Gündem
24 Tem 2016 10:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:25

Eski Zaman yazarı Ahmet Turan Alkan: Darbe tertipçilerini lanetliyorum, siyasi yazı yazmayı terk ediyorum

"Tarih önünde ve şahsım adına bu ihânet erbâbından ilelebed davacıyım"

Yıllarca Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen  Zaman gazetesinde köşe yazarlığı yapan Ahmet Turan Alkan,  ‘siyasi yorum ve eleştiri ihtiva eder tarzda yazı’ yazmaya son verdi.

Alkan blogunda yayınladığı açıklamaya şöyle başladı: “Yıllardan beri yazdıklarıma değer verip okuyanlar için bu açıklama muhtemelen hiçbir şey ifade etmeyecektir; çünkü onlar ikibinden fazla gazete ve yüzlerce dergi yazısını okudukları birinin siyasi eğilimlerini, hangi olaya ne türlü tepki vereceğini az çok bilirler. Ne var ki, haylidir âdet oldu: Hemen herkesin, her yeni hadiseden sonra tepkisini ve tavrını açıklaması bekleniyor….”

1980 istisnasi hariç tüm derbelere karşı çıktığını anlatan Alkan, “Yazarlık kariyerimin icmâlini yaparcasına bunları sıralamak ar geliyor ama bu noktada galiba gerekli” diye yazdı.

Alkan, ‘açıklamak ihtiyacı duyduğu ama kendisine ‘mâlumun ilânı’ gibi gelen şeyler’i şöyle sıraladı:

“1-O meş’um geceye, yani 15 Temmuz gecesine kadar, takriben 20 yıl boyunca Zaman ve Yeni Hayat gazetelerinin yazarıydım. Bu 20 yıl süresince tanışıp ahbab olduğum yüzlerce yönetici, gazeteci, okuyucu ve ahbap arasında birinin bile gizli-saklı bir siyasi ajanda taşıdığı kanaatine kapılmadım.

2-O mel’un darbe teşebbüsü gecesine kadar ülkenin siyasi yönetiminde gördüğüm kusur ve eksiklikleri eleştirdim.

3-Kanlı, çılgın, buram buram ihanet kokan ve neyse ki başarıya ulaşamayan darbe teşebbüsüyle Türk siyasi hayatında yeni bir safha açıldığına inanıyorum. Olması gereken olmuştur ve seçilmiş hükümet, meşru yönetim hakkını fazlaca sarsıntıya uğramadan koruyarak görevine devam etmektedir. Bu, Türkiye için bir şanstır ve kadri bilinmelidir.

Eğer, bu vahim noktadan sonra hükûmet hukuk devleti ve tam demokrasi istikametine yönelirse memleket için büyük bir kazanç olacaktır.

4-Mel’un darbe teşebbüsünü ve tertipçilerini şiddetle lanetliyorum. Darbeciler, ülkeye bundan daha büyük bir kötülük yapamazlardı ve Türkiye’nin büyük ivme kaybı yaşamasına sebep oldular. Tarih önünde ve şahsım adına bu ihânet erbâbından ilelebed davacıyım.

5-En başta aşırı derecede yorulmuş zihnî selâmetim olmak üzere ailemin, yakınlarımın ve dostlarımın zihnî selâmeti nâmına siyasi yorum ve eleştiri ihtiva eder tarzda yazı yazmayı terkediyorum. Eğer becerebilirsem ve fırsat bulursam bundan sonra sadece okumak ve belki edebî ve ilmî çeşnide şeyler yazmakla uğraşmayı ümid ediyorum.”