Televizyon
21 Mayıs 2015 09:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:34

Elnur Hüseyinov: "Türkçe'yi Muhteşem Yüzyıl'dan öğrendim"

Azerbaycanlı şarkıcı Elnur Hüseyinov, 'O Ses Türkiye' sınavından sonra Eurovizyon'da ter dökecek. Hüseyinov, büyük yarış öncesi Hürriyet'e konuştu.

TV8'de yayınlanan 'O Ses Türkiye'ye katıldıktan sonra Türkiye'de önemli bir hayran kitlesi kazanan Elnur Huseynov, Hürriyet'te konuştu. Bu yıl 60. Eurovision Şarkı Yarışması’nda soydaş ülke Azerbaycan'ı temsil edecek olan Hüseyinov, büyük yarış öncesi ilginç açıklamalarda bulundu.

İşte o röportaj...

Bu sene Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen 60. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye yer almıyor. Ancak gözümüz kulağımız soydaş ülke Azerbaycan’da... “O Ses Türkiye” birincisi Elnur Hüseynov, bu akşam yapılacak yarı finalde “Hour of The Wolf” şarkısıyla Azerbaycan’ı temsil edecek.




“O Ses Türkiye”de birinci seçilmenden hemen sonra Azerbaycan’ı Eurovision’da temsil etmen için teklif geldi. Neler düşündün?

- Çok hızlı oldu gerçekten. Bir yarışmadan yeni çıkmıştım ve bir başka yarışmaya katılmam isteniyordu. Sonuçta her iki proje de küçük çaplı işler değil. Dolayısıyla çok heyecan vericiydi.

Gerçi 2008’de de ülkeni Eurovision’da temsil etmiş, sekizinci olmuştun. Türkiye’deki başarının ardından mı “Elnur bir kez daha yarışsın” dediler sence?

- Belki de. “O Ses Türkiye”deki performansım ve aldığım dereceden etkilenmiş olabilirler tabii...




Rusya’daki “The Voice”da da yarışabilecekken “O Ses Türkiye”yi seçmişsin. O neden?

- Amsterdam’da okurken, arkadaşlarım benim adıma video göndermiş Rusya’daki yarışmaya. Ama orada yarışmak istemiyordum.

Sorun Rusça mı?

- Hayır, Rusçam var, elbette Rusça şarkı da söyleyebilirim ama istemedim. Türkiye daha ağır bastı. Türkiye bizim kanımız, iki devlet tek milletiz.

Rusya’da derece kazanmak kariyerin açısından daha avantajlı olmaz mıydı?

- Belki de... Ama aslolan insanlarla aranızdaki histir. Benim için en ağır basan Türkiye’ydi.




KAFAM ŞİŞTİ ARTIK SAKİNLİK İSTİYORUM

Bu duygu karşılıksız değil. Türk halkının gözü kulağı sende. Sokaktaki vatandaş, mikrofon uzatıldığında sanki bizim adımıza yarışıyormuşsun gibi “Elnur al o ödülü gel” diyor. Merak ediyorum, bu durum üzerinde ekstra bir baskı yaratmıyor mu?

- Aksine gurur duyuyorum. Promosyon turnesindeyken Stockholm’de bir markete girdim. Tam bir şeyler aldım, parasını vereceğim “Elnur nasılsın, senden para alır mıyız hiç” dediler. Çok duygulandım. Her şeyden önce özümüzün gücünü kuvvetini hissediyorum. Hiçbir yerde yalnız olmadığımı biliyorum.

Oylama konusunda ne diyorsun? “Hour of the Wolf” yurt dışında yaşayan Türklerin oylarını alır mı?

- Şarkımı seven, benim kazanmamı isteyenler oy verirler tabii, neden vermesinler... Ama ben özel olarak kimseden oy isteyemem. Benim için oydan çok işimi sevmeleri, beğenmeleri önemli. Sahnede o hissi vermek, “Burayı da ne güzel söyledi” dedirtmek yeter. Umarım bunu başarabilirim.

Sonuçta bu bir yarışma, herhangi bir performans ya da konser değil. Stres yüzünden geceleri uyuyamadığın oluyor mu?

- Oluyor. Hatta yoğun tempodan kafam şişti, biraz de sessiz sakin zaman geçirmek istiyorum artık.

SAHNEDE BAYILABİLİRİM HİÇ BELLİ OLMAZ

Sabrının sonuna gelmiş gibisin...
- (Gülüyor) Bakarsın kazanırım, sonucu duyduğum anda da sahnede bayılırım belli mi olur.

Neydi seni bu kadar yoran?

- Promosyon turnesindeydik, ülke ülke gezdik, herkesle konuştuk. O süreçte yalnız kalmam imkansızdı. Bu bile beni yordu. Ama bu yolu ne olursa olsun geçmeliyim.

Ne olacak yolu geçersen?

- Tüm hayallerim, isteklerimi hayata geçireceğim.

Yarışma biter bitmez İstanbul’a gelip albüm yapacağını duydum.

- Doğrudur. Hem de bir değil iki tane birden...

Nasıl yani?

- Bir albümü Avrupa’da yayınlanması için hazırlıyoruz. Biri de Avrupa müzikten çıkacak ve tamamı Türkçe parçalardan oluşacak. 


TÜRKÇE KONUŞMAYI “MUHTEŞEM YÜZYIL”  İZLEYEREK ÖĞRENDİM

Türkçen nasıl peki?

- Gittikçe iyileşiyor. Sonuçta bir yıl önce hiç Türkçe bilmiyordum. Konuşmayı “Muhteşem Yüzyıl”ı izleyerek öğrendim. Şimdi gittikçe daha iyi oluyor.

Kaç dil biliyorsun peki?

- Azerice, Türkçe, İngilizce, Rusça, biraz da Polonyaca... Ama Türkçe pop şarkıdan ziyade türkü okuyabilmeyi istiyorum. Ebru’dan (Gündeş) bu işin tekniğini bana öğretmesini isteyeceğim.  

BU YIL 40 ÜLKE KATILIYOR

Bu yıl Eurovision’a şu 40 ülke katılıyor: Danimarka, Hollanda, Litvanya, İrlanda, İsrail, Gürcistan, Ermenistan, Estonya, İtalya, Polonya, İngiltere, Almanya, Finlandiya, Avustralya, İsviçre, Avusturya, Slovenya, İspanya, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Macaristan, Belarus, Malta, Makedonya, Rusya, İzlanda, Yunanistan, Belçika, Arnavutluk, Portekiz, Karadağ, Norveç, Sırbistan, Güney Kıbrıs, San Marino, Azerbaycan, Letonya, Moldova ve Romanya.
Avustralya’nın ilk kez katılacağı yarışmaya, Çek Cumhuriyeti 5 yıl, Güney Kıbrıs ve Sırbistan ise 1 yıl aradan sonra döndü. Ukrayna ise mali ve siyasi nedenlerden dolayı yarışmaya katılmayacağını açıklamıştı. Türkiye de 2013 ve 2014’te olduğu gibi bu yıl da yarışmada yer almıyor.