Röportaj
10 Eyl 2015 16:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:52

Enver Aysever açıkladı: Kimse 'Aykırı Sorulara' yanıt vermek istemiyor!

İsmi "Aykırı Sorular"la özdeşleşen Enver Aysever, bir süredir "Vaziyet-i Umumi"yle Halk TV ekranlarında. Aysever, memleketteki kutuplaşmanın geldiği nokta nedeniyle Aykırı Sorular'a bir süre ara vermek zorunda kaldığını söylüyor.

Gazeteci, edebiyatçı, tiyatrocu, televizyoncu... Enver Aysever'i bütün bu meziyetleriyle tanıyoruz kuşkusuz, ama Enver Aysever denilince akla en başta "Aykırı Sorular" geliyor. Ancak 7 Eylül'den bu yana Aysever'i Halk TV ekranlarında farklı bir programla izliyoruz: Vaziyet-i Umumi.

Sol Haber sitesinden Alper Birdal'a konuşan Enver Aysever, yeni programı için "Başlık Can Yücel'den ödünç alındı," diyor ve ilk programında programın formatını "memleketin vaziyet-i umumisine bizim perspektifimizden bakış" diye açıklıyor.

'AYKIRI SORULAR NESNEL OLARAK MÜMKÜN DEĞİL'

Aysever'e öncelikle bunu sorduk. Zira kendisini sivri, adı üstünde "aykırı", sorularıyla anıyoruz. "Aykırı Sorular benimle özdeşleşti. Aykırı Kumpanya, Aykırı Akademi'yle birlikte hepsinin isim hakkı bana ait," diyor.

Yani sorun bir "telif" sorunu değil... Sorunun ne olduğunu şöyle özetliyor: "Aykırı Sorular'ı televizyonda yapabilmek nesnel olarak mümkün değil. Çünkü bu ortamda istediğiniz soruları sorma olanağı yok. Cumhurbaşkanının, Başbakanın sorulara muhatap olmak istemediği bir ortamda, hiç kimse kendisine soru sorulmasını istemiyor."

Aysever'e göre mesele, bir başka açıdan toplumdaki kutuplaşma. Aslında Aykırı Sorular'ı neden "geçici bir süre için askıya aldığını" bu şekilde anlatırken Türkiye'de gazeteciliğin durumu hakkında da çok önemli bir noktaya parmak basıyor.

Ancak Aysever'in geleceğe dair hiç de karamsar olmadığını, "Türkiye'deki zemin değiştiğinde yeniden Aykırı Sorular'ı yapacağım" sözlerinden anlıyoruz.

'İMECE USULÜ BİR PROGRAM YAPIYORUZ'

Aysever, tespitlerine "merkez medyanın çöküşünü" de ekliyor. Bu ortamda Halk TV'nin kapılarını kendilerine açtığını ve imece usulü, kolektif bir program yaptıklarını vurguluyor.

Halk TV'nin Gezi Direnişi sürecinde ciddi bir atak yaptığını vurgulayan Aysever, kanalın sonrasında bu ivmeyi yeterince koruyamadığını düşünüyor. Ama son dönemde yeniden olumlu yönde bir hamle yapmış...