Polemik & Kulis
06 Ara 2016 10:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:14

Egemen Bağış hangi gazeteye yazar oldu?

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının ardından bakanlıktan ayrılan Egemen Bağış yazar oldu.

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının ardından bakanlıktan ayrılan Egemen Bağış yazar oldu. Bağış bugün Türkiye gazetesine ‘başkanlık sistemini’ yazdı.

262 YIL KAYBETTİK

Bağış yazısında başkanlık sisteminin önemini istikrarı güvence altına almak olarak gösterdi ve şu ifadeleri kullandı:

“93 yıllık Cumhuriyetimiz hâlen 65. hükûmet tarafından yönetiliyor, yani hükûmetlerimizin ortalama ömrü sadece bir buçuk sene. Cumhuriyetimiz kurulduğu günden bu yana istikrarlı 5 yıllık hükûmetler tarafından yönetilmiş olsaydı 65. hükûmetin göreve gelmesi 325 yıl sürerdi. Yani basit hesapla hâlihazırda bu karmaşık sistem bize 262 yıl kaybettirmiş bile!”

“BENİ AŞIYOR”

Eski bakan Bağış, muhalefetin tavrına da değinerek “Bazı muhalefet partilerinin başkanlık sistemi odaklı fobilerine anlayışla yaklaşmaya çalışırken de bir mantık engeline takılıyorum. Eğer iddia ettikleri gibi endişeleri başkanlık sisteminde ‘tek adam’ getirme riski olsaydı bu sorunu kolaylıkla ortadan kaldırabilecek mekanizmaları önerebilirlerdi. Tam tersi Başbakan Binali Yıldırım'ın gerekirse ABD'deki modeli uyarlayalım teklifini bile reddeden zihniyetin mantığını anlamak; sizi bilmem ama beni aşıyor. İmam-ı Gazali demiş ya ‘Cahillerle tartışmayın, ben hiç kazanamadım!..’” ifadelerini kullandı.

“ANAYASA DAR GELMEKTEDİR”

Egemen Bağış yazısını şöyle bitirdi:

“15 Temmuz sonrası oluşan ‘7 Ağustos Ruhu’ erozyona uğramadan bizim genetik kodlarımıza en uyumlu sistem olan başkanlık sistemini, muhalif olanların da kaygılarını giderecek metotlarla tartışmalı ve ortak bir zeminde buluşmalıyız. 1960'tan beri darbeler sonrası hazırlanmış askerî zihniyetlerin izin verdiği asgari demokrasi standartlarını zorlayan değişiklikler yeterli olamamıştır. Bugünkü anayasamız büyüyen güçlü Türkiye'ye dar gelmektedir. 15 Temmuz gecesi demokrasi ve istikrarı korumak için canını vermeye hazır olduğunu tüm dünyaya ispat etmiş büyük milletimize yakışır sivil bir anayasa hazırlamak siyaset kurumunun öncelikli görevidir...”