Gündem
25 Tem 2014 11:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:30

Erdoğan'ın şikayet ettiği Zekeriya Öz'e soruşturma yok!

Savcı Zekeriya Öz hakkında Erdoğan'ın şikâyetini değerlendiren HSYK 3. Dairesinden, inceleme için de incelemenin reddi için de gerekli 4 oy çıkmadı.

Öz soruşturulmayacak, 'ret' oyu da çıkmadığı için Adalet Bakanı da devreye giremeyecek.

HSYK 3. Dairesi, Bolu Savcısı Zekeriya Öz hakkında, Twitter’da kullandığı hesap üzerinden ‘Başbakan Tayyip Erdoğan ’ın sonunun Kaddafi ve Saddam gibi olacağını’ yazdığı iddiasıyla, bizzat Başbakan tarafından yapılan şikayeti karara bağlayamadı. Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ’ın haberine göre, Erdoğan’ın suç duyurusu üzerine toplanan dairede iki üye, ‘incelemeye gerek olmadığı’ yönünde oy kullandı. Bu nedenle karar yeter sayısı çıkmadı ve Öz hakkında soruşturma açılmadı.

17 Aralık operasyonunun koordinatör savcısıyken tenzili rütbe ile Bolu Savcılığı’na atanan Zekeriya Öz, twitter üzerinden attığı mesajlarla gündeme oturmuştu. Erdoğan’ı ima ederek sonunun idam edilen Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin ve linç edilerek öldürülen Libya’nın eski lideri Kaddafi gibi olacağını öne süren Öz, 22 Temmuz’da gerçekleştirilen polis operasyonuna da tepki göstermişti. Öz, “Evindeki paraları sıfırlayamayanlar devletin ve milletin itibarını sıfırladılar. Şimdi de masumlara iftira atıp onları da sıfırlamaya çalışıyor”, “Tarihe hırsız ve zalim olarak geçmektense mazlum ve mağdur olarak geçmek şereftir. Hz Yusuf'u kuyuya atan kardeşleri kapısında dilenci oldular”, “IŞİD’in elinden rehineleri kurtaramayan acizler hırsızlığı örtmek ve hırsızları kurtarmak için polislere iftira atıp baskın yapıyorlar yerse” şeklinde çok sayıda tweet atmıştı. Bu mesajlara tepki gösteren Erdoğan ise “Bakın şimdi o dönemin savcılarından bir tanesi maalesef yani bir ülkede bir savcı kalkıp da ülkenin başbakanına tweetlerle tehdit sallayamaz, hakaret edemez. Ama şu anda tehdit sallıyor, hakaretler gönderiyor. Nerede HSYK?” diyerek kurulu göreve çağırmış, ardından ise Öz hakkında şikayette bulunmuştu.

HSYK ‘KARARSIZ’ KALDI
Erdoğan’ın suç duyurusu üzerine salı günü toplanan HSYK 3. Dairesi’nden Öz hakkında bir karar çıkamadı. 3’ü tatilde olması nedeniyle 4 üye ile toplanan 3. Daire’nin yüksek yargı kökenli sosyal demokrat üyeleri, Öz hakkında inceleme başlatılması yönünde oy kullandı. Ancak cemaate yakın iki üye ise bunun şahsi suç olduğunu ve savcılıklar tarafından soruşturulması gerektiğini öne sürerek ret oyu verdi. Cemaate yakın bir üye de Öz’ün mesajlarının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu öne sürdü. Toplantıda Öz hakkında 4 oy çıkmadığı için ret ya da inceleme kararı çıkmadı. Böylece Öz, tweetleri nedeniyle soruşturulmaktan kurtuldu. Ret kararı çıkmadığı için de Adalet Bakanı devreye giremedi.