına son derece önemli olduğuna inandığını belirttiği Festivalde, “Genel Komiserlik” görevini yürütüyor olmanın heyecanını yaşadığını ifade etti. 
Türkiye’nin binlerce yıllık köklü kültürünün en önemli öğelerinin sergileneceği platformda, bir yandan ülke kültürünün tanıtımını yaparken, diğer yandan toplumların kaynaşmasına ve yakınlaşmasına katkıda bulunabilecek her türlü etkinliği de düzenlemeyi planladıklarını anlatan Erman Ilıcak şunları söyledi:

‘’Hem sanatsal faaliyetlerin icrasında hem de tasarlayacağımız sosyal aktivitelerde, Avrupalı partnerlerimizle her alandaki ilişkileri üst düzeye taşıyabilecek birliktelikleri arzu etmekteyiz.
Sinemadan, tiyatroya, edebiyattan müziğe, el sanatlarından gastronomiye, müzecilikten kütüphaneciliğe kadar birçok alanda sergileyeceğimiz özgün performanslarla, sadece sanata dair değil, aynı zamanda ulusların kardeşliği ve dünya barışına yönelik olarak da önemli mesajlar verebileceğimiz inancındayız. Sayın Bakanımızın da ifade ettikleri gibi Anadolu, sayısız uygarlığa insanlık tarihinin başlangıcından itibaren ev sahipliği yapmış bir açık hava müzesi, adeta bir mesken, bir yuva, bir ev gibidir. Her köşesinde, insanlık tarihinden kesitleri okuyabileceğiniz canlı bir kitaptır.
Bugün burada ve festival boyunca Avrupa’da, bu kitapta yer alıp medeniyetimizi şekillendiren harflerin, seslerin, renklerin ve anlamların daha bilinir olmasını sağlamak için varız.’’

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak konuşmasının sonunda, 2015 Ekiminden başlayarak 4 ay boyunca Türkiye’yi, dansıyla, edebiyatıyla, güzel sanatlarıyla, mutfağıyla, müziğiyle ve pek çok değeriyle konuk edecek olan Belçika halkına ve Europalia ekibine, Luc Bertrand’ın şahsında teşekkür etti.

Europalia Festivali

1969 yılından bu yana iki yılda bir Ekim-Ocak ayları arasında düzenlenen Europalia Festivali, davet edilen bir ülkenin kültürel mirasının tanıtımının yapıldığı dünyanın en önemli kültür sanat etkinliklerinden biri niteliği taşıyor. Festivalde konuk ülkenin kültürünü yansıtan geleneksel ve modern sanat, el sanatları ve fotoğraf sergileri ile moda, müzik, tiyatro ve bale gösterilerine, ayrıca edebi ve bilimsel sempozyum ve konferanslar ile mutfak kültürünün tanıtımına da yer veriliyor.
Türkiye’nin Europalia 2015 Festivali’ne konuk ülke olarak katılımına ilişkin Niyet Protokolü, Brüksel’de 2 Ekim 2013 tarihinde imzalandı. Söz konusu protokol gereğince etkinliklerin yürütülmesine ilişkin esasları belirleyen ‘Çerçeve Anlaşması’ ise 9 Mayıs 2014 Cuma günü Ankara’da imzalandı.

2015 ilkbaharında açılışı yapılacak olan “Europalia.Türkiye” etkinliklerine hazırlık olarak, Europalia’nın internet sitesinde, 1 Nisan 2015 tarihine kadar sürecek “Türkiye Çılgınları” başlıklı bir fotoğraf yarışması da düzenlendi.