Gündem
10 Mar 2015 13:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:06

Atatürk'ün vasiyeti kayboldu!

Ak Saray'ın da aralarında yer aldığı Atatürk Orman Çiftliği'nde inşa edilen yapıların Atatürk'ün vasiyetine aykırı hareket edildiği iddiasıyla açılan davada vasiyetin kaybolduğu ortaya çıktı.

Vasiyet bulunduğu dönem Adalet Bakanı olan Oltan Sungurlu, Devlet Arşivleri'ne teslim edildiğini söylüyor ancak bu kurum belgenin kendilerinde bulunmadığını açıkladı.

TMMOB'a bağlı meslek odalarınca Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerine ilişkin Atatürk'ün vasiyetinin ihlal edildiği iddiasıyla açılan davada, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü mahkemeye, Mustafa Kemal Atatürk 'ün vasiyetnamesi ve bağış senedinin kurumda bulunmadığına yönelik yazı gönderdi. Eski Devlet Bakanları'dan Oltan Sungurlu ise, "Adalet Bakanlığı arşivlerini temizlerken Atatürk'ün el yazısı vasiyetnamesi çıktı. Biz de bunun kaybolmaması için televizyon huzurunda Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü'ne teslim ettik" dedi.

TMMOB'a bağlı meslek odalarınca Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerine ilişkin Atatürk'ün vasiyetinin ihlal edildiği iddiasıyla açılan davada, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü mahkemeye, Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetnamesi ve bağış senedinin kurumda bulunmadığına yönelik yazı gönderdi. Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki duruşmaya, davacı odaların temsilcileri, müdahillik talebinde bulunanlar ve tarafların avukatları katıldı. Hakim Asuman Ada Şahin, Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne yazılan müzekkere yazılarının cevabını okudu.

'OLTAN SUNGURLU'YA VERİLDİ'

Şahin'in okuduğu müzekkere yazısına göre, Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetnamesi ve bağış senedinin, 1989'da Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne teslim edilmek üzere eski bakanlardan Oltan Sungurlu'ya verildiği bilgisini paylaştı.

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün müzakere cevabında ise ne vasiyetnamenin ne de bağış senedinin kurumda bulunmadığı bildirildi. Hakim Şahin, Maliye Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ilgili açılan davaların idari yargının görev alanı olduğu için davanın ayrılmasına, müdahillik konularının değerlendirilmesi ve söz konusu davada eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. Eski bakanlardan Oltan Sungurlu ise o dönemde Adalet Bakanlığı arşivlerini temizlerken Atatürk'ün el yazısı vasiyetnamesinin bulunduğunu belirterek şunları ifade etti: "Senesini hatırlamıyorum ama Adalet Bakanlığı arşivlerini temizlerken Atatürk'ün el yazısı vasiyetnamesi çıktı. Bizde bunun kaybolmaması için televizyon huzurunda Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü'ne teslim ettik. Hatırladığım kadarıyla vasiyetnamede AOÇ ile ilgili bir şey yoktu. İş Bankası'ndaki hissesinden İsmet İnönü'nün çocuklarına 500 lira civarı eğitim parası verilmesine dair vasiyetti."

'BU KARAR SKANDAL!'

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “vasiyet yok” yanıtını skandal olarak nitelendirdi. Candan şöyle devam etti: “ Bugün öğrendiğimiz ülkemizin kurucusu Atatürk’ün vasiyetinin devlet arşivlerinde bulunamadığıdır. Sulh hukuk mahkemeleri Devlet Arşivleri'ne vasiyeti teslim ettiğine dair cevabı var. Yalnız Devlet Arşivleri yok diyor. Bu tüm ülke açısından skandaldır, ülkenin kurucusunun el yazısı ile yazdığı vasiyetin olmadığını söylüyorlar. Atatürk’ün vasiyetinin ihlalinin ne boyutlarda olduğunu da gösteren bir durum. ”

Candan mahkemenin davaları ayırdığı da kaydederek, “Kaçak sarayın olduğu yerleşkede yapılan, AOÇ talanına ve AOÇ’nin vasiyetine ilişkin 6 meslek odası olarak açtığımız davanın ikinci duruşması yapıldı. Mahkeme Büyükşehir Belediyesi ile Maliye Bakanlığı ve Başbakanlığa açılan davayı ayırdı. Büyükşehir’e açtığımız davalar devam ettiği için idari davaların sonucuna göre işlem yapılacak. Maliye Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi’ne açılan davalar diğer davaların sonuçlanmasını beklerken, Başbakanlık’a açtığımız Atatürk’ün vasiyetini ihlal davasının devamlılığına karar verdi. Atatürk’ün vasiyetinin Devlet Arşivleri'nde kaybediliyor olması, Atatürk’ün vasiyetinin ne kadar ihlal edildiğini bize göstermiştir” şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve davacı meslek odaları avukatları, devlet arşivlerinin cevabı için, mahkemeden vasiyetin elden takibini talep etti. 3. Sulh Hukuk Mahkemesi yazılı olarak, Atatürk’ün vasiyetinin 6 Eylül 1938 gününde kayıtlı el yazısı ile dönemin Adalet Bakanı Oltan Sungurlu tarafından Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne teslim edildiği 01071 kayıt no'su ile devlet arşivlerinin zimmetine geçirildiğini ifade etti.

Başkent Dayanışması bileşenleri de adliye önünde bir araya gelerek Atatürk’ün vasiyeti ihlal davasına destek olurken, Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ercümant Çervatoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu, Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Erkin Etike, Kavaklıderem Derneği Başkanı İsa Çapanoğlu’da davayı izleyenler arasında yer aldı. (RADİKAL)