Kitap
24 Tem 2014 10:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:29

Emekli TRT muhabiri 'İkna Ekranları'nı yazdı

Gazeteci-yazar Dr. Kemal Aslan’ın mesleki konulara yönelik yazdığı 8’inci kitabı çıktı.

İkna ekranları adını taşıyan kitapta Aslan, 1990’lardan itibaren televizyonculukta ortaya çıkan ticarileşme ve tematik yayıncılık konularını ele alıyor.
Günümüz televizyonculuğunun fotoğrafını betimlemeye çalışan kitapta Kemal Aslan siyasal iktidar-medya ilişkisi üzerinde de duruyor.
İkna Ekranları kitabında Aslan temel olarak habercilik kanallarının işleyişi, örgütsel yapısı, karar mekanizmaları, yayın politikaları konularını değerlendiriyor.
Karar mekanizmalarını oluşturanlar çerçevesinde haber bürokrasisini, bu bürokrasinin oluşumu, çalışanların seçimi gibi konulara ağırlık veriyor.
Kitap, ağırlıklı olarak editoryal yapı nedir? Nasıl işlemektedir? sorularının yanıtlarını somut olayları analiz ederek yanıtlıyor. Hangi haberin neden seçildiği ya da görmezden gelindiği, nerede, nasıl değerlendirildiği sorularına açıklık getirmeye çalışıyor.
Kemal Aslan bu kitabıyla televizyon haber kanallarının haber pratiklerini (canlı yayın, son dakika, band yayın vb.) mercek altına alıyor.
İkna ekranları kitabı, canlı yayınlara çıkan konukların seçimi, özellikleri gibi televizyon haberciliği alanında az yapılan bir çalışmayı belgeliyor.
Kitap, medya tarihi açısından da bir dönemin belgelenmesi özelliği ile dikkati çekiyor.