Gündem
20 Şub 2018 16:21 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:01

Ekilen saçlar dökülür mü?

Saç seyrekliği sorunun kalıcı olarak çözmenin tek yolu saçı ektirmektir. Saç ekimi operasyonları ile doğal ve gerçekçi görünen sonuçlar elde etmek mümkün.

Saç ekimi ile en fazla sorulan soruların başında “Ekilen saçlar dökülür mü?” sorusu yer alır. Op. Dr. Güncel Öztürk denetimindeki Hairneva Saç Ekim Merkezi Uzmanları, ekilen saçların kalıcılığını sorduk.

Saç ekimi nedir?
Saç ekimi, saç seyrekliği ve saç dökülmesi için kullanılan bir tedavi tekniğidir. Tedavi, kafa derisindeki saçlı bölgeden saç köklerin alınarak saçsız alanlara transfer edilmesi ile uygulanır. Doğal bir görünüm sağlamayı hedefleyen bu işlemin sonuçları ciddi bir rahatsızlık ya da kaza geçirilmediği sürece kalıcı olur.

Günümüzde saç ekimi operasyonlarında kullanılan farklı teknikler vardır. Foliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE) ve alt grubu teknikleri günümüzün en modern saç ekimi teknikleridir. Bu teknikler en doğal görünümü sağlayan minimal invaziv içeren tekniklerdir.

FUE saç ekimi tekniği nasıl uygulanır?

Cerrahınız kafa derisinin verici alanından (saçların yoğun olduğu, genellikle başın arka ve yan kısımları) sağlıklı saç köklerini alır. Her bir saç folikülünü çıkarmak için çapı 1 mm'den büyük olmayan özel bir ekstraksiyon aleti kullanılır. Yeterli miktarda saç folikülü çıkarıldıktan sonra doktorunuz tarafından hazırlanır ve daha sonra alıcı bölgeye (seyrek ya da açık alanlara) nakledilmeye hazır olur.

Bir sonraki adım, çıkarılan saç folliküllerini nakletmektir. Saç folikülleri, özel bir mikro cerrahi implanter kullanılarak nakledilir. Saç greftleri, doğal ve gerçekçi bir görünüm oluşturacak şekilde kafa derisine hassas bir açı ve yoğunlukta yerleştirilir.

FUE saç ekimi işleminde dökülme ve var olan sağlıklı saç oranına bağlı olarak 500 ile 2.000 küçük greft ekilebilir. Ekilen bu greftler içerdiği saç kılına göre 1’li ya da 4’lü gruplara ayrılır. Alınan greftin niteliği sayısına, saç türüne, kalitesine, rengine ve nakilden aldığınız bölgenin boyutuna göre değişiklik gösterir.


 
Saç ekimi sonuçları nasıl olur?

İleri teknolojili FUE saç nakli prosedürünün kullanılması ile mümkün olan en doğal görünüm sonuçları üretilebiliyor. Saç ekiminin sonuçları saçın dökülme oranına ve verici alanda bulunan saç yoğunluğu ile doğru orantılı olur.

Ekilen saçlar dökülür mü?
Saç ekim işleminin sonuçları ile ilgili çok farklı sorular gelebiliyor. En merak edilen konu ise ekilen saçların uzun vadede dökülüp dökülmeyeceğidir. FUE saç ekimi işleminin sonuçlar son derece uzun ömürlüdür ve halihazırda mevcut olan en başarılı saç dökülmesi tedavilerinden birisidir.

Saçlarınızın FUE saç nakli yapıldıktan birkaç hafta sonra dökülmesi normaldir. Buna şok dökülme denir ve sadece bir kez olur. Saçlarınız 3 - 6 ay sonra nakledilen alanlarda tekrar büyüyerek daha güçlü ve daha sağlıklı bir hal alır.

Yeni nakledilen saçlar verici alanda olduğu zamanki gibi büyümeye devam edecek ve yeni çıkan saçlar kalıcı olur. Kafa derisinin arkasındaki 'kalıcı bölgeden' alınan bu saç kökleri DHT (erkek tipi kelliklere neden olan hormon) etkilerine karşı bağışıklık taşımaktadır. Bu, bir kez nakledildiğinde, saçların bir daha dökülmeyeceği anlamına gelir.

FUE saç ekimi tekniğinin avantajları

FUE sağlıklı saç folliküllerini doğrudan kafa derisinden çıkarmak ve bunları kafanın seyrelen bölgelerine tek tek ekme işlemidir. Alınan saç kökleri, yeni bölgede var olan saç köklerinin içine tek tek nakledildiğinden daha iyi bir tutunma oranı elde edilebiliyor. Kesi ve kanal açma işlemi uygulanmasına gerek yoktur. Ayrıca saçın tıraş edilmesine de gerek olmaz. Bu sayede donör bölgede hastayı rahatsız eden bir görünüm oluşmaz. Saç ekimi yaptırdığı da belli olmaz. İyileşme zamanı cilt türüne bağlı, ancak greftler birkaç gün sürüyor ve kızarıklık sadece ilk 4-5 gün içinde ortaya çıkıyor. Hastalara genellikle spor faaliyetlerinden yaklaşık bir hafta boyunca kaçınmaları önerilir, öbür türlü normal yaşantıya rahatlıkla devam edebilir. Saç ekimi esnasında hiçbir şekilde acı hissedilmez. İşlem süresince hasta müzik dinleyebilir, film izleyebilir ya da kitap okuyabilir.

FUE tekniği ile saç ekimi ne kadar sürer?
Tipik bir FUE işlemi yaklaşık sekiz saat sürer. 10 ay sonra ekilen tüm saç kökleri % 90 oranında büyümesini tamamlar. Bu sürenin sonunda ekilen saç kökleri istenildiği gibi kestirilebilir ve şekillendirilebilir.

Dökülen saçlar ile ilgili şuradaki yazıyı da inceleyebilirsiniz.