Gündem
22 Eki 2014 10:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:51

Efsane gazeteci 93 yaşında hayatını kaybetti

Amerikan basınının en önemli isimlerinden Ben Bradlee, 93 yaşında öldü.

Bradlee, 1970’li yıllarda Başkan Richard Nixon’un istifasıyla sonuçlanan Watergate Skandalı’nı ortaya çıkaran Washington Post gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yaptı.

Bradlee’nin ölümünün doğal nedenlere bağlı olduğu açıklandı.

Ben Bradlee, 1970’li yıllarda ‘Pentagon Belgeleri’nin yayınlanması için kendi gazetesi Washington Post ve New York Times’ın Anayasa Mahkemesi’ne götürdüğü davaya öncülük etti. Dava sonucunda Anayasa Mahkemesi, Amerika’nın Vietnam Savaşı’na müdahalesiyle ilgili gizli devlet bilgilerini içeren Pentagon Belgeleri’nin yayınlanması kararına varmıştı.

Bradlee’nin genel yayın yönetmenliği sırasında Washington Post gazetesi, başkentteki Watergate Oteli’nde yaşanan bir hırsızlık olayını incelemeye aldı. Post muhabirleri Bob Woodward ve Carl Bernstein’in yürüttüğü araştırma, büyük bir siyasi skandalla ve ardından Başkan Richard Nixon’un istifasıyla sonuçlandı. Olay Washington Post’u dünyaca tanınan gazete haline getirdi.

Bradlee’nin Watergate Skandalı’ndaki rolü, “Başkan’ın Bütün Adamları” adlı filmde de anlatıldı ve kendisini aktör Jason Roberts canlandırdı.

Bradlee emekli olduktan sonra 1995 yılında anılarını “A Good Life” adlı kitapta topladı. Geçen yıl da Başkan Barack Obama kendisine Özgürlük Madalyası vermişti.