Ekran Kedisi'nden Star TV'ye tavsiye: İlker Ayrık neden "Yokum" dedi?

Televizyon dünyasına mercek tutan Medyaradar yazarı Ekran Kedisi, Star TV'nin İlker Ayrık fiyaskosunu yazdı.

Bugün sizlere, “İlker Ayrık’la Var Mısın Yok Musun” adlı programın bitmesine neden olan süreci anlatacağım.

Star TV, kendisine bir ekran yüzü bulma arayışlarına İlker Ayrık’la noktayı koymuş ve geçtiğimiz Nisan ayında Cannes’da düzenlenen format fuarında kendisiyle anlaşmıştı. Bu anlaşmanın ilk işaretini de o dönemde İlker Ayrık vermiş, "Birlikte güzel işlere imza atacağız" diyerek duyurmuştu.

İlker Ayrık Kanal D’den neden transfer edildi? sorusunun cevabı, Star TV’nin kendisine bir ekran yüzü bulma isteğiydi. Bildiğiniz gibi İlker Ayrık “Ben Bilmem Eşim Bilir” programı ile ekranlara yeni bir soluk getirmiş ve sunuculuktaki başarısını kanıtlamıştı. Şahsen benim de beğendiğim sunuculardan biridir kendisi.

Buraya kadar, her şey  gayet güzel. Star TV’nin fiyaskosu ise buradan sonra başlıyor. "Ne var bunda?, kanal kendisine bir program sundurdu o da tutmadı" diyebilirsiniz. O zaman size yapılan hataları tek tek anlatayım.

İlk olarak, birini kanalın yüzü yapmak istiyorsanız, o kişinin sizin yaptığınız bir işle anılması gerekir.  “Ben Bilmem Eşim Bilir” gibi Kanal D ile özdeşleşmiş bir programın, bu programla özdeşleşmiş sunucusunu transfer ederek ekran yüzü yapamazsınız.

Hadi bu hatayı yaptınız. Ardından da İlker Ayrık gibi bir sunucuya “Var Mısın Yok Musun” gibi ciddi bir işi emanet ettiniz. Ciddi bir iş derken, işin yapısal olarak komedi değil de ciddi oluşundan bahsediyorum.

"Ne var bunda, İlker Ayrık bu programı neden sunamasın?" derseniz onu da anlatayım.

Bazı insanların üzerine yaptıkları işler yapışır ve ekran başındaki izleyiciler onu hep o karakterde görmek isterler. Bunun en güzel örneği Mehmet Ali Erbil’dir.

Mehmet Ali Erbil’i ekranda, hep insanlarla dalga geçen ve eğlenceli işlerde görmeye alışığız ve bu nedenle izleyiciler de onu bu tip işlerde ve bu tiplemeyle görmek isterler. Ciddi bir program sunsa, mesela “Kim Milyoner Olmak İster” gibi bir yarışma programını sunsa, insanlar onu izlemezler. İlker Ayrık’ın da içinde bulunduğu durum maalesef tam olarak bu. Onun üzerine yapışan bir karakter var ve bu karakterin dışına çıktığı anda insanlar yadırgamaya başlıyor.

İşte Star Tv ve tabii ki onun yanında İlker Ayrık’ın düştüğü hata da buydu.

“İnsanlar İlker’i seviyor ve ne sunsa izlerler” dendi. Bunun üzerine bir de, “Acun”la özdeşleşmiş “Var Mısın Yok Musun” gibi bir programla birleşince, hata daha da büyüdü ve bir fiyaskoya dönüştü. Çünkü bu program daha önce “Asuman Krause” , “Ahmet Çakar” gibi isimlerle de sunuldu ve beklenen etkiyi göstermedi. Nasıl bir sunucunun üzerine bir iş yapışıyorsa, bu programın üzerine de deyim yerindeyse “Acun” yapışmıştı.

Uzun lafın kısası, hatalar zinciri İlker Ayrık’ı ve Star TV’yi bu duruma getirdi.

Peki, neden “Ben Bilmem Eşim Bilir” yapılmadı derseniz, o program Kanal D’nin telifinde bulunuyor da ondan. Ki aslında formatın orjinali de “My Man Can” dir. O da en son Show Tv’de lisanslıydı. Bu nedenle bu programı yapamadılar.

Kanal bundan ders aldı mı diye sorarsanız, bana göre almadı. Çünkü, hala İlker Ayrık’ı ekran yüzü yapmakta kararlı. Bu nedenle kendisine sunduracak iş arıyorlar. Bu da benim size özel haberim olsun.

Ama bence Star Tv bir an önce bu hatadan vazgeçsin ve kendine “yeni” bir ekran yüzü bulsun.  

Mail : medyaradar@gmail.com