Medya
16 Mar 2018 09:25 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:05

Ersoy Dede'den olay iddia: İstiklal Marşı'nın bestesi çalıntı mı?

Star yazarı Ersoy Dede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İstiklal Marşı'nın bestesi düzeltilmeli" tezine destek olacak bir iddiayı köşesine taşıdı.

Star yazarı Ersoy Dede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İstiklal Marşı'nın bestesi düzeltilmeli" tezine destek olacak bir iddiayı köşesine taşıdı..

Ersoy Dede, İstiklel Marşı'nın çalıntı olduğunu iddia eden Osman Şevki Uludağ'ı hatırlattı.

Ersoy Dede "Osman Şevki Bey’e göre, İstiklâl Marşı’nın bestesi düpedüz araklama. Bu iddia halen daha güncelliğini koruyor. Merak eden Carmen Sylva’yı internetten bulup şaşırtıcı benzerliği kendi kulaklarıyla duyar.." ifadelerini kullandı.

İşte Ersoy Dede'nin bugünkü yazısından bir bölüm:

İstiklâl Marşı’nın bestesi çalıntı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstiklâl Marşı’nın bestesine dair üzüntüsünü dile getirdiğinde yeniden Osman Şevki Uludağ’ı hatırladık..

Osman Şevki Bey bir doktor ama aynı zamanda tıp tarihçisidir. 120’ye yakın beste ve çok sayıda derlemeye imza atmış bir müzik adamıdır.. 1925 yılında cumhuriyet tarihinin ilk tırmanışını gerçekleştirerek zirvesine çıktığı Uludağ’ın da isim babası. İstiklal Marşı’nın bestesine ilk itiraz eden oydu..

1940’lı yıllarda mecliste milletvekili olarak konuyu gündeme getirir; “İstiklal Marşı’nın ilk kısmını teşkil eden on ölçüsünün, Carmen Sylva adında bir sokak şarkısından transpozisyon suretiyle alındığı doğru mudur?” Başka soruları da vardır o besteyle ilgili olarak.. Ama en dikkat çekeni bu..

Osman Şevki Bey’e göre, İstiklâl Marşı’nın bestesi düpedüz araklama.. Bahse konu beste, Romen bando şefi Ion Ivanovici’nin Carmen Sylva Valsi.. Eserin girişi hakikaten benziyor.. Fakat Osman Zeki Üngör sahiden bu beste üzerinden çalıştıysa, valse bir dörtlük daha ilave ederek tempoyu marşa çevirmiş gibi görünüyor..

Ondan sonra minik dokunuşlarla son haline getirmiş.. Bu iddia halen daha güncelliğini koruyor. Merak eden Carmen Sylva’yı internetten bulup şaşırtıcı benzerliği kendi kulaklarıyla duyar..  

İşte Ersoy Dede'nin İstiklal Marşı'nın 'araklama' olduğunu iddia ettiği Carben Cylva isimli şarkı: