İki Lafın Beli
26 Mayıs 2014 16:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:13

Etyen Mahçupyan Medyaradar'a konuştu: "Kovulmadım, yazılarım hafifletildi"

Son günlerde ortaya atılan bir iddia çok konuşuldu. Etyen Mahçupyan'ın 'Manevi Yalnızlık Sendromu' başlıklı yazısına Zaman’da sansür uygulandığı ve hatta ünlü yazarın kovulduğu iddia edildi. Olayın aslını ünlü yazar Mahçupyan, Medyaradar’dan Alev Gürsoy Cimin’e anlattı.

17 Aralık operasyonundan sonra iyice belirginleşen AK Parti-cemaat kavgasının medyaya yansımaları devam ediyor. Zaman gazetesinde çarşamba, perşembe ve pazar günleri köşe yazan Etyen Mahçupyan'ın yazıları, 22 Mayıs Çarşamba gününden sonra yayımlanmadı. Zaman gazetesi, Mahçupyan'ın köşesinin olduğu sayfada, Mahçupyan'ı eleştiren geniş yazılara da yer vermişti.
Mahçupyan'ın yazılarının yayınlanmaması kovulduğu yönündeki iddiaları gündeme getirdi.
Öyle ki iddialara göre; Etyen Mahçupyan'ın son yazısı olan 'Manevi Yalnızlık Sendromu'  Zaman'ın internet sitesinden silindi, saatler sonra siteye yeniden yüklendi. Sosyal medyada da konu tartışma yarattı. İşte tüm bunları kısaca da olsa Etyen Mahçupyan’a sordum. Gazeteden kovulma iddiası kesinlikle doğru değil dedi, ama yazılarının haftada bir güne indirildiği gerçek. Bakın konuya dair Mahçupyan neler söyledi?

Etyen Bey, iddialar var sizinle ilgili. Önce Zaman Gazetesi’nden gönderildiğiniz ardından yazılarınızın sansürlendiği yönünde haberler geldi. Ben de olayın aslını sizden dinlemenin çok daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Gazeteden ayrılma ya da kovulma gibi bir durum söz konusu değil. Sadece şu gerçek: Yazılarım haftada bir güne indirildi.

Bunun gerekçesi nedir peki?
Sonuçta çok da önemli bir konu değil. Bir gazete ile bir yazar arasında yaşanan bir durum neticede.
“SANSÜR YOK YAZILARIMIN SAYISI AZALTILDI”
Bence çok da önemsiz değil. Neticede bir yazarsınız, yazılarınızı herkes okuyorsa bir sansür var mı ya da yok mu! Bu da merak ediliyor doğal olarak kamuoyunca….
Sansür ağır bir ifade bir kez. Sansür demek; birinin bir yazı yazması ve o yazının basılmamasıdır. Bana böyle bir şey olmuyor, olmadı da. Sadece yazılarımın sayısı azaltıldı.
Bu yazı sayınızın azaltılma nedeni nedir?
Yeni yazarlar başlıyor, kadroda bir yenilenme var. Bu bir gerekçe mesela. Zaten her şey bir iki güne netleşir diye düşünüyorum o zaman konuşmanın daha doğru olacağını düşünüyorum. Son 4-5 ayda Türkiye’de yaşanan olaylar tüm gazeteleri aslında belirli bir şekilde kutuplaştırdı. Kendisini bir kutup haline getirmeye de devam ediyor tüm gazeteler.
Zaman’da bu kutuplaşanlar içerisinde mi?
Hepsi öyle. Sadece biri değil şu anda bütün hepsi. Türkiye’nin durumu böyleyken benim durumum çok da abartılacak bir şey değil. Türkiye’de yaşıyoruz bunun gazetelere yansıması var. Şu anda hala o gazetede çalışıyorum ve çok da konuşmak istemiyorum.
Peki, teşekkür ediyorum…
Not: Sayın Mahçupyan ile birkaç gün sonra daha uzun bir söyleşi sözü aldım. Şu anda takdir edersiniz ki çok da konuşmak istemiyor. Elbette sorulacak soru çoktu ve hiçbirini soramadığımın farkındayım ama en azından sansür ve kovulma iddialarını bizzat öğrenmiş olduk. Kulaktan dolma sözlerle haber yapmadık…