Gündem
26 Kas 2015 16:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:12

Ekrem Dumanlı ve Abdülhamit Bilici'nin basın kartları iptal edildi

Yeni üyeleri ile 11 ay sonra toplanan Basın Kartı Komisyonu, çok çarpıcı kararlara imza attı.

Üyeleri değiştirilen yeni Basın Kartı Komisyonu, daha önceki komisyonun 94 gazeteciye verdiği sürekli basın kartını yeniden değerlendirmeye aldı. Komisyon, ilk toplantısında özgür medyayı savunan gazetecilerin kart almasını engelledi. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, “Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, tarihî bir rezalete imza atmıştır.” dedi.

Komisyon, bazı medya kuruluşlarının çalışanlarına keyfî gerekçelerle basın kartı vermedi. Basın Kartı Yönetmeliği, 25 Ağustos 2015 tarihinde değiştirilmişti. Daha önce yılda 4 kez toplanan komisyon, yeni yapısı ile 11 ayın ardından ilk defa geçtiğimiz 18-19 Kasım'da toplandı.

Yeni komisyon, basın kartı başvurularına verdiği kararları öncekilerin aksine kamuoyuna açıklamadı. Başvuruda bulunan gazeteciler ilk kez komisyon kararını Başbakanlık'a bağlı BYEGM'nin internet sitesinden kimlik numarasını girerek öğrenebildi. İlk kez basın kartı alacak bazı gazetecilerin başvurusu ‘takdiren ret' ve ‘diğer' şeklinde soyut gerekçelerle geri çevrildi. Bu gerekçelerin ne anlama geldiğini öğrenmek için BYEGM'yi arayan gazetecilere net bilgi verilmedi. Komisyon, geçtiğimiz aralık ayında 94 gazeteciye verilmesi kararlaştırılan sürekli basın kartını da değerlendirmeye aldı. Ancak özgür medyayı savunan gazetecilerin kart alması engellendi.

TGF VE TGS'DEN SERT TEPKİ

Komisyonun eski üyelerinden TGF Başkanı Karaca, başta kendileri olmak üzere yıllardır komisyon üyesi olan kurumların temsilcilerinin komisyondan çıkarıldığını hatırlattı. Kendilerinin yerine temsil kabiliyeti bulunmayan derneklerin dahil edildiğini dile getiren Karaca, yeni komisyonun alacağı kararların, BYEGM'nin iki dudağından çıkacak onaya bağlandığını kaydetti. Karaca, “Ne yazık ki, dediğimiz gibi oldu. Yeni yapısıyla formaliteye dönüştürülen komisyonun Ankara'da yaptığı toplantının ayrıntılı raporu meslektaşlarımızla ve kamuoyuyla paylaşılmayıp kamufle edildi.” dedi. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Uğur Güç de, “Hak edilmiş kartların tekrardan değerlendirilmesi ve yeniden elemeye tabi tutulması doğru değil.” diye konuştu.

GAZETECİLER DAVA AÇIYOR

Basın Kartı Komisyonu'nun sürekli basın kartı verilmesini engellediği gazeteciler arasında Abdülhamit Bilici, Ekrem Dumanlı, Mehmet Kamış, Bülent Korucu gibi isimler de bulunuyor. Zaman Genel Yayın Müdürü Abdülhamit Bilici, verilen kararı mahkemeye taşıyor. Zaman Gazetesi avukatlarından Hasan Günaydın, kararın keyfî olduğunu belirterek, komisyonun bu tutumu karşısında hukukî süreç başlatacaklarını söyledi.

CEMİYET KOMİSYONU MAHKEMEYE TAŞIDI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de değiştirilen Basın Kartı Yönetmeliği'nin yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay'a başvurmuştu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ise 17 Kasım Salı günü yaptığı açıklamada Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü'nün kendisine, “Ekrem Dumanlı ve Abdülhamit Bilici'yi dışarıda bırakalım, diğerlerinin kartlarını imzalayalım.” şeklinde skandal bir teklifte bulunduğunu açıklamıştı.