Gündem
24 Nis 2017 17:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:38

Erdoğan’dan Fransız bilimadamına suç duyurusu: Suikast talimatını kime verdi?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, referandumdan sonra gerekirse kendisinin öldürülebileceğini söyleyen Fransız siyaset bilimci Philippe Moreau Defarges hakkında suç duyurusunda bulundu.

Fransız BFM Business kanalındaki ‘Dünyada 7 Gün’ isimli programa katılan Defarges, Türkiye’de referanduma yönelik muhaliflerin itirazlarının kabul edilmediğini ve bir tıkanıklığın olduğunu belirtmiş ardından da hayli iddialı bir çıkışta bulunarak,  “O zaman geriye ya iç savaş ya da bunu söylemek zor ama onun (Erdoğan) öldürülmesi kalıyor” demişti.

Sunucunun siyasi krizden çıkış için bir cinayetin meşru gösterilemeyeceği uyarısına karşılık Defarges de, “Yüzyıllardan beri, Roma’dan beri, adil olmayan bir lidere neler yapılıyor? Büyük dinlerde de bu var. Bu önemli bir tartışma” demişti.

Bu sözlerin önce Fransa’daki Türkler arasında ardından da Türkiye’de yayılarak tepki toplamasının ardından Defarges Twitter hesabından bir açıklama yayınlayarak özür diledi.

Defarges, açıklamalarındaki bazı ifadelerin yanlış anlaşıldığını belirterek, üzüntü duyduğunu ve incittiği herkesten özür dilediğini duyurdu.



Erdoğan’a suikasta azmettirme

Ancak özür yetmeyecek gibi görünüyor. Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına Defarges hakkında ‘Cumhurbaşkanı’na suikast ve fiili saldırı’ suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.

AA’nın suç duyurusundan aktardığı detaylara göre Aydın, Defarges’in açıklamalarının ‘Batı’da psikiyatrik rahatsızlığa’ dönüşen Erdoğan düşmanlığının göstergesi olduğunu savunarak, siyaset bilimcinin sözlerinin alenen Erdoğan’a suikasta azmettirme anlamına geldiğini kaydetti.

Aydın, açıklamanın sadece hukukçuların değil, ruh sağlığıyla ilgilenen doktorların da konusu olduğunu söyledi.

Talimatı kime verdi? Akıl sağlığı yerinde mi?

Dilekçede, Defarges’in yargılanması için ille de Türkiye’de bulunmasına gerek olmadığını, doğrudan soruşturma açılabileceği söylendi.

Erdoğan’ın avukatı ayrıca, Defarges’in Türkiye’ye gelmesi veya Türkiye’ye iadesi halinde akıl sağlığının yerinde olup olmadığı konusunda sağlık kurulunca gözlem altına alınmasını istedi.

Dilekçede, Defarges’in akıl sağlığı yerindeyse PKK ve ‘FETÖ’ başta olmak üzere hangi örgütlerle ilişkili olduğu ve ‘suikast talimatını kimlere verdiği’nin tespit edilmesi istendi.