Gündem
19 Ara 2014 15:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:00

Ekrem Dumanlı'dan ilk açıklama! De Niro'yu da tutuklayın, Jodie Foster'ı da tutuklayın!

14 Aralık operasyonunda serbest bırakılan Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı: Kendi yolsuzluklarını gizlemek için bizi hedef aldılar, Türkiye'yi rezil ettiler

Basına darbe operasyonu kapsamında gözaltına alınan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da olduğu 12 kişi hakkında karar açıklandı.
Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve 8 kişi serbest bırakıldı.
Dumanlı, Çağlayan Adliyesi'nin çıkışında yaşanan izdihama rağmen bir konuşma yaptı ve şunları söyledi:
BASINA, HUKUKA HÜKÜMET DARBESİ

Hükümetin yaptığı hukuka yapılan bir darbedir, basına karşı darbedir, fikir özgürlüğüne karşı darbedir.

BASIN SUSMAZ, O SUSSA SİZ SUSMAZSINIZ

Şunu gayet iyi bilmeliler ki Türkiye'de  Basın susmaz, medya susmaz, herkes sussa siz  susmasınız. Bir civanmertlik yaptınız. Aslanlar gibi duruş nasıl olur sergilediniz. Birgün mutlaka Hukuk karşısında hesabı sorulacaktır. Bundan kaçış yok. Eğer halk sormazsa hak soracak allah soracak.

BİZİ OPERASYONLA KORKUTAMAZSINIZ

Eğer operasyonlarla bizi korkutacaklarını sanıyorlarsa, onu da açık söyleyelim Allah'tan korkan başka hiç bir şeyden korkmaz. Suçu olan korkar. Ben tüm televizyon programlarında söyledim. Nasıl cesur konuşuyorsun diyorlar. Ben söyledim, borcu olan korkar, birine gebe kalan korkar, maddi borcu olan diyet borcu olan korkar. Borcu olan korkar. 

KANUNUN KULU OLUN, DEVLETİN KULU OLUN

Bugünler geçecek, evlatlarınız soracak, nasıl bir haksızlığa girdin diyecekler. Buradan devlet memuru olan yargıya da sesleniyorum. Kanunların kulu olun, devletin kulu olun. İnsanların, despotların kulu olmayın.

TÜRKİYE'NİN İÇİNE DÜŞTÜĞÜ DURUMDAN ÜZGÜNÜM

Türkiye büyük yara aldı. Kendi gözaltıma alındığıma üzülmedim inanın. Basın özgürlüğüne böyle bir darbe beni de üzer ama ben Türkiye'nin itibarının kaybolmasına üzüldüm.

TERÖR ÖRGÜTÜ DİYENLERE AYNIYLA İADE EDİYORUM

Bir yıldır bunun için çalışıyorlarmış. Terör örgütü üyeliği ile haşa... Bu iddiayı sahiplerine iade ediyorum. Bana terör örgütü üyesi diyene, Zaman'a terör örgütünün yayın organı diyenlere aynıyla iade ediyorum. Allahtan korkun. 20 yıldır gazetecilik yapan, herkesin önünde açıkça mesleğini yapanlara aynen, ister gazeteci, ister siyasetçi olsun, ister kral olsun aynıyla iade ediyoruz.

İDAMA DÜĞÜNE GİDER GİBİ GİDERİZ

Bırakın tutuklanmayı, gözaltına alınmayı, idam cezası verseler düğüne gider gibi gideriz. Herkes sussa Zaman susmaz.

ZALİMLERE BOYUN EĞMEK YOK

4 gün boyunca emniyette nezarette kaldık. Nezarethane de devletin birimidir. Bunlardan korkmayız. Bir suçumuz varsa hayatımız da özgürlüğümüz de feda olsun. Bir suçumuz yok çünkü. Diyet borcumuz yok. Zalimlere boyun eğmek yok.

BİZDE SATILIK KALEM YOK

4 gün sonra savcının huzuruna çıktık. Soruları gördünüz, talimatla yazı yazdırdınız mı? Bizi kendinizle neden karıştırıyorsunuz, bizde satılık kalem, kiralık kalem yok. Talimatla mı yazdık diyorlar... Bir haber, 2 de köşe yazarının yazdığı yazı. 6 gündür çektiğimiz ızdırabın sebebi bu. Köşe yazısı Zaman'da yazılmış. Ama Bugün gazetesi de var. Hürriyet'te de var. Suç yok, suçlu yok... Suç uydurulmuş, suçlu uydurulmuş.

ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN MEDYA MENSUPLARI

Bütün gece ifade verdik savcıya, bütün yapılanların sebebi şu iki yazı ve bir haber mi dedim. Evet dedi. Hürriyet'te Milliyet'te, Vatan'da çalışanlar, yandaşlar, yoldaşlar... Medya çalışanları elinizi vicdanınıza koyun. Bir haber iki yazı için yazıyı yazmayan bir adam günlerdir adliye'de süründürülür mü? İki gündür -7'de duruyoruz. Madem yerin altına cezaevi koydun iki de kalorifer koymaz mı insan.

Duvara yazmışlar haram lokma yemedik... Kendileri çekip gitmiş. O yazı kalmış. Hakimin karşısına çıktık. Türkiye'de artık hiç kimse güvende değil. Sokak sokak, dosya dosya dolaşanlar gizli tanık sıfatıyla, yahut bir kısım güvencelerle ihbarlar yapılıyor. Her an herkes birine itiraf atabilir. Bu hale gelmiş. Ben sandım ki son dakika şapkadan tavşan çıkaracaklar. Ama burada tavşan yok kendini tilki sananlar var.

FİLM ANALİZİ YAPTIM SAVCIYA

Mahkemede Hollywood filmine atıf yaptığını söyleyen Dumanlı, savcıya şunları söylediğini aktardı: "Sayın savcım, Deep Impact diye bir film var. Orada kıyamet kopmak üzereyken Amerikan Başkanı siyah oluyor. Tarihte görülmüş değil. Bir siyahi insanın başkan olacağına dair emare yok. Sizin işlettiğiniz mantık devam edecekse, 15 yıl önce çekilen bu filmi yapanları tutuklamak lazım. O zaman oynayanları da tutuklayın, Robert De Niro’yu da tutuklayın, Jodie Foster’ı da tutuklayın."

HAKİME SORDUM, BENİM SUÇUM BU MU?

Ben size kendimle ilgili bir şey soruyorum hakim bey, rica ediyorum benim suçum ne? Bu hikayeleri bırakın bir tarafa. İki tane yazı bir tane haber, benim buraya getirilmem, karakollarda süründürülmem, arkadaşlarımı üzmeye kadar götüren, dünya basının dikkatini çeken sebep bu mudur dedim. Yeminle söylüyorum evet budur dedi.Bundan bir terör örgütü nasıl çıkarılır. Silahlı terör örgütü arayanlar uzağa değil etraflarına baksınlar. Teröristlerin baş tacı edildiği ülkede, bu ülkenin has evlatlarına terörist diyenlere söylüyorum. Bu iddiayı aynıyla alnınıza yapıştırıyoruz.
Cebinde tırnak makası taşımayanlar bu nasıl bir lekedir. Aynıyla iade ediyorum.

SİZİ BEBEĞİMLE Mİ TANIŞTIRAYIM

Diyorlar ki neden gazetede bekledi? Bir bebek bekliyorum ne yapayım sizi çağırayım da bebeğim ile mi tanıştırayım sizi. Siz yakalama emrini hangi ardese yazdıysanız o adrese gittim bekledim. Daha ne yapayım.

TALİMAT ALMADIK, ALMAYIZ

Serbest bırakıldım çünkü vallahi billahi terör dedikleri şey bu haberi neden yaptın. Kardeşim sana mı soracağız neyi haber yapacağımızı. Biz haber yaparken talimat almadık. Almayız. Alsaydık burada olmazdık. Şimdi talimat alanlar yatlarında, villalarında, yalılarında hüküm sürüyor. Sürsünler. Biz almayız talimat.

SUÇUM VARSA ÖMÜR BOYU ÇIKMAK İSTEMEM

Dosyalarımızı alın satır satır okuyun. Bir suç unsuru varsa çıkmak istemiyorum. Bak bebeğim oldu, görmek istemiyorum, suçum varsa. Eğer demokrasiye, evrensel değerlere, bu millete, bu vatana karşı suç işlediysem 10 sene değil ömür boyu çıkmak istemiyorum.

HİDAYET'İN SUÇU NE?

Serbestsin dediler. Bir sor mutlumusun, bebeğin olmuş adını Saadet koymuşsun, saadet duyar mısın? Duymam... STV yöneticisi Hidayet kardeşim de burada olmalıydı. Hidayet'in suçu nedir?

Savcı'ya da söyledim, Hidayet beye bir leke gelmez ama bu iddiaları ortaya atanların alınlarında leke durur. Tek Türkiye sizi ne kadar rahatsız etmiş arkadaş. Parçalanmış Türkiye ideali ne kadar korkutmuş. Ben televizyon özürlüyüm. Diziyi de izlemedim. Ama replikleri okudum, bundan ne olur.

Bazı ahkam kesen gazetecileri de Mazhar Osman'a yönlendirmek lazım.

Sağcısı, solcusu hiç bir fikir despotizme boyun eğmeyecektir. Herkes eğse biz boyun eğmeyeceğiz.