Gündem
20 Ağu 2014 18:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:35

Efsane stadın yerine AVM mi yapılacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Alsancak Stadı'yla ilgili şok bir karar aldı.

İzmir'de Göztepe ve Karşıyaka'ya yapılması planlanan 15'er bin kişilik iki stadın nereye inşa edileceği tartışmaları devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Alsancak Stadı'yla ilgili şok bir karar aldı.

Depreme dayanıklı olmadığı ve çökme riski taşıdığı iddialarıyla sık sık gündeme gelen emektar tesiste yaklaşık 15 gün önce yapılan testler sonucunda tribünlerle idari binanın yıkılma tehlikesinin bulunduğu ve tesisin derhal boşaltılması kararlaştırıldı. Sezonun başlamasına günler kala alınan karar futbol dünyasına bomba gibi düştü.

Tesiste 6 Ağustos'ta yapılan depreme dayanıklılık testinin ardından ellerine, "Müsabaka oynamaya uygun değil" raporunun geldiğini belirten İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Osman Tatlısu, "Durumu Türkiye Futbol Federasyonu'na da ilettik. Tesis can güvenliği sağlamıyor. Stadın bitişiğinde kullandığımız il müdürlüğü binasını da derhal boşaltacağız. Acil olarak kendimize yer arıyoruz" dedi. Stadın durumuyla ilgili İzmir Valiliği'yle de görüşen Tatlısu, şöyle devam etti:

"AÇIK VE KAPALI TRİBÜNÜN TEMELİ YOK"

"Hem açık tribün, hem de kapalı tribün için gelen raporlar korkunç. Kapalı tribünün altında temel bile olmadığı ortaya çıktı. Tesis bünyesinde yer alan il müdürlüğü binamız en küçük bir araç geçişinde, hatta rüzgarda bile sallanıyor. Bu şartlarda burada tek maç dahi oynanamaz. İzmir Valiliği detaylı analiz ve açıklamaları kamuoyuyla paylaşacak. Statla ilgili nihai kararın ne olacağını bilmiyorum."

ALTAY ŞOKTA

Alsancak Stadı'nı son 6 sezondur Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü'nden kiralayan, Karşıyaka, Göztepe ve Altınordu'yla birlikte iç saha maçlarını emektar tesiste oynayan Altay, kararın şokunu yaşıyor. Tek gelir kaynaklarının diğer İzmir kulüplerinden elde ettikleri stadı kiralama bedeli olduğunu söyleyen Başkan Aslan Savaşan, şöyle dedi:

"ALSANCAK’TAN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

ALTAY Başkanı Aslan Savaşan, depremde yıkılma riski taşıdığı gerekçesiyle kapısına kilit vurulan Alsancak Stadı’ndan vazgeçmeyeceklerini açıkladı. 2008 yılından bu yana kiraladıkları tesisteki yenİleme çalışmalarına rağmen, emektar stadın kapatılma kararı nedeniyle doğan ve doğacak zararı talep edeceklerini ifade eden Savaşan, "Ülkemizde hangi statlarda deprem testinin yaptırıldığı sorusuna cevap arıyoruz, tüm statların deprem sağlamlık test sonuçlarının açıklanması gerekiyor. Stadın kapatılmasının ileride çok büyük bir kaos yaratacağı ve İzmir kulüplerinin başarılarını etkileyeceği aşikar" dedi. Başkan Savaşan, kulübün resmi sitesinden yaptığı açıklamada, Altay olarak bugüne dek kapı girişleri için 300 bin TL, yeni koltuklar için 325 bin TL ödediklerini, zemin yenilemesi için Altınordu, Karşıyaka ve Göztepe ile 700 bin TL masraf yaptıklarını söyledi. Savaşan, şöyle devam etti: "Altay, güvenlikçisinden, saha sorumlusuna kadar 15 personele ekmek kapısı açmış ve 365 gün stadın bakımının yapılmasını sağlamıştır. Tesesin sadece çimlerinin sulanmasına ait aylık 7000 TL fatura ödenmektedir. Kulübümüz stadyumun değerini artırmış ve İzmir futboluna katkı sağlamıştır. Alsancak Stadı’ndan vazgeçmeyeceğiz."

"Bu testler ligin başlamasına günler kala kala değil, geçtiğimiz sezonun sonunda yapılmalı, güçlendirme gerekiyorsa tribünler güçlendirilmeliydi. Şu anda ne yapacağımızı bilemiyoruz. Stat için 70 bin TL'ye 3 bin adet yeni koltuk siparişi verdik. Passolig sistemi için stada büyük yatırım yapıldı. İzmir futbolunda çok büyük kaos oluşacak."

TRİBÜNLER 1929'DA YAPILDI

İzmir'de kurulan, Kurtuluş Savaşı sonrası Yunanistan'a taşınan Panianios Kulübü'nün 1910'da kullanmaya başladığı Alsancak Stadı'nda tribünler ilk kez 1929'da inşa edildi. Mimar Harbi Hotan tarafından 1971'de son şekli verilen emektar tesis, 2005 Dünya Üniversite Oyunları öncesi makyajlandı. İzmir kulüpleri, geçen sezon kendi bütçelerinden yaklaşık 700 bin TL harcayarak zemini yeniletti. Stadın kente yapılması planlanan iki yeni stat karşılığında, 2 Mayıs 2012 tarihinde imzalanan protokol ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan Maliye Bakanlığı'na, ticari alan yaratma amacıyla devredilmesine tepki gösteren İzmirliler projeyi durdurdu. O tarihten beri tesisin akıbeti belli değil.

AVM ŞÜPHESİ

Alsancak Stadı'nın yeni sezonun başlamasına kısa süre kala kapatılması, İzmir'de "Tesisi alışveriş merkezi yapacaklar" söylentilerine yol açtı. Toplam 16 bin 400 kapasiteli stada 2012 yılında 81 milyon TL değer biçilmiş, kente yapılacak diğer statlar için kaynağın, bu tesisin ticari alana dönüştürülerek yaratılması planlanmıştı. Ancak İzmirlilerin tepkisi, yetkililere geri adım attırdı.

DHA ÇÜRÜK DEMİRLERİ ORTAYA ÇIKARMIŞTI

Alsancak Stadı'nın depremde yıkılma riski daha önce de Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından dile getirildi. Bakanlık, tesisi Ankara Cebeci İnönü ve yeni stat için yıkılan Beşiktaş İnönü Statlarıyla birlikte en riskli tesis olarak belirledi. Doğan Haber Ajansı, beton ve inşaat kalitesi düşük kalan stadın özellikle 7235 kişilik açık tribününün kolonlarında derin çatlaklar oluştuğu, dökülen sıvalardan çürük demirler ortaya çıktığını 30 Temmuz 2013'te belgeledi, konuyla ilgili yetkililere çağrıda bulundu.