Gündem
18 Nis 2015 15:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:29

Ermeni olayları NYT gazetesinde: Türkiye için en büyük tehlike...

Gazete, Türkiye'nin Ermeni olayları hakkındaki tutumunu yazdı.

New York Times gazetesi Türkiye’nin 'inatçı unutkanlığı' başlıklı yazısında Ermeni olayları ile ilgili olarak Türkiye için en büyük tehlikenin 'soykırım' ifadesini kullanmak değil; 100 yıl önce yaşananları inkar etmek olacağını yazdı.

Gazetenin yazı işleri kurulunun ortaklaşa kaleme aldığı yazıda, dünyada geniş ölçüde 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak tanınan sözde Ermeni soykırımının 24 Nisan’da 100. yıldönümü olarak anılacağına rağmen Türkiye’nin soykırım sözcüğünü kullanan herkese sinirli bir şekilde saldırmaya devam ettiğini ifade edildi.

Gazete, Papa Françesko’nun geçtiğimiz pazar günkü ayininde kullandığı soykırım ifadesinden sonra Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi’ni geri çağırdığını, Avrupa Parlamentosu’nun Çarşamba günü Ermeni Soykırımı önergesini kabul ettiğini Erdoğan’ın ise bu gelişmeye karşı ‘’bir kulağımızdan girer, öbüründen çıkar’’ diye karşılık verdiğini aktardı.

Editörlerin ortak yazısında, geçtiğimiz yıl Erdoğan’ın bu konuda daha uzlaştırıcı bir tavır sergilemesine karşı bu yönde hiçbir adım atılmadığı; aksine Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’yi uluslararası bir iftarının kurbanı olarak göstermeye çalıştığı yorumu yapıldı.

Yazı şöyle devam etti:

"Geçen yıl konunun araştırılması için Erdoğan’ın bağımsız bir panel kurulması çağrısından neden şimdi vazgeçtiğinin anlaşılması zor. Türkler tarihi tam olarak incelemeyi ve kabul etmeyi reddettikçe Türkiye’nin uluslararası boyutta aldığı zarar daha büyük olacak.. ABD, bu inkara göz yumma durumundan vazgeçmeli. Obama, 2008 yılındaki başkanlık seçimlerinde başkan olarak ‘’Ermeni Soykırımını’’ tanıyacağını söylemişti. Türkiye ile ilişkileri iyi tutmak önemli ancak en azından ABD de Avrupa ve Papa Françesko’ya katılarak Erdoğan’a şunu açıkça belirtmeli; Türkiye için en büyük tehlike ‘’soykırım’’ sözcüğünü kullanmak değil; 100 yıl önce yaşananları kabul etmeyi reddetmek"